Foto: FIBA
Ar astoņām spēlēm 31. augustā tiks uzsākts 2019. gada Pasaules kauss basketbolā, kurš norisināsies astoņās Ķīnas pilsētās. Šī gada turnīrs zīmīgs ar jaunu izspēles formātu, palielinātu komandu skaitu, kā arī šķietami reālistisko iespēju pirmo reizi pēc ilgāka pārtraukuma kādam pasaules basketbola lielā forumā atņemt zelta medaļu ASV izlasei.

Starptautiskā basketbola federācija (FIBA) saistībā ar šo Pasaules kausu veikusi daudz izmaiņu. Pirmkārt, tas ir pirmais turnīrs, kurš notiek nepāra skaitļa gadā. Proti, pasaules spēcīgākas komandas tieši Pasaules kausā pagājušo reiz tikās tālajā 2014. gadā. Tas bija pirmais par Pasaules kausu, nevis pasaules čempionātu basketbolā dēvētais turnīrs, FIBA veicot turnīra zīmola maiņu.

Otrkārt, komandu skaits palielināts no 24 līdz 32 komandām, kā arī tām ceļš uz turnīru bija jāveic caur sava kontinenta kvalifikācijas turnīru, nevis kontinenta čempionātu. Latvijas basketbola līdzjutēji, visticamāk, ilgi neaizmirsīs, ka valstsvienība atjaunotajā kvalifikācijas turnīra modelī FIBA un ULEB Eirolīgas strīda dēļ nespēja piesaistīt ievērojamu skaitu vadošo basketbolistu. Sapnis par Pasaules kausu tika izsapņots pēdējā kvalifikācijas turnīra spēlē, piedzīvojot "sāpīgu uzvaru" izbraukumā pret Melnkalni.

Visbeidzot, ievērojami pieaugusi pasaules meistarsacīkšu nozīme tieši saistībā ar olimpiskajām spēlēm. Ja savulaik vien turnīra uzvarētājs kvalificējās gaidāmajai olimpiādei, tad šogad jau septiņas labākās komandas tiks pie iespējas spēlēt nākamgad Tokijā – divas labākās izlases no Eiropas un divas no apvienotās Ziemeļamerikas un Dienvidamerikas zonas, kā arī pa komandai no Āfrikas, Āzijas un Okeānijas.

Mainītais komandu skaits licis FIBA pāriet no sešu komandu grupām uz astoņām apakšgrupām, pa četrām komandām. No katras grupas tālāk tiks divas labākās vienības, kuras tad izspēlēs jaunu grupu turnīru ar citas grupas divām stiprākajām komandām. Katra no šo attiecīgo grupu divām veiksminiecēm iekļūs ceturtdaļfinālā.

Jau sestdien sākoties Pasaules kausam, portāls "Delfi" piedāvā ieskatu stiprāko izlašu sastāvos un vērtē, kādām nākotnes zvaigznēm vērts pievērst uzmanību turnīra gaitā.

Amerikas Savienoto Valstu n-tā izlase

Foto: EPA/Scanpix/LETA


ASV valstsvienībai bijuši vairāki posmi, kad tā dažādos turnīros bijusi uzskatāma par teju nepieveicamu. Pašreizējais dominēšanas periods sākās 2006. gadā. Amerikāņi bija piedzīvojuši pazemojošo sesto vietu pašu organizētajā pasaules čempionātā 2002. gadā, bet tad vien izcīnīja bronzas medaļas 2004. gada olimpiskajās spēlēs un 2006. gada pasaules meistarsacīkstēs. Trīs sakāves piespieda ASV federāciju nopietnāk attiekties pret citu pasaules izlašu progresu, pievēršot rūpīgāku uzmanību komandas komplektācijai, kā arī savu galveno zvaigžņu rekrutēšanai.

Lai gan Spānijas "zelta paaudzes" izlase sarūpēja divus izcilus olimpisko spēļu finālus, ASV basketbolisti kaklā kāruši pēdējos piecus zelta medaļu komplektus pasaulē svarīgākajos turnīros.

Tomēr mazas pazīmes jaunam fiasko 2019. gada vasarā var atrast. Neskaitot Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) zvaigznes, par kuru nepieejamību bija jau skaidri zināms, valstsvienībā nespēlēs 19 (!) basketbolisti, kuri federācijai pēc sezonas atteica vai vēlējās piedalīties, bet veselības likstas lika pārdomāt.

Viņu skaitā ir tādas zvaigznes kā 2017./2018. gada NBA vērtīgākais spēlētājs Džeimss Hārdens (Hjūstonas "Rockets"), trīs reizes NBA pirmajā simboliskajā piecniekā iekļautais Entonijs Deiviss (Losandželosas "Lakers"), kā arī viens no līgas rezultatīvākajiem basketbolistiem Deimiens Lilards (Portlendas "Trail Blazers").

