Foto: F64
Latvijas vīriešu basketbola izlase sava galvenā trenera Roberta Štelmahera pirmajā mačā šajā amatā piektdien Rīgā 2021. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra H grupas pirmajā spēlē uzņems Bosnijas un Hercegovinas izlasi.

Spēle starp Latvijas un Bosnijas un Hercegovinas izlasi "Arēnā Rīga" sāksies plkst.19.30. Maču tiešraidē demonstrēs kanāls TV 6, un portāls "Delfi" piedāvās spēles teksta tiešraidi.

Komandai nevarēs palīdzēt neviens no pieciem ULEB Eirolīgas basketbolistiem - Jānis Strēlnieks, Jānis Timma, Dairis Bertāns, Rihards Lomažs un Rolands Šmits.

No 15 cilvēku lielā kandidātu saraksta pirmajā spēlē ar Bosniju un Hercegovinu nepiedalīsies Kristaps Dārgais, Kaspars Vecvagars un Mārcis Vītols. Lēmumu vienības galvenais treneris Roberts Štelmahers pieņēma pēc ceturtdienas vakara treniņa.

"Visi 15 spēlētāji treniņos pierādīja, ka pelnīti uzaicināti valstsvienībā," Latvijas Basketbola savienības (LBS) preses pārstāvim pēc treniņa teica Štelmahers. "Gan aizsargu, gan uzbrucēju pozīcijās bija konkurence, un mums, treneriem, bija maz laika izvēlei. Šoreiz priekšroka spēlētājiem, kuri labāk iekļaujas izraudzītajā spēles sistēmā, turklāt var dažādot komandas spēli. Dārgais, Vecvagars un Vītols paliek komandā. Par sastāvu spēlei ar Bulgāriju lemsim sestdien."

Otrā H grupas spēlē Grieķijas pilsētā Patrā mājinieki plkst.19 uzņems Bulgāriju.

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienība kopš 1992.gada 11 reizes spēlējusi Eiropas čempionāta finālturnīrā, līdz šim labāko rezultātu sasniedzot 2017.gadā, kad tika izcīnīta piektā vieta.

Bosnieši kopš Dienvidslāvijas sabrukšanas 1991.gadā finālturnīram kvalificējušies deviņas reizes. Labākais rezultāts sasniegts debijas reizē 1993.gadā Vācijā, kad iegūta astotā vieta. Pa ceļam uz to finālturnīra otrās kārtas izšķirošajā spēlē bosnieši ar 102:97 pārspēja Latviju, kura finišēja desmitajā vietā.

Pēdējoreiz bosnieši finālturnīrā spēlēja 2015.gadā, izcīnot 23.vietu.

Latvijas Basketbola savienība (LBS) vēsta, ka Eiropas meistarsacīkšu kvalifikācijas turnīrā Latvijas un Bosnijas ceļi krustojas otro reizi. 2012.gadā Sarajevā Latvija zaudēja ar 84:87, bet Rīgā revanšējās ar 80:64. Uz finālturnīru tika abas komandas, bet finālturnīrā 2013.gadā grupas turnīra pirmajā mačā Latvija bija pārāka ar 86:75. Iepriekš trijās spēlēs pārāki bija bijuši bosnieši - 1993.gada Eiropas čempionātā ar 102:97, 1997.gadā - 96:94 un pārbaudes spēlē 2003.gadā - ar 91:75.

Pirmdien izbraukumā Botevgradā Latvijas valstsvienību gaida cīņa ar Bulgāriju.

Latvijas vīriešu izlases pretinieki 2021.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas H grupā bez Bulgārijas un Bosnijas un Hercegovinas valstsvienības būs arī Grieķijas izlase.

Kvalifikācijas turnīrā piedalās 32 komandas, kas sadalītas astoņās grupās. No četrām grupām, kurās spēlē finālturnīra rīkotājvalstis (Čehija, Gruzija, Itālija un Vācija) finālturnīram kvalificējas pa divām labākajām komandām, no četrām citām - pa trim. Spēles notiek trijos izlašu "logos" - 2020.gada februārī un novembrī, kā arī 2021.gada februārī.

2021.gada Eiropas čempionāta finālturnīrs notiks no 2. līdz 19.septembrim četrās valstīs - Čehijā (Prāgā), Gruzijā (Tbilisi), Itālijā (Milānā) un Vācijā (grupas turnīrs Ķelnē, izslēgšanas spēles Berlīnē). Tajā piedalīsies 24 komandas.

Pērnvasar par Latvijas izlases galveno treneri tika apstiprināts Roberts Štelmahers. Viņa palīgi ir Uvis Helmanis, Raimonds Feldmanis un fiziskās sagatavotības speciālists Oskars Ernšteins.

Latvijas izlases paplašinātais kandidātu saraksts dalībai 2021.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā:

Jānis Blūms, Artūrs Kurucs (abi - "VEF Rīga"), Aigars Šķēle (Tallinas "Kalev"/"Cramo", Igaunija), Kaspars Vecvagars (Palensijas "Chocolates Trapa", Spānija), Mārcis Vītols ("Ventspils"), Rinalds Sirsniņš, Kristaps Dārgais (abi - "Ogre"), Artūrs Žagars (Badalonas "Joventut", Spānija), Artis Ate (Klužas-Napokas "U-Banca Transilvania", Rumānija), Mārtiņš Laksa (Ļubļinas "Start", Polija), Māris Gulbis, Klāvs Čavars (abi - "Ventspils"), Artjoms Butjankovs (Jaroslavļas "Burevestnik", Krievija), Mareks Mejeris (Permas "Parma", Krievija), Mārtiņš Meiers (Podgoricas "Budučnost VOLI", Melnkalne).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!