Foto: F64

Latvijas sieviešu basketbola čempionvienības "TTT Rīga" valde lēmusi pārtraukt darba attiecības ar kluba ilggadējo ģenerālmenedžeri Egilu Lūsi, portālam "Delfi" apliecināja "TTT Rīga" jaunās valdes loceklis Jānis Golubevs.

Jau ziņots, ka basketbola kluba "TTT Rīga" dibinātāju (Rīgas dome un "Rīgas satiksme") sapulcē 15. maijā tika veiktas izmaiņas kluba valdē. Jurim Švanderam ("Rīgas satiksmes" padomes loceklis) un bijušajai vienības basketbolistei Guntai Baško valdē pievienojās "Rīgas satiksmes" valdes loceklis Jānis Golubevs, bet to pametuši Rīgas domes pārstāve Dina Vīksna, "Gods kalpot Rīgai" biedrs Andris Bērziņš un bijusī "Rīgas satiksmes" valdes locekle Elīna Epalte-Drulle.

Savukārt šīs nedēļas pirmdienā kluba valde vienbalsīgi lēmusi pārtraukt darba attiecības ar kluba ģenerālmenedžeri Egilu Lūsi, kurš vienībā strādājis kopš 2006. gada.

"Dalībnieku sapulcē, vērtējot līdzšinējo TTT menedžmenta darbu, tika konstatētas nepilnības. Tāpēc arī valde, pirmajā valdes sēdē vērtējot 2019./2020. gada budžetu un situāciju klubā kopumā, mainīja tā ģenerālmenedžeri," stāsta Jānis Golubevs.

Golubevs precīzu kluba finansiālo situāciju dēvē par konfidenciālu informāciju. Iepriekš ziņots, ka "TTT Rīga" pirms mēneša no Rīgas domes pagaidu administrācijas saņēma atbalstu 150 000 eiro apmērā. Šī summa izmantota, lai segtu līgumsaistības ar spēlētājām, treneriem un personālu.

Valdes loceklis atzina, ka ar spēlētājām un treneriem saistības gandrīz pilnībā nokārtotas, bet vienībai palikuši parādi par dažādiem pakalpojumiem.

"TTT Rīga" vienība 2018./2019. gada sezonā atgriezās Starptautiskās basketbola federācijas (FIBA) Eirolīgas pamatturnīrā, pirmoreiz sasniedzot tā ceturtdaļfinālu. Šosezon klubs, pateicoties iespējamai sestajai vietai Eirolīgas grupu turnīrā, būtu varējis iekļūt Eiropas kausa izslēgšanas spēlēs, ko gan liedza FIBA pieņemts lēmums par spēles izlaišanu Covid-19 draudu dēļ.

"Menedžments atbild arī par grāmatvedības jautājumiem, par finansējumu un budžetu, par korektu situāciju tajos jautājumos. Diemžēl jāsaka, ka šeit bija trūkumi," klāsta Golubevs, kurš uzsvēra, ka Lūša vadītās vienības sportiskie sasniegumi netiek apstrīdēti.

Pagājušā gada izskaņā tika apstiprināta jauna "Rīgas satiksmes" valde, bet pēc tās atlaišanas kopš 25. februāra Rīgas domes pagaidu administrāciju vada Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretārs Edvīns Balševics.

Lēmumā nozīme bijusi arī šīm izmaiņām, taujāts par to saistību, nenoliedza "Rīgas satiksmes" valdes loceklis.

"Tās pārmaiņas ir diezgan būtiskas. Abos dibinātājos notikušas ļoti kardinālas izmaiņas. "Rīgas satiksmē" piecus mēnešus esmu bijis kā valdes loceklis. Visa valde ir jauna. Mēs kā dibinātāji pēdējās divās sapulcēs ar Rīgas domi uzdevām ļoti daudz jautājumu. Kluba budžetam bija 300 tūkstošu eiro lieli mīnusi. Tāpēc dibinātājiem, lai klubu nelikvidētu, jāatrod risinājums," skaidro Golubevs.

Jaunā valde par tās priekšsēdētāju jau iecēlusi Guntu Baško, atklāja Golubevs, kurš pilda arī Latvijas Vieglatlētikas savienības (LVS) valdes locekļa funkcijas. Domāts arī par kluba juridiskā statusa maiņu no nodibinājuma uz biedrību, bet šobrīd prioritāte ir jauna ģenerālmenedžera atrašana.

"Ģenerālmenedžera konkursam nav laika. TTT valde sanāks kopā gan rīt, gan parīt. Jauns ģenerālmenedžeris pilnīgi noteikti ir viens no jautājumiem. Tikai viņš ir patiešām spējīgs klubu uzlikt uz sliedēm, pieteikt sacensībām un meklēt trenerus," skaidro valdes pārstāvis.

Konkrētus kandidātus Golubevs gan nevēlējās atklāt, bet uzsvēra, ka lēmums tiks veikts, konsultējoties ar cilvēkiem, kuri labi pārzina basketbola saimniecību.

Aktuāls jautājums ir arī par kluba dalību starptautiskos turnīros. Pagaidām vēl tiek uzturēta cerība, ka vienība varēs startēt FIBA Eirolīgā.

"Darīšu visu iespējamo, lai klubs piedalītos Eirolīgā. Redzot kluba budžetu, tas jautājums ir ļoti aktuāls. Ja mēs nespētu to nodrošināt, tas būtu ļoti bēdīgi," atzina Golubevs, kurš sprieda, ka, palaižot garām iespēju, vienība piecus gadus varētu neatgūt vietu spēcīgākajā sieviešu klubu turnīrā Eiropā.

Egils Lūsis "TTT Rīga" klubā strādājis kopš 2006. gada, gadu vēlāk "Rīgas domei" un "Rīgas satiksmei" izveidojot nodibinājumu "basketbola klubs TTT Rīga" un tādējādi paverot jaunu lappusi komandas vēsturē. Vienība 2006./2007. gada sezonā atsāka pastāvīgu dalību starptautiskos turnīros, bet sezonu vēlāk pirmo reizi neatkarīgās Latvijas laikā piedalījās FIBA Eirolīgā.

Latvijas sieviešu basketbola līgā klubs sakrājis 19 zelta medaļas, 11 no čempionu tituliem izcīnot kopš 2007. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!