Tallinas "Kalev"/"Cramo" vienībai pirms "Pafbet" Latvijas-Igaunijas Basketbola līgas finālspēles pret Latvijas čempionvienību "VEF Rīga" bija vēl jāpaveic mājasdarbs, jo pāragri par iespējamo pretinieku treneru korpuss nav vēlējies domāt, pēc sestdien uzvarētās pusfināla spēles atzina Igaunijas kluba treneris Roberts Štelmahers.

Ziņots, ka "Kalev" ar uzvaru pret "Avis Utilitas Rapla" vienību, bet "VEF Rīga" ar panākumu pret "Ogres" basketbolistiem nodrošinājuši divu čempionvienību tikšanos finālā.

Raplas un Ogres vienības svētdien pulksten 14.00 cīnīsies par trešo vietu, bet 17.00 finālu aizvadīs VEF un "Kalev" komandas, spēles translējot "Best4SportTV".

Jau otro sezonu Tallinas klubu vada Roberts Štelmahers un Akselis Vairogs, kuru trenētā komanda sestdien pārsvaru izveidoja otrajā ceturtdaļā, kad Igaunijas vienības basketbolistiem padevās vairāki sekmīgi ātrie uzbrukumi.

"Visvieglāk ir iemest no groza apakšas, kad pretinieki nav nostājušies," par šo spēles nogriezni izteicās Štelmahers. "Tas labi sanāca, un mums ir liels prieks par to. Taču jāmāk spēlēt gan ātru, gan lēnāku basketbolu. Aizskriet vari tikai, ja nospēlē aizsardzībā. Viss sākas ar aizsardzību."

Štelmahera vadītā vienība regulārās sezonas laikā vienreiz piekāpās Roberta Freimaņa pārstāvētajai "Raplas" komandai. 3. novembra spēlē "Kalev" pēc puslaika bija vadībā ar +18, taču zaudēja 80:82.

"Kādam, iespējams, likās, ka spēle uzvarēta. Ja neesi par 100% gatavs spēlēt līdz beigām, tevi par to sodīs. "Raplas" komanda ir diezgan laba, ko tā parādīja pret "Ventspili". Redzējāt, ka viņi māk spēlēt," noteica speciālists.

Kā jau to izteikuši vairāki līgas pārstāvji, komandu spēlēšana vien savas valsts robežās nav ļāvusi pietiekami iepazīt kaimiņzemes komandas. Iespējamais mačs pret "Ventspili" pusfinālā vai sagaidāmais fināls pret VEF ir kā spēlēt "uz dullo", atzina treneris.

"Ļoti svarīgi ir uzspēlēt pirms tam, lai saprastu labās īpašības, kuras pret otru komandu strādā. Būs jāpārskata vairāki varianti, kurus mēs varētu izmantot, lai uzvarētu stipro VEF," teica Štelmahers.

Treneris uzsvēra, ka vēl dažas stundas iepriekš nav zinājis, kura komanda viņus sagaidīs finālā, kā arī nav vēlējies domāt par nākamo spēli pirms nav aizvadīts pusfināls. Tāpēc mērķtiecīga gatavošanās sākās vien sestdienas vakarā.

"Ja ātri runājam par to, zinu, ka VEF arī mīl spēlēt ātru basketbolu. Viņiem ir atlētiski ārējie spēlētāji, kuri ļoti agresīvi iet cauri un gūst arī punktus ātrajos uzbrukumos. Tas ir viņu trumpis," par gaidāmo spēles manieri teica treneris.

Trenerim Štelmaheram līdz šim bijusi tradīcija pēc čempionu goda izcīnīšanas imitēt ģitārspēli. Speciālistam tika vaicāts, vai līdzi paņemta ģitāra?

"Par to mēs domāsim rīt," izveicīgi un ātri atbildēja speciālists.

Pirmajā Latvijas-Igaunijas līgas sezonā VEF komanda finālspēlē piekāpās basketbola klubam "Ventspils", bet "Kalev"/"Cramo" aizraujošā cīņā par trešo vietu pārspēja "Ogri". 2019./2020. gada sezonas finālturnīrs netika aizvadīts Covid-19 pandēmijas dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!