Foto: DELFI

Pirmo uzvaru kluba pastāvēšanas vēsturē ULEB Eirolīgas mačā izcīnījusi Latvijas izlases saspēles vadītāja Jāņa Strēlnieka un valstsvienības galvenā trenera Ainara Bagatska vadītā Ukrainas čempionvienība Kijevas "Budiveļņik".

"Budiveļņik" savā laukumā ar rezultātu 74:69 (17:17, 27:25, 8:11, 22:16) pārspēja Serbijas vienību Belgradas "Partizan", kuras sastāvā savainojuma dēļ pagaidām nespēlē Dāvis Bertāns.

Līdz ar to Kijevas klubs pirmajās trīs A apakšgrupas spēlēs ticis pie viena panākuma, bet "Partizan" komanda arī tikusi pie vienas uzvaras.

Strēlnieks šajā mačā laukumā pavadīja 28 minūtes un 45 sekundes, izceļoties ar pieciem gūtiem punktiem. Latvietis realizēja vienīgo izmesto tālmetienu un abus soda metienus, taču aizmeta garām vienīgo divpunktu metienu.

Tāpat aizsarga kontā četras rezultatīvas piespēles, divas pārtvertas bumbas un astoņi efektivitātes koeficienta punkti.

Jau ar mača pirmajām minūtēm starp abām vienībām aizritēja līdzvērtīga spēkošanās, pirmajam puslaikam noslēdzoties vien ar 44:42 par labu mājiniekiem no Kijevas. Trešās trešdaļas vidū "Budiveļņik" izdevās iegūt sešu punktu pārsvaru (52:46), tomēr līdz ceturkšņa beigām "Partizan" spēlētājiem izdevās to likvidēt un pat izvirzīties vadībā ar 53:52. Taču zaudētie punkti nesamulsināja Kijevas komandas spēlētājus, jo noslēdzošās ceturtdaļas piektajā minūtē izdevās panākt 64:57, bet nedaudz vairāk kā divas minūtes līdz pamatlaika izskaņai starp abām komandām bija astoņu punktu pārsvars - 70:62.

Tomēr Belgradas basketbolistiem izdevās mājiniekiem nedaudz pakutināt nervus, pietuvojoties līdz trim punktu atstatumam, taču nekas vairāk vairs neizdevās, un Ukrainas klubs varēja svinēt pirmo uzvaru Eirolīgā tā pastāvēšanas vēsturē.

Rezultatīvākais uzvarētāju sastāvā bija lietuvietis Darjušs Lavrinovičs, kurš iemeta 22 punktus un izcīnīja astoņas bumbas zem groziem. Savukārt "Partizan" rindās 16 punkti amerikāņa Terensa Kinsija rēķinā.

Kā ziņots, Bertāna rehabilitācija pēc smagās ceļgala traumas varētu ilgt ilgāk, nekā plānots, un laukumā viņš, visticamāk, atgriezīsies tikai nākamā gada martā.

Tikmēr pie pirmās uzvaras šīs sezonas Eirolīgā tika arī latvieša Kaspara Vecvagara pārstāvētā Lietuvas čempionvienība Kauņas "Žalgiris", kas B grupas ietvaros savā laukumā ar 88:64 (19:16, 25:19, 26:16, 18:13) sagrāva Francijas klubu "Strasbourg".

Vecvagars šajā mačā laukumā pavadīja tikai 50 sekundes, bet punktus neguva, aizmetot garām vienīgo divpunktu metienu.

Uzvarētāju rindās ar 23 punktiem izcēlās Martīns Pocjus, kamēr Francijas kluba labā 21 punktu iemeta Aleksiss Ažensā, kurš Francijas izlases sastāvā bija viens no galvenajiem Latvijas izlases kapračiem šī gada Eiropas čempionātā.

Kā zināms, neveiksmīgā snieguma dēļ pirms pāris dienām tika atlaists "Žalgiris" galvenais treneris grieķu speciālists Iljass Zuross, kura vietā stājies Sauļus Štombergs.

Arī "Žalgiris" trīs mačos pratis gūt vienu uzvaru.

Eiropas spēcīgākajā klubu turnīrā laukumā kopumā devušies jau 17 latviešu basketbolisti. Šosezon viņu rindām pievienojās Strēlnieks un Vecvagars.

Turnīra pirmajā posmā 24 komandas, kas sadalītas četrās grupās, aizvadīs divu apļu turnīru, pēc kura tālākām cīņām kvalificēsies katras grupas četras labākās vienības. Otrajā posmā 16 komandas tiks dalītas divās grupās, bet pēc divu apļu turnīra ceturtdaļfinālam atkal kvalificēsies četras labākās vienības.

Ceturtdaļfināla uzvarētāji tiks noteikti sērijās līdz trim uzvarām, bet pēc tam Milānā nākamā gada maija vidū notiks finālčetrinieka turnīrs.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!