Foto: LETA

Latvijas vīriešu basketbola izlasi pēc 2022. gada Eiropas čempionāta atlases neturpinās vadīt Roberts Štelmahers, kura vadībā valstsvienība nespēja kvalificēties finālturnīram.

Latvijas basketbolisti sestdien, 20. februārī, "Arēnā Rīga" sāpīgi ar 65:66 zaudēja Bulgārijai, tādējādi nekvalificējoties 2022. gada Eiropas čempionāta finālturnīram. Jau pēc šīs neveiksmes Štelmahers uzņēmās atbildību un teica, ka apsvērs iespēju par atkāpšanos no amata.

Savukārt cikls tika noslēgts ar zaudējumu papildlaikā pret Grieķijas izlasi, pēc kura Štelmahers preses konferencē uzreiz uzsvēra, ka atkāpies no saviem pienākumiem.

"Gribu pateikties [Latvijas Basketbola] savienībai par iespēju, ka uzticēja man vadīt Latvijas izlasi," klāstīja Štelmahers. "Tas bija liels gods. Atteikties no tāda piedāvājuma būtu muļķīgi. Vienmēr varēsi nožēlot, ka neesi pamēģinājis. Esmu cilvēks, kas domā, ka grib sasniegt vēl vairāk. Tas bija tāds solis būt labākam trenerim. Domāju, ka varbūt kļuvu labāks treneris. Bet rezultāts nebija, un cikls nesanāca. Mana darbība Latvijas izlasē kā galvenajam trenerim ir izgāzusies."

Portāls "Delfi" vēl 2020. gada izskaņā ziņoja par Latvijas Basketbola savienības (LBS) plāniem veikt pārrunas ar bijušo Austrālijas izlases galveno treneri Andreju Lēmani par darbu izlasē. Par Austrālijas latvieša uzrunāšanu informēts bijis arī Roberts Štelmahers, LBS studijā pirms spēles pret Grieķiju atklāja savienības ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss.

"Man nebija nekāda smaga trieciena. Mēs sākām ar diviem zaudējumiem divās spēlēs. Jebkura organizācija tur galvā kādu plānu B. Mēs nespēlējām, kā citi gaidīja. Rezultāts kāds ir tagad... Lēmaņa kungs, "welcome" ["laipni aicināts"]," izteicās speciālists.

Latvijas izlasei abās spēlēs šajā sabraukumā neizdevās aizvadīt veiksmīgu ceturto ceturtdaļu, izlaižot vērā ņemamu pārsvaru. Cikla gaitā pret Bosnijas un Hercegovinas izlasi tika piedzīvoti divi sīvi zaudējumi, bet Bulgārijā komanda izlaida no rokām septiņu punktu pārsvaru pēdējās 30 sekundēs, vēlāk piekāpjoties otrajā papildlaikā.

Savukārt saspēles vadītājs Kristers Zoriks pēc cikla noslēguma atzina: "Viss turnīrs neaizritēja, kā bijām plānojuši. Neveiksmīgi piekāpāmies pirmajā spēlē [pret Bulgāriju]. Joprojām cīnījāmies šajā spēlē, bet neuzvarējām. Pieļāvām dažas kļūdas aizsardzībā."

"Tā sportā notiek citreiz, ka zaudē 4. ceturtdaļu," par neveiksmēm spēļu galotnēs viscaur ciklam atzina treneris. "Grūti pateikt, kāpēc tieši tā notika. Varbūt pietrūka aukstasinība. Tas ir viens uzbrukums, kurā varēja nospēlēt citādāk. Neatradās varbūt līderis, kurš uzņemtos spēli uz sevi un visu nokārtotu."

Iepriekšējo reizi Latvija "EuroBasket" nespēlēja 1999. gadā, kad komandu vadīja Igors Miglinieks. Pirms un pēc Miglinieka valstsvienību vadīja Armands Krauliņš, bet pēc Krauliņa "otrās atnākšanas" galvenā trenera krēslā vēl sēdējuši Kārlis Muižnieks, Ķēstutis Kemzura, Ainars Bagatskis un Arnis Vecvagars.

Pirms diviem gadiem februārī Latvijas izlase netika pie ceļazīmes uz Pasaules kausu, līdz ar to Vecvagars neturpināja darbu ar izlasi, jo viņam beidzās līgums. Pēc ilgām diskusijām un samērā ilgtsoša vētīšanas procesa 2019. gada augustā viņa vietu ieņēma bijušais cīņu biedrs basketbolista karjeras laikā Štelmahers. Kā potenciālie kandidāti uz Latvijas izlases galvenā trenera amatu tika minēti arī turks Oktajs Mahmuti un itālis Andrea Trinkjēri.

Štelmaheram līgums bija līdz Eiropas čempionāta atlases beigām, bet viņa darbu galvenā trenera amatā Latvijas Basketbola savienība (LBS) varētu izvērtēt šīs nedēļas nogalē.

LBS jaunais galvenais treneris būs jāatrod dažos mēnešos, jo šī gada augustā, visticamāk, jau būs jāpiedalās 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijā, ko Latvija sāks jau ar pirmo kārtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!