Foto: FIBA
Latvijas sieviešu basketbola spēcīgākais klubs "TTT Rīga" vienojies par viena gada līgumu ar amerikāņu saspēles vadītāju Džesiku Tomasu.

""Ilgi centāmies atrast pamata saspēles vadītāju – no plašā kandidātu loka izvēlējāmies Džesiku. Pēc detalizētas video analīzes un sarunas ar spēlētāju, sapratu, ka viņa spēs radīt vajadzīgo ekstra dimensiju uzbrukumā, veidojot situācijas gan sev, gan kolēģēm. Svarīgi, ka viņa nežēlotu sevi arī aizsardzībā. Džesika ir individuāli spēcīga basketboliste – ceram, ka viņas meistarība palīdzēs mums kļūt labākiem," saka "TTT Rīga" galvenais treneris Mārtiņš Gulbis.

"Esmu sajūsmā par lielisko iespēju. Man ir labas priekšnojautas par gaidāmo sezonu un darbu trenera Gulbja vadībā. Viņš rada pārliecību par savu plānu, uzticos viņa līdera spējām. Esmu ļoti pateicīga par iespēju un ceru uz sekmīgu startu Eirolīgā," pēc vienošanās noslēgšanas sacīja 25 gadus vecā sportiste.

Džesika Tomasa (Jessica Lauren Thomas) studiju gados pārstāvēja "Miami" komandu. Aizsardze spēlēja spēcīgajā ACC ("Atlantic Coast Conference") līgā, 100 no 130 spēlēm sākot "Hurricanes" starta pieciniekā. Ceturtajā sezonā vidēji guva 13,0 punktus (otrais labākais rādītājs), kā arī bija labākā "Miami" spēlētāja piespēlēs (3,9) un pārķertajās bumbās (1,6).

"Hurricanes" karjeras laikā vidēji guva 9,9 punktus, izcīnīja 2,7 atlēkušās bumbas un izdarīja 2,9 rezultatīvas piespēles. Summārie rādītāji: 1281 punkts, 347 atlēkušās bumbas un 374 piespēles. Ieguva maģistra grādu sporta administrācijā. Ģimenē trīs vecāki brāļi – Eriks, Darens un Lamars (bijušais NFL futbolists "Buccaneers" un "Dolphins" komandās, "Miami" slavas zāles dalībnieks).

Pēc augstskolas beigšanas Tomasa izmēģināja spēkus WNBA kluba "San Antonio Silver Stars" treniņnometnē. Pirmajam mēģinājumam iekļūt līgā sekoja spēlēšana Zviedrijas ("Lulea Basket") un Grieķijas ("Olympiacos") klubos. Debijas sezonā Eirolīgā vidēji 26,9 minūtēs guva 9,8 punktus, izcīnīja 2,9 bumbas zem groziem un izdarīja 2,4 piespēles. Realizēja 42% divpunktu metienu.

No Atēnām spēlētāja devās uz Austrāliju, kur kopā ar "Fordham" absolventi Džemerisu Deivisu pievienojās "Queensland basketball league" (QBL; arī "NBL1 North") komandai "Rockhampton Cyclones". Tomasa 12 spēlēs vidēji 36,3 minūtēs guva 22,8 punktus, izcīnīja 6,4 bumbas un izdarīja 6,4 piespēles, kā arī realizēja 40,2% trīspunktu metienu (43/107). Otrā vieta regulārajā sezonā.

Džesika Tomasa ir "Buchholz" vidusskolas absolvente – 2013. gada sezonā vidēji 32,0 punkti spēlē. "Florida Miss Basketball" (2013), pārstāvēja arī "Buchholz" golfa komandu. ACC čempionāta otrā piecinieka dalībniece (2016), ACC otrā piecinieka dalībniece (2017). Zviedrijas čempione un MVP (2018), EWBL ceturtdaļfināliste (2018), Grieķijas čempione (2019), QBL pusfināliste (2019).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!