Foto: F64
Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Nacionālā sporta padome (NSP) atkārtoti noraidījusi Latvijas Basketbola savienības (LBS) lūgumu piešķirt papildu līdzekļus 2019. gada Eiropas basketbola čempionāta sievietēm finālturnīra rīkošanai, kā budžetā 22 dienas pirms turnīra sākuma ir 201 000 eiro iztrūkums, vēsta Basketbola savienība.

Jau vēstīts, ka Latvijas Basketbola savienībai čempionāta organizēšanas izmaksu sadārdzinājuma dēļ 274 240 EUR apmērā radušās problēmas tā finansēšanas nodrošināšanā.

NSP 28. marta sēdē pieņēma lēmumu nepiešķirt papildu līdzekļus čempionāta rīkošanai Rīgā, lai gan LBS prezidents Valdis Voins uzsver, ka "pateicoties šāda līmeņa sarīkojuma pozitīvajai ietekmei uz valsts saimniecisko dzīvi, līdzekļi ar uzviju atgrieztos valsts kasē."

Savienība pēc sasauktas LBS padomes sēdes vērsās pie Ministru kabineta un Rīgas domes, kas iepriekš solīto 100 tūkstošu eiro vietā LBS bija piešķīrusi vien 25 procentus solīto līdzekļu. Ministru kabinets aprīļa nogalē nolēma no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem čempionāta organizēšanai Rīgā piešķirt 90 000 eiro.

"Kopš tā laika notikusi aktīva komunikācija gan ar Starptautisko basketbola federāciju (FIBA), gan ar valsts iestādēm, gan ar Rīgas domi. Ar nelielu uzviju esam izpildījuši budžetā paredzētos reklāmas ieņēmumus. Esam panākuši, ka valsts izpilda sākotnēji apstiprinātās saistības un no Rīgas domes saņemti signāli, ka sākotnējais lēmums piešķirt līdzekļus tikai 25% apmērā tiks pārskatīts, un Rīgas varētu piešķirt finansējumu sākotnēji solītajā 100 000 eiro apmērā. Esam panākuši FIBA piekrišanu dažos punktos atkāpties no reglamenta standartiem, samazinot izdevumus par 68 000 eiro," tālāko notikumu attīstību komentēja Valdis Voins.

Jau 20. maijā pēc Latvijas sieviešu basketbola izlases pirmā presei atklātā treniņa Voins atklāja, ka ciemos pie FIBA bija devusies LBS delegācija, kas ļāva čempionāta organizētājiem atkāpties no dažādām prasībām. FIBA standartos, salīdzinot ar 2015. gadā Latvijā organizēto Eiropas čempionātu basketbolā vīriešiem, kāpušas izmaksas, kuras jāatvēl komandu izmitināšanai, ēdināšanai un transportēšanai.

"Čempionāta sarīkošanai patlaban pietrūkst 201 000 eiro. NSP lēmumam atteikt lūgumu pēc papildus finansējuma ir rekomendējošs statuss, tāpēc ceram, ka valdība objektīvi novērtēs situāciju, un tomēr pieņems lēmumu atbalstīt Eiropas čempionāta sarīkošanu. Pretējā gadījumā, ņemot vērā sacensību tuvumu un Latvijas komandas augsto mērķi – izcīnīt tiesības spēlēt olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā, LBS neizskata iespēju atteikties no čempionāta rīkošanas un meklēs iespējas aizņemties trūkstošos līdzekļus, lai arī šāds solis palielinās izmaksas un negatīvi ietekmēs basketbola ilgtermiņa intereses," izteicās Voins.

Tā vietā NSP trešdien sēdē atbalstīja vairāku citu sporta organizāciju papildu finansējuma pieprasījumus dažādu pasākumu rīkošanai 622 716 eiro vērtībā.

To skaitā atbalstīta Latvijas vīriešu handbola izlases dalība 2020. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas ciklā, kā arī dažādu sporta notikumu organizēšana – Pasaules kausa posms pludmales volejbolā, Baltijas valstu daudzdienu velobrauciena "Baltic Chain Tour" Latvijas posms, Pasaules čempionāts rollerslēpošanā, kā arī Pasaules kausa Centrālāfrikas zonas posms jāšanas sportā sacensībās šķēršļu pārvarēšanā.

Čempionātu paredzēts aizvadīt no 27. jūnija līdz 7. jūlijam, tā grupu turnīru uzņemot gan Latvijai, gan Serbijai. Latvija uzņemtu divas no grupām, kā arī divas kvalifikācijas spēles ceturtdaļfinālam, bet, sākot ar ceturtdaļfināla fāzi, čempionāts noslēgtos vien Serbijas galvaspilsētā Belgradā.

Turnīra 16 komandas cīnīsies par čempionu titulu, kā arī sešām ceļazīmēm uz 2020. gada Tokijas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!