Foto: F64

Centra spēlētāja Zane Tamane paziņojusi par karjeras beigšanu Latvijas sieviešu basketbola izlasē, Latvijas Basketbola savienībai (LBS) pastāstīja pati sportiste.

29 gadus vecā basketboliste 2012.gadā izcīnīja Turcijas čempiones titulu Stambulas "Fenerbahce" sastāvā, izmēģināja spēkus Sieviešu Nacionālajā basketbola asociācijā (WNBA), palīdzēja Latvijas sieviešu valstsvienībai piekto reizi pēc kārtas kvalificēties Eiropas čempionāta finālturnīram un Krievijas komandas Orenburgas "Nadežda" sastāvā 2012./2013.gada sezonas pirmajā pusē sakrāja solīdu statistiku - vidēji spēlējot 22 minūtes 24 sekundes, izceļoties ar 7,4 punktiem un 7,5 atlēkušajām bumbām. Šo panākumu dēļ viņu atzina par gada labāko Latvijas basketbolisti.

"Jau vasarā izlases spēļu laikā pamazām nostiprinājās pārliecība, ka tas ir bijis mans pēdējais turnīrs valstsvienības sastāvā," portālā "basket.lv" citēta Tamane. "Toreiz negribēju uz karstām oglēm neko sasteigt. Bija vajadzīgs laiks, lai ieklausītos savā organismā, visu apsvērtu. Bet tagad esmu pieņēmusi lēmumu – nākamajā vasarā izlasē vairs nespēlēšu."

Tamane uzsvēra, ka viņai bijis liels gods spēlēt izlasē, un viņa nekad neliegs padomu jaunajām spēlētājām.

"Nemanot ir sakrājušās 13 vasaras, kuras esmu pavadījusi dažādās Latvijas izlasēs. Prāts varbūt vēl gribētu skatīties pasaules čempionāta virzienā. Man vienmēr bijis liels gods pārstāvēt Latviju un arī turpmāk turēšu īkšķus par meitenēm un, ja vajadzēs, palīdzēšu ar padomiem," viņa turpināja. "Tomēr jūtu, ka ķermenim vairs nav nepieciešamā spēka un enerģijas. Patiesībā pēdējos gados basketbols sagādājis ne tikai patīkamas emocijas, bet arī sāpes un citas negatīvas sajūtas. Nepieciešama atpūta un arī tad nevar zināt, cik ilgi vēl varēšu spēlēt. 300 intensīvu treniņu dienas daudzu gadu garumā atstāj pēdas, un jāsāk domāt, ko darīšu un kā jutīšos pēc sportistes karjeras beigām. To visu saliekot kopā nolēmu, ka došu vietu jaunajām spēlētājām – lai sajūt spēles garšu, atbildību un sasniedz to, ko nesasniedza mūsu paaudze."

"Tas nav vienā dienā pieņemts lēmums. Ceru, ka mani sapratīs", piebilda Tamane.

Tikmēr Latvijas sieviešu izlases galvenais treneris Aigars Nerips respektē Tamanes lēmumu un necentīsies viņu pierunāt pārdomāt.

"Ar ilgo un veiksmīgo karjeru Zane ir pelnījusi tiesības pieņemt lēmumu un es to respektēšu, lai kāds tas būtu. Pierunāšana te būtu nevietā, tomēr pagaidām neaizcirtīsim visas durvis. Priecāšos, ja Zane pārdomās, taču gatavošos jebkādam pavērsienam," uzsvēra Nerips, kurš jau domā par alternatīvām izlasē centra pozīcijā. "Domājot par alternatīvām, uzsvēršu, ka ļoti laba sezona Spānijā ir spēka uzbrucējai Aijai Putniņai, kura pērn labi spēlēja valstsvienībā un, esmu pārliecināts, var dot vēl lielāku ieguldījumu. Joprojām labā formā ir Liene Jansone, kura jau apstiprinājusi, ka vasarā būs ierindā. Ungārijā veiksmīgi spēlē Aija Brumermane, kura savainojumu dēļ divas sezonas izlasei nav palīdzējusi, taču tagad atguvusi sportisko formu. Spriežot pēc statistikas, Amerikā turpina progresēt Anete Šteinberga, kuras agresīvais spēles stils izlasei ļoti noderēs."

Tamane Latvijas izlasē aizvadījusi 125 spēles, kas ir trešais lielākais spēļu skaits izlases vēsturē. Šajos mačos viņa guvusi 1037 punktus.

Pārstāvējusi Latviju Eiropas čempionāta finālturnīros 2005., 2007., 2009. un 2011.gadā un Pekinas olimpisko spēļu turnīrā 2008.gadā.

Viņa ir valstsvienības rekordiste oficiālajās spēlēs - 24 atlēkušās bumbas (2012.gada 11.jūlijā mačā ar Somiju), 5 bloķēti metieni (2011.gada 2.jūlijā ar Lietuvu)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!