Latviešu basketbolistu Jāni Timmu, kuru šā gada Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) draftā ar 60.numuru izvēlējās Memfisas "Grizzlies" komanda, ar viņa pašreizējo vienību "Ventspils" vēl saista divu gadu līgums, kurā iekļauta salīdzinoši neliela izpirkuma maksa.

"Līgums [ar "Ventspils"] vēl ir uz diviem gadiem, bet izpirkuma summa ir neliela - aptuveni 30 000 eiro [21 000 latu]," sarunā ar amerikāņu žurnālistiem sacīja Timma.

Jautāts, kas viņam pašam būtu jāpaveic, lai varētu spēlēt NBA, Timma uzsvēra, ka šomēnes Lasvegasā gaidāmajā Vasaras līgā jāparāda savs labākais sniegums.

"Ja to paveikšu un mans sniegums patiks treneriem, tas būs labi. Domāju, ka esmu gan labs punktu guvējs, gan arī spēcīgs caurgājienos. Spēlē cenšos pieņemt labāko iespējamo lēmumu. Jau pēc Vasaras līgas vēlos spēlēt šeit [NBA]," sacīja latviešu basketbolists.

Kā ziņots, Timma pagājušonedēļ kļuva par vēsturē trešo latviešu spēlētāju, kurš izvēlēts NBA draftā.

Tiesa, draftēšana otrajā kārtā negarantē līgumu ar "Grizzlies" komandu. Paredzams, ka vasaras turpinājumā latvietis Lasvegasā piedalīsies NBA Vasaras līgā, kur centīsies pierādīt savu lietderību.

Pagājušajā sezonā Timma pārstāvēja Latvijas komandu "Ventspils", un paredzams, ka arī vēl vismaz nākamajā sezonā viņš paliks Eiropā. Savukārt vēl sezonu pirms tam viņš spēlēja "Liepājas Lauvas" vienībā.

"Ventspils" sastāvā Timma kļuva ne tikai par Baltijas Basketbola līgas (BBL) čempionu, bet arī šīs līgas finālsērijas vērtīgāko spēlētāju. Nesen aizvadītās sezonas "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) turnīrā Timma vidēji ik mačā guva 12,5 punktus un izcīnīja 5,4 atlēkušās bumbas, bet "Ventspils" finālsērijā piekāpās "VEF Rīga" komandai.

2011.gada vasarā Timma kopā ar Latvijas U-19 izlasi piedalījās pasaules čempionātā, aizvadot astoņas spēles, vidēji laukumā pavadot 28,8 minūtes, gūstot 11,3 punktus, izcīnot 5,0 atlekušās bumbas un 2,0 reizes rezultatīvi asistējot. Savukārt pērn notikušajā Eiropas čempionātā U-20 izlasēm Timma kopā ar Latvijas izlasi izcīnīja augsto sesto vietu. Kopumā Timma čempionātā aizvadīja astoņas spēles, laukumā vidēji pavadot 30,8 minūtes, gūstot 14,3 punktus, izcīnot 5,6 atlekušās bumbas un 2,3 reizes rezultatīvi asistējot.

Kā ziņots, uz iekļūšanu NBA draftā cerēja arī vēl viens latvietis Mareks Mejeris, tomēr viņš netika izvēlēts.

NBA draftam uz 60 bija vietām pieteikušies 48 basketbolisti no ASV koledžām un 18 starptautiskie spēlētāji vecumā no 18 līdz 22 gadiem, kuru vidū bija arī Timma. Savukārt 1991.gadā dzimušie neamerikāņu spēlētāji, starp kuriem bija arī Mejeris, draftam tiek reģistrēti automātiski.

Līdz šim no Latvijas spēlētājiem draftā bija izvēlēti vien Andris Biedriņš un Dāvis Bertāns, bet pasaules spēcīgākajā līgā līdz šim spēlējuši vienīgi Gundars Vētra un Biedriņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!