Foto: F64

Šogad par Latvijas čempionu kļuvušais Roberts Štelmahers otrdien oficiāli apstiprināts par Polijas basketbola kluba Slupskas "Energa Czarni" galveno treneri.

Līdz ar to Štelmahers šajā amatā nomainījis lietuvieti Donaldu Kairi, kurš savulaik bija "ASK Rīga" galvenais treneris, kad komandā spēlēja Štelmahers.

"Energa Czarni" pagājušajā sezonā Polijas čempionātā regulārajā turnīrā ieņēma piekto vietu, savukārt izslēgšanas turnīrā izcīnīja bronzas medaļas.

Jūnija beigās izskanēja informācija, ka Štelmahers varētu pievienoties Turcijas komandas Bandirmas "Banvit" treneru kolektīvam, taču šāda informācija neapstiprinājās.

Štelmahers šī gada janvārī kļuva par "Valmiera"/ORDO komandas galveno treneri, pavasarī aizvedot vienību līdz pirmajam Latvijas čempiona titulam kluba vēsturē.

Trenera karjeru pašlaik 41 gadu vecais Štelmahers sāka 2009.gadā, kad kļuva par Lietuvas kluba Viļņas "Perlas" galveno treneri, bet nākamā gada oktobrī viņš pēc galvenā trenera atlaišanas īsu brīdi vadīja Lietuvas vareno klubu Viļņas "Lietuvos rytas". Pēc tam gan Štelmahers atgriezās "Lietuvos rytas" fārmklubā "Perlas".

Vēlāk "Perlas" klubu iegādājās Pasvales "Pieno žvaigždes" komanda, bet Štelmahers galvenā trenera vietu saglabāja. 2012.gada vasarā viņš kļuva par "Ventspils" galveno treneri, nākamajā sezonā ar komandu triumfējot BBL, aizpērn palīdzot Ventspils komandai kļūt par Latvijas čempioni. Pērn komandai neizdevās nosargāt troni un Štelmahera vietu pie "Ventspils" stūres ieņēma Kārlis Muižnieks.

Savas spēlētāja karjeras laikā Štelmahers spēlējis ASK, Rīgas "Bonus", ASK/"Brocēni/LMT", Krievijas klubā Saratovas "Avtodorožņik", Polijas vienībās Zeļona Guras "Zastal", Vroclavas "Šlask", kā arī Turcijas klubos Karšijakas "Pinar", Stambulas "Ulker", Slovēnijas komandā Ļubļanas "Olimpija", Latvijas komandā "ASK Rīga" un Itālijas klubā Veroli "Prima".

Tāpat Štelmahers no 2004. līdz 2008.gadam pārstāvēja "Lietuvos rytas" komandu, ar kuru 2005.gadā uzvarēja ULEB kausa izcīņas turnīrā.

Latvijas izlasi Štelmahers pārstāvēja četros Eiropas čempionātos, kopā aizvadot vairāk par 140 spēlēm.

Vairākus gadus Štelmahers strādājis kā galvenā trenera asistents Latvijas vīriešu basketbola izlasē, tostarp arī pērn aizvadītajā Eiropas čempionātā un šī gada Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!