Latvijas izlases basketbolisti Dairis Bertāns un Jānis Timma, kuri ikdienā pārstāv Maskavas apgabala "Himki" vienību, varētu netikt palaisti uz pirmajām 2021. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas cikla spēlēm, intervijā Latvijas Basketbola savienības (LBS) raidījumam "Basketstudija 2+1" atklāja vīriešu izlases ģenerālmenedžeris Artūrs Štālbergs.

Latvijas izlase ciklu uzsāks, 21. februārī mājas spēlē uzņemot Bosnijas un Hercegovinas basketbolistus. Savukārt trīs dienas vēlāk valstsvienība viesosies pie Bulgārijas izlases.

Joprojām neesot atrisinātam strīdam starp Starptautisko basketbola federāciju (FIBA) un ULEB Eirolīgas vadību, arī šosezon izlašu un Eirolīgas spēļu datumi pārklājās. Šī iemesla dēļ Maskavas CSKA pārstāvis Jānis Strēlnieks un "Barcelona" kluba uzbrucējs Rolands Šmits aizvada spēles 21. februārī jeb tajā pašā dienā, kad Latvija tiksies ar Bosniju un Hercegovinu.

Šī gada vasarā Strēlnieks atklāja, ka kluba vadība negrasās viņu laist uz izlases spēlēm. Tomēr Štālbergs sezonas gaitā apciemoja Maskavas CSKA klubu, sarunās gūstot kaut mazu pamatu optimismam, ka saspēles vadītājs vismaz 24. februārī notiekošajā spēlē, iespējams, varētu piedalīties.

"Ar CSKA bija pietiekami laba un produktīva tikšanās. CSKA vadība gan piekopj diplomātisku pieeju un principā teica – mēs spēlētājiem nekad neesam likuši šķēršļus, spēlētāji paši pieņem lēmumu, konsultējoties ar treneriem," par spēlētājiem sarežģīto pozīciju atgādināja izlases ģenerālmenedžeris.

Pārrunas ar CSKA vienību centīsies veikt arī izlases galvenais treneris Roberts Štelmahers, kurš ikdienā vada Tallinas "Kalev"/"Cramo" vienību.

"Tieši pirms Ziemassvētkiem "Kalev" spēlē ar CSKA. Roberts aizies uz tasi kafiju ar CSKA treneri Dimitri Itudi vēlreiz parunāt. Tas process nav – aizbraucu, apsēdos, parunāju un viss, spēlētājs būs. Tas notiek vairāku mēnešu garumā. Visu laiku jātur roka uz pulsa,” skaidroja Štālbergs.

Strēlnieka un Šmita pārstāvētie klubi turklāt savā starpā tiksies jau 27. februārī, bet lielāks atpūtas periods starp Eirolīgas mačiem būs Maskavas apgabala "Himki" pārstāvjiem Dairim Bertānam un Jānim Timmam, kā arī Vilērbānas ASVEL aizsargam Rihardam Lomažam. Šo izlases basketbolistu klubi Eirolīgas spēles aizvadīs 20. un 28. februārī.

Tiesa, VTB Vienotās līgas līdere "Himki", kas vietējā čempionātā uzvarējusi visās desmit spēlēs, šai sezonai gatavojusies pietiekami nopietni, un tas varētu ietekmēt viņu rīcību, sprieda Štālbergs.

"Tikos arī ar [Pāvelu] Astahovu, "Himki" ģenerālmenedžeri. Principā viņi šogad atvēruši visus makus. Var ņemt, cik spēlētājus grib un kā grib. Sastāvs nokomplektēts tiešām spēcīgs, nauda ieguldīta liela. Līdz ar to tiek prasīts arī rezultāts, par kuru pirmkārt atbildēs ģenerālmenedžeris. Var saprast viņu, ka viņš negrib riskēt un varbūt negrib spēlētājus laist. Negribētu tam uzlikt krustu, ka viss beidzies, jo darbs tāpat turpināsies. Tiešām ceru, ka katrā logā būs kāds Eirolīgas spēlētājs," cerību izteica izlases ģenerālmenedžeris.

Štālbergs arī atklāja, ka viņam ieplānota tikšanās ar ASVEL un "Barcelona" kluba vadībām par Lomaža un Šmita pieejamību izlases spēlēm.

Valstsvienībai gan varētu nākties iztikt bez Itālijas otrajā līgā spēlējošā Andreja Gražuļa, kura pārstāvētajai "Derthona Basket" vienībai spēle jāaizvada 23. februārī jeb tieši starp abiem valstsvienības mačiem.

Latvijas izlase apakšgrupā sacentīsies ar Bosnijas un Hercegovinas, Bulgārijas, kā arī Grieķijas izlasēm, labākajām trim vienībām kvalificējoties uz 2021. gada Eiropas čempionātu. Valstsvienība ciklu turpinās 26. un 29. novembrī, kad tā viesosies Grieķijā un Bosnijā un Hercegovinā, bet 2021. gada 19. un 22. februārī mājās uzņems Bulgārijas un Grieķijas valstsvienības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!