Šovasar valstsvienību pārstāvošie basketbolisti kopā izvēlēti vien piecām NBA Visu zvaigžņu spēlēm. No tām trīs izpelnījies potenciālais izlases līderis Kemba Vokers (Bostonas "Celtics"), kuram vērienīgu atbalstu varētu sniegt jaunie un perspektīvie "Celtics" komandas biedri Džeisons Teitums un Džeilens Brauns.

Taču piecas kopā savāktās zvaigžņu spēles ir mazākais skaits ASV izlases vēsturē, kopš to 1992. gadā olimpiskajās spēlēs pirmo reizi sāka pārstāvēt profesionālie basketbolisti, atzīmējis medijs "The Ringer". Vienīgais izņēmums ir 1998. gada pasaules čempionāts, kurā NBA zvaigznes nepiedalījās paralēli notiekošā līgas lokauta dēļ.

Pārbaudes spēles jau devušas pirmo pamatu bažām komandas galvenajam trenerim Gregam Popovičam. ASV šī brīža pirmā izlase treniņspēlē piekāpās kvalifikācijas turnīra izlases modelim, kurai NBA sezonas laikā nācās iztikt bez pastāvīgiem šīs līgas basketbolistiem. Savukārt 24. augustā pārtrūka valstsvienības 78 uzvaru sērija, izbraukumā pārbaudes spēlē ar 94:98 zaudējot Austrālijas valstsvienībai.

"Nāves grupas" izdzīvotāju atalgojums – ceturtdaļfināls pret ASV


Savā apakšgrupu režģī ASV, visticamāk, vēl nedraud pārāk lielas briesmas. E grupā amerikāņiem būs jāstājas pretī bez lidojošā centra Jana Veselija (Stambulas "Fenerbahce") spēlējošā Čehija izlase, neprognozējamajai Japānas valstsvienība, kā arī Turcijas izlasei, kurai nokomplektēts cienījams sastāvs, bet kopš 2010. gadā izcīnītā sudraba notikusi arī paaudžu maiņa.

Savukārt šīs grupas divas labākās komandas tiksies ar F apakšgrupas veiksminiecēm. Tajā favorītu gods piedēvējams Grieķijas izlasei, kura bruņojusies ar lērumu Eirolīgas spēlētāju un 2018./2019. gada NBA sezonas vērtīgāko basketbolistu Janni Adetokunbo (Milvoku "Bucks"). Pārbaudes spēlēs grieķi turklāt apliecinājuši savu meistarību, uzvarot astoņos no deviņiem mačiem. Vienīgais zaudējums piedzīvots pret spēcīgo Serbijas izlasi.

Konkurente grieķiem būs vecmeistariem bagātā Brazīlijas izlase, kuras rindās spēlēs 36 gadus vecie Leandro Barbosa (Beluorizonti "Minas"), Andersons Varežau (Riodežaneiro "Flamengo") un Marselu Uertass ("Iberostar Tenerife"). Pārsvarā no vietējā līgā spēlējošiem basketbolistiem komplektēta Jaunzēlandes vienība, bet Eirolīgas un Spānijas augstākās līgas (ACB) basketbolisti netrūkst Latvijas līdzjutējiem labi zināmajai Melnkalnei.

Nopietna konkurence paredzama G, kā arī H grupā, no kuras sagaidāma ASV ceturtdaļfināla pretiniece, ja vien amerikāņi katastrofu nepiedzīvo jau agrāk turnīra gaitā.

Francija sapulcējusi labu sastāvu ar NBA rūdītajiem Nikolā Batumu (Šarlotas "Hornets"), Evanu Furnjē (Orlando "Magic"), Rūdiju Gobēru (Jūtas "Jazz") un Nando de Kolo (Stambulas "Fenerbahce") priekšgalā. 2014. gada pasaules bronzas medaļniecei varētu vien pietrūkt "Barcelona" vienības saspēles vadītāja Tomasa Ertela, kā arī spēka uzbrucēja Žofrija Loverņa (Stambulas "Fenerbahce").

NBA vīru netrūkst arī Vācijai, kura uz turnīru dosies ar Denisu Šrūderu (Oklahomsitijas "Thunder"), Maksimilianu Kleberu (Dalasas "Mavericks"), Danielu Taisu (Bostonas "Celtics") un Johanesu Foitmanu (Maskavas CSKA) sastāvā, bet grūtāk paredzēt, uz ko būs spējīgas G grupas vienības Dominikāna un Jordāna.

Savukārt H apakšgrupa, iespējams, uzskatāma par turnīra "nāves grupu". Austrālijas līdzjutējiem NBA zvaigznes Bena Simonsa (Filadelfijas "76ers") trūkumu ļāva aizmirst uzvara pār ASV 51 tūkstoša priekšā