Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Uz iekļūšanu Latvijas U-16 meiteņu basketbola izlasē šovasar pretendēs Francijā dzīvojošās Eiropas eksčempiones, divkārtējās Eiropas kausa ieguvējas TTT sastāvā Mariannas Feodorovas meita Alise, kas veiksmīgi spēlē Francijas kadetu čempionātā, vēsta Latvijas Basketbola savienība (LBS).

Alise Feodorova speciāli kļuvusi par Latvijas pavalstnieci un vēlas starptautiskajā arēnā pārstāvēt tieši Latviju.

"Spriežot pēc mātes stāstījuma un statistikas, Alise ir laba "snaipere" un cīnītāja par atlēkušajām bumbām. Ar interesi gaidīšu viņu uz pirmajiem treniņiem, kas sāksies jūnija beigās," izteicās Latvijas U-16 izlases galvenā trenere Mudīte Zandere, piebilstot, ka sadzīves grūtības nebūšot šķērslis. "Francijā dzimusī un augusī Alise runā franciski un zinot dažus vārdus krieviski. Marianna bija gatava nolīgt viņai tulku, taču tas nebūs nepieciešams. Mūsu spēlētāja Kitija Laksa mācās Franču licejā, gan jau galā tiksim."

Marianna Feodorova no 1976. līdz 1988.gadam spēlēja TTT komandā, kļūdama par divkārtēju Eiropas kausa ieguvēju un seškārtēju PSRS čempioni. Centra spēlētāja tika aicināta arī PSRS izlasē, kuras sastāvā 1981.gadā kļuva par Eiropas čempioni, divkārtēju Universiādes čempioni (1981., 1985.gadā) un divkārtēju Eiropas junioru čempioni (1977., 1979.gadā). Astoņdesmito gadu beigās Feodorova kā viena no pirmajām Latvijas basketbolistēm noslēdza līgumu ārzemēs un iesakņojās Francijā, kur kļuvusi par zvērinātu tulku.

Feodorovas jaunākā meita Alise dzimusi 1995.gada 3.janvārī un trīs gadus spēlējusi Francijas kadetu čempionātā "Stade Poitevins Basket" komandas sastāvā. Šosezon viņas statistika bijusi spoža - vidēji spēlē gūti 25 punkti un izcīnītas 14,5 atlēkušās bumbas. Pērn Francijā Alise Feodorova iekļauta sava vecuma 20 labāko basketbolistu sarakstā.

Tikmēr Latvijas jaunatnes izlašu direktors Viktors Zujevs domā, ka juridisku šķēršļu Feodorovas spēlēšanai zem Latvijas karoga nevarot būt.

Latvijas U-16 meiteņu basketbola izlase šovasar spēlēs Eiropas čempionāta B divīzijas turnīrā, kas augusta sākumā risināsies Ungārijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!