Basketbola kluba "Liepāja" vadība neveiksmīgo 2019./2020. gada sezonas ievadu centusies labot, komandas ģenerālmenedžera amatā ieceļot lietuvieti Jonu Vainausku. Kaimiņzemes funkcionārs rīkojies pēc saviem ieskatiem – pāris Latvijas basketbolisti ar komandu līgumsaistības pārtraukuši, bet par rezultātu atbildēs Vainauska noskatīti ārzemnieki. Pats lietuvietis norāda, ka par viņa darba kvalitāti varēs spriest pēc sezonas. Savukārt Latvijas basketbolu viņš vērtē pietiekami augstu – Latvijas vīriešu izlase, neizcīnot medaļas, viņam sagādātu vilšanos.

Jons Vainausks kaimiņzemē tiek uzskatīts par gudru basketbola prātu, kurš nevairās izteikt skarbu viedokli vai rīkoties pēc saviem ieskatiem. Funkcionārs basketbola vidē galvenokārt zināms, pateicoties vairāk nekā desmit pavadītajiem gadiem basketbola klubā Viļņas "Lietuvos Rytas". Viņa tēvam Gedvidam savulaik piederošā komanda, ar Jonu ģenerālmenedžera amatā divas reizes triumfēja ULEB Eiropas kausā, bet piecas reizes Lietuvas basketbola līgas (LKL) finālā pārspēja basketbola flagmani Kauņas "Žalgiris".

Šos panākumus atkārtot nav izdevies ne pašam klubam, ne Vainauskam. Lietuvietis kopš 2011. gada gan strādājis citās dzimtenes vienībās, gan neveiksmīgi centies izveidot ULEB Eirolīgas komandu Vācijas pilsētā Leipcigā. Vēl 2018./2019. gada sezonas vidū pretrunīgi vērtētais Vainausks ģenerālmenedžera lomā pievienojās Paņevežas "Lietkabelis" komandai. Viņa vadībā klubs atbrīvojās no sešiem spēlētājiem, kā arī iecēla jaunu galveno treneri. Abu pušu sadarbība gan noslēdzās pēc diviem mēnešiem un trim dienām.

Līdzīgs scenārijs atkārtojies Liepājā, kuras basketbola klubs ap gadu miju nolūkoja tieši lietuvieti par kluba ģenerālmenedžeri. Vienība sezonas gaitā pašmāju treneri Kristapu Zeidu nomainījusi ar serbu Braņislavu Vicentiču, bet vietējo basketbolistu Andreja Šeļakova un Kristapa Pļavnieka vietā klubu pastiprinājuši serbi Edi Sinadinovičs, Radoslavs Pekovičs, Stefans Sinovecs, kā arī lietuvietis Toms Butrims.

Portāls "Delfi" lūkoja noskaidrot, kas augstā līmenī strādājušo Vainausku iedvesmojis savu funkcionāru karjeru turpināt Latvijā.

Tavā CV ir uzvaras divos ULEB Eiropas kausos, vairāki čempiontituli Lietuvā. Taču šobrīd esi nonācis Latvijā. Kāds bijis iemesls turpināt karjeru šeit?

Tas ir pamatots jautājums. Pagājušajā vasarā meklēju darba iespēju tuvu manai dzimtenei. Kontaktējos ar Latvijas un Ukrainas komandām. Mani motivēja personīgi iemesli – mana jaunākā meita sasniegusi skaistu pārejas posmu no četru uz piecu gadu vecumu. Vēlējos būt viņai tik pieejams, cik vien iespējams. Tad arī uzsāku sakarus ar "Liepāju".Guvu iespaidu, ka šī būtu labākā karjeras izvēle. Apciemoju Liepāju divas trīs reizes vasaras laikā. Diemžēl pirms trešās vizītes uzzināju, ka klubs jau vienojies ar spēlētājiem, kā arī devis trenerim [Kristapam] Zeidam 2+2 gadu līgumu. Tas bija pretrunā ar manis sagatavoto plānu, kurā bija iekļauts treneris Vicentičs – brīnišķīgs treneris gados jauniem spēlētājiem. Mana ideja bija savienot stipru jauniešu programmu ar šādu treneri. Komanda ar ierobežotu budžetu, bet maksimāli ieguldītām pūlēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!