Foto: FIBA

Latvijas Basketbola savienība (LBS) astoto reizi noteikusi LBS Gada balvu ieguvējus, suminot izcilniekus 12 nominācijās. Šoreiz par gada basketbolistiem atzīti Jānis Strēlnieks un Elīna Dikeulaka, informē LBS.

Gada spēlētāja – Elīna Dikeulaka

Trīs nominācijās – Gada spēlētāja, spēlētājs un treneris – uzvarētājus nosaka, summējot četros balsojumos (līdzjutēji, mediju pārstāvji, LBS Treneru komisija un LBS valde) iegūtās vietas.

Dāmu kategorijā viedoklis šoreiz bija vienbalsīgs – pirmā vieta pienākas valstsvienības līderei Elīnai Dikeulaku, kura prestižo balvu saņem pirmo reizi. Tikpat vienprātīgi otrajā vietā izvirzīta Kristīne Vītola – viena no "TTT Rīga" līderēm Eirolīgas turnīram, kurai startu Eiropas čempionātā izjauca savainojums pirmās spēles sākumā. Ar cienījamu atstarpi tālākajās vietās sarindojās Ieva Pulvere, Aija Klakocka, Anete Šteinberga un Kate Krēsliņa.

Gada spēlētājs – Jānis Strēlnieks

Četri Latvijas basketbolisti NBA un seši spēlētāji Eirolīgā – statistika daiļrunīgi apstiprina Latvijas basketbolistu kvalitāti un starptautisko statusu, kas pagājušajā sezonā diemžēl nevarēja tikt pilnībā izmantots valstsvienības spēlēs.

Starp daudziem cienīgiem pretendentiem izraugoties Gada basketbolistu, viedokļi dalījās. Uzvarētāja noteikšanai talkā nācās ņemt aritmētiku – mazākā vietu summa četros balsojumos pirmajā pozīcijā izvirzīja Jāni Strēlnieku, kurš Gada basketbolista balvu saņem trešo reizi. Otrajā vietā kopvērtējumā (un pirmajā vietā mediju vērtējumā) – Dāvim Bertānam, kurš aizvadīja veiksmīgāko sezonu NBA. Tālākajās vietās: Jānis Timma, Rodions Kurucs, Rihards Lomažs un Dairis Bertāns.

Gada treneris – Mārtiņš Zībarts (Oļģerta Altberga balva)

Līdzīgi kā nominācijā Gada spēlētājs, arī starp treneriem visās kategorijās rezultāti bija blīvi, tomēr kopvērtējumā favorīts izkristalizējās pārliecinoši – "TTT Rīga" kvalitatīvais sniegums Eirolīgā un trīs izcīnītie čempionu kausi pirmajā vietā pēc gada pārtraukuma izvirzīja Mārtiņu Zībartu, kuru par labāko atzina līdzjutēji, treneri un valde. Otrajā vietā mediju favorīts Roberts Štelmahers, seko Jānis Gailītis, Ainārs Čukste, Artūrs Visockis-Rubenis un Gundars Vētra.

Gada 3x3 basketbolists – Kārlis Lasmanis

2019. gada veiksmes stāsti bija Latvijas labākās komandas izcīnītā 2. vieta Pasaules kausa izcīņā un trīs uzvaras pasaulē prestižākā sacensību seriāla "World Tour" posmos Dohā, Prāgā un Džidā.

Sezonas laikā divi Latvijas basketbolisti pakāpās uz pirmo vietu FIBA individuālajā rangu tabulā, bet Gada balva ir tikai viena. Tā pirmo reizi piešķirta komandas jaunākajam dalībniekam Kālim Paulam Lasmanim, kuru no pirmās vietas FIBA reitingā rudenī nostūma savainojums un rehablitācijas process. Tas sākts laikus, lai sagatavotos pavasarī gaidāmajai cīņai par ceļazīmi uz olimpiskajām spēlēm.

Gada 3x3 basketboliste – Baiba Eglīte

Latvijas meitenes 3pret3 basketbolā ilgus gadus turējušās vīriešu komandu ēnā. Pirmo reizi no tās pa īstam izdevās iznākt 2019. gada Eiropas čempionātā, kur Latvijas kvartets izcīnīja bronzas medaļas. Regulāri piedaloties dažāda līmeņa turnīros, visvairāk punktu FIBA reitingam sakrājusi Baiba Eglīte, kura apsteigusi komandas biedrenes Ieva Kūlīte, Kristīna Petermani un Lieni Stalidzāni.

