Foto: AFP/Scanpix

Ēģiptes varas iestādes ir aizturējušas 12 cilvēkus, tostarp ārstus un medicīnas māsas, kuri tiek turēti aizdomās par piederību "lielam noziedzīgam tīklam, kas specializējies cilvēku orgānu tirdzniecībā", otrdien paziņoja Iekšlietu ministrija.

Saskaņā ar ANO datiem vairāki simti nabadzīgu ēģiptiešu gadā pārdod savas nieres vai aknas, lai varētu nopirkt pārtiku vai samaksāt parādus.

Noziedzīgais tīkls "vienojās ar ēģiptiešiem nodot kādus no viņu orgāniem ārvalstu pacientiem apmaiņā pret lielām naudas summām, izmantojot cilvēku finansiālās vajadzības," paziņoja Iekšlietu ministrija.

Starp aizturētajiem bija trīs ārsti, četras medicīnas māsas, trīs slimnieku darbinieki un divi aģenti.

Daži tika aizturēti, "kad viņi veica operāciju, lai izņemtu nieres un daļu aknas [Ēģiptes] pilsonim privātā slimnīcā" Gizas provincē pie Kairas, teikts Iekšlietu ministrijas paziņojumā.

Operētais vīrietis bija pārdevis savus orgānus par 8500 eiro. Operācijas veicēji plānoja pārstādīt šos orgānus kādam pacientam.

Netika sniegtas sīkākas ziņas par šī vīrieša stāvokli un par laiku, kad notika aizturēšanas. Slimnīca tika slēgta uz izmeklēšanas laiku.

ANO Pasaules Veselības organizācija (WHO) 2010.gadā minēja Ēģipti kā vienu no piecām galvenajām valstīm nelikumīgā cilvēku orgānu tirdzniecībā.

Ēģiptes parlaments pērn pieņēma likumu, kas aizliedz cilvēku orgānu tirdzniecību un pārstādīšanu starp ēģiptiešiem un ārzemniekiem, izņemot gadījumus, kad orgāni tiek pārstādīti laulātajam draugam.

Likuma mērķis ir regulēt orgānu pārstādīšanu un ierobežot nelegālu tirdzniecību un medicīnas tūrismu šādu operāciju veikšanai.

ANO bēgļu lietu aģentūra 2012.gadā brīdināja, ka Ēģiptes Sīnāja pussalā tiek nogalināti migranti, lai iegūtu viņu orgānus.

Varas iestādes decembrī aizturēja 25 cilvēkus, tai skaitā ārstus un universitātes mācībspēkus, aizdomās par piedalīšanos orgānu tirdzniecības tīklā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!