Foto: FIBA

Latvijas basketbola izlases galvenais treneris Roberts Štelmahers vēlētos, lai valstsvienībai būtu bijis vairāk laika lai sagatavotos Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēlēm, jo tas visas sadarbības izdotos noslīpēt vēl labāk, pēc atgriešanās Rīgā viņš sacīja portālam "Basket.lv".

Štelmahers neslēpa, ka jaunais kvalifikācijas formāts rada sarežģījumus, jo nekad nevar zināt, kuri spēlētāji pievienosies valstsvienībai. Taču "Burbuli" Sarajevā Latvijas izlase iesāka ar uzvaru pār Grieķiju, un galvenais treneris bija apmierināts, ka šajā mačā izdevās īstenot ieplānoto.

"Gribējām spēlēt agresīvi, būt noteicēji laukumā, un tas lielā mērā izdevās. Labi darbojāmies ātrajās pārejās, bieži tikām pie brīviem metieniem. Protams, palīdzēja tas, ka labi trāpījām," teica Štelmahers.

Tomēr šim mačam sekoja zaudējums Bosnijai un Hercegovinai, kur Latvija pamatīgi pievīla cīņa par atlēkušajām bumbām. Arī metieni no distances nekrita grozā ar pietiekami labu precizitāti. Štelmaheru nepārsteidza bosniešu aktivitāte cīņā par bumbām.

"Spēles laikā nelikās, ka zaudējums cīņā pie groziem ir tik smags, kā uzrādījās statistikā. Līdz 18. minūtei bija ļoti daudz situāciju, kad aizsardzībā atsitāmies, bet nespējām realizēt savas iespējas uzbrukumā. Rezultāts iestrēga un pirmie to, diemžēl izkustināja pretinieki. Centrs iemeta trīspunktnieku, sapelnījām sodus... Nav viena iemesla, kāpēc netikām pie atlēkušajām bumbām," uzsvēra Štelmahers. "Bija individuālas kļūdas, neatbloķējot savējos, bija kļūdas, ko izprovocēja pretinieku aktivitāte uzbrukumā, bija vienkārši neveiksmīga apstākļu sakritība. Protams, var atcerēties, ka līdzīgas problēmas bijušas arī citās spēlēs un aizrunāties par vispārēju sportiskās nekaunības trūkumu vai robiem sagatavotībā. Bet – pret grieķiem ar šīm problēmām taču tikām galā, lai arī viņiem netrūka jaudīgu cīnītāju."

Teicamu metienu precizitāti demonstrēja Mārtiņš Laksa, kurš divās spēlēs trāpīja visus izmestos metienus. Pret Grieķiju viņš guva 19 punktus, bet pret Bosniju un Hercegovinu – astoņus.

"Bosnieši bija redzējuši mūsu spēli un no Mārtiņa neatkāpās ne soli, tāpēc pret "mazo" sastāvu viņam neizdevās atbrīvoties no sedzējiem. Noteikti būtu vairāk iespēju ātrajās pārejās, taču šai ziņā šoreiz visu komandu bremzēja kļūdas. Savukārt pozicionālā spēlē varbūt pietrūka situācijas saasināšanas ar caurgājieniem un bumbas izmešanas, kas Laksam varētu dot iespējas uzbrukt biežāk. Ilgākā sagatavošanās posmā šādas sadarbības varētu noslīpēt labāk," skaidroja treneris.

Štelmahers slavēja Rihardu Lomažu, kuru atbrīvoja Eirolīgas klubs Vilērbānas ASVEL, un valstsvienības debitantu Kristeru Zoriku.

Laukumā viņš (Lomažs) bija ļoti agresīvs un daudzpusīgs, apdraudēdams grozu gan ar tālmetieniem, gan caurgājieniem. Ārpus laukuma – enerģijas iemiesojums, kurš grib uzvarēt un rauj līdzi citus. Reizēm pat jāpiebremzē, lai aktivitāte nenomāktu kvalitāti. Bet – ļoti vērtīgs spēlētājs," teica Štelmahers. "Zorika sniegums šosezon un arī šajās spēlēs man ir patīkams atklājums. Pārliecība, stabilitāte, loģiski lēmumi – īpašības, kas nepieciešamas labam saspēles vadītājam. Jā, šoreiz pietrūka metienu precizitātes, bet tā gadās arī visstabilākajiem snaiperiem un absolūti lielākā daļa metienu bija pamatoti. Ņemot vērā mūsu īso sagatavošanās laiku, bija labi, ka varam izmantot klubā iespēlēto saikni Zoriks – Šķēle, kurā abi papildina viens otru."

Tāpat Štelmahers ieskicēja situāciju par spēlētājiem, kuru loma šajās spēlēs nebija tik liela.

"Tikai īsi pirms izbraukšanas parādījās cerība, ka varēs palīdzēt Kaspars Bērziņš. Sarajevā treniņos viņa sajūtas mainījās no dienas uz dienu, tomēr pēdējā brīdī virsroku ņēma diskomforts un nolēmām neriskēt. Artūrs Ausējs treniņā savainoja roku," skaidroja treneris. Savukārt Ingus Jakoviča nelaišanu laukumā viņš skaidroja ar to, ka viņš vislabāk darbojas otrā numura pozīcijā, kurā efektīvi bija Aigars Šķēle un Rihards Lomažs.

Savukārt trenerim nepietika laika, lai treniņos atrastu veidu, kā labāk pielietot uzbrucēju Jānis Bērziņu: "Sagatavošanās laikā Jāni nepaguvām iespēlēt ceturtajā pozīcijā, viņa īsā iesaistīšanās mačā ar Grieķiju nebija veiksmīga un pret atlētiskajiem bosniešiem zem groza prasījās lielāki vīri. Klubā viņš spēlē trešajā pozīcijā, bet, lai censtos paātrināt spēli, bieži centāmies darboties ar trim izteiktiem ārējās līnijas spēlētājiem. Kaut ko ieguvām, kaut ko zaudējām."

Divās spēlēs Latvijas izlases basketbolisti soda metienus realizēja ar vāju precizitāti, trāpot tikai 20 no 38 sodiņiem. Štelmahers sacīja, ka vaina jāmeklē psiholoģijā. "Treniņos visi meta un trāpīja. Arī tā izpaužas spriedze," teica treneris.

Latvijas izlase pēc šīm spēlēm esot šķīrusies pozitīvā un draudzīgā noskaņojumā. "Visi zina, ko izdarījām, visi zina, ka svarīgākais darbs vēl priekšā. Vēlreiz visiem paldies par līdzdalību, attieksmi un ieguldījumu. Droši vien visiem emocijas nebija vienādas, bet līdz nākamajam sabraukumam tās jānoliek malā. Jaunas spēles, jauni izaicinājumi. Arī jauna situācija ar sastāvu. Tagad galvenais, lai spēlētājiem būtu kārtībā veselība un pietiktu spēļu prakses. Lai uz februāra sabraukumu visi ierastos labā formā un noskaņojumā," pauda Štelmahers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!