Gada tiesnesis – Oļegs Latiševs

LBS Tiesnešu komisijas lēmums bija tradicionāls un paredzams – trešā Eirolīgas finālspēle pēc kārtas un kvalitatīvas darbs Latvijas – Igaunijas līgas turnīrā Latiševam nodrošināja sesto "kedu" septiņu gadu laikā. Taču konkurence aug – LBS Tiesnešu programmas darbība nodrošinājusi FIBA kategorijas arbitru skaita pieaugumu līdz 11, tai skaitā arī divas dāmas.

Gada jaunatnes treneris – Ainārs Čukste

LBS Jaunatnes un Treneru komisijas balsojums par favorītu izvirzīja treneri, kura vadītā U18 sieviešu izlase sasniedza sezonā labāko rezultātu Eiropas čempionātā (7. vieta), "TTT Juniores" kļuva par Latvijas vicečempionēm, bet "Rīdzenes" meitenes divās vecuma grupās izcīnīja Latvijas Jaunatnes basketbola līgas čempionu titulu.

Gada cerība – Artūrs Kurucs

Treneru un Jaunatnes komisijas viedokļi šajā nominācijā atšķīrās un galavārdu teica valde, priekšroku dodot U19 vīriešu izlases līderim un Spānijas pieaugušo basketbolā labu rūdījumu guvušajam Artūram Kurucam. Lai izdodas sekot šīs balvas iepriekšējo ieguvēju – tai skaitā Rodiona Kuruca – pēdās un nākotnē apliecināt, ka avanss nav bijis velts!

Gada seniors – Kazimirs Nekrašs

Bauskas basketbola skolas audzēknis, kura karjera basketbolā sākās vecuma grupā 55+. Regulārs starptautisko senioru turnīru dalībnieks, kurš sakrājis maisiņu ar Eiropas un pasaules čempionātu medaļām, tai skaitā 2013. gada senioru olimpiādē – World Masters Games – izcīnīto zeltu. Neaizstājams cīnītājs un komandas enerģijas avots… 2019. gadā Pasaules vicečempions un otrais rezultatīvākais spēlētājs grupā 75+…

Gada ratiņbasketbolists – Kārlis Podnieks

Basketbolu sācis spēlēt Tērvetē, ratiņbasketbolam pievērsies drīz pēc liktenīgās avārijas, 2009. gadā Latvijā notikušā Eiropas čempionāta ietekmē. Uzkrājis profesionāla spēlētāja pieredzi Itālijā un Spānijā, pērn izcīnīja triple crowne Vācijas komandas "Thuringia Bulls" sastāvā – uzvaras Eirolīgā, Vācijas čempionātā un Vācijas kausa izcīņā. Otrais latviešu ratiņbasketbolists, kurš uzvarējis Eirolīgā.

Gada piemērs – Dāvids Vīksne

2018. gada vasarā Latvija priecājās par Dāvida lidojumiem virs groziem Eiropas U18 čempionāta spēlēs un dzīvoja līdzi "sudraba puiša" cīņai par savu veselību un pat dzīvību pēc gāzes iekārtas sprādziena un smagiem apdegumiem.

Ārstēšanās process, vēl īsti nezinot, vai izdosies atgriezties normālā dzīvē…

Rehabilitācijas, pamazām pieradinot ķermeni pie augošām slodzēm…

Šaubas un pirmie niecīgie panākumi, kas mudināja neapstāties…

Tuvinieku, draugu un basketbola cilvēku atbalsts, kas motivēja un palīdzēja.

2019. gada 29. janvārī – nepilnus sešus mēnešus pēc negadījuma – viņš atgriezās basketbola laukumā, trīs mēnešus vēlāk debitēja basketbola kluba "Ventspils" sastāvā, vasarā pārstāvēja Latviju U19 Pasaules kausa izcīņā un ir gatavs tiekties pēc iepriekš nesasniegtiem sportiskajiem mērķiem.

Gada ieguldījums: basketbola klubs "TTT Rīga" (Tālivalža Pētersona balva)

Veiksmīgā atgriešanās Eirolīgā, pēc 35 gadu pārtraukuma iekļūstot Eiropas labāko klubu astoņniekā, pārsteidzot atbalstītājus un nelabvēļus, konkurentus un sevi. Sieviešu basketbola spēles kā svētki. Nodrošināts kvalitatīvs ikdienas rūdījums Latvijas sieviešu valstsvienības un jaunatnes izlašu dalībniecēm. Izcīnīti trīs tituli Latvijā, Baltijā un Eiropas līgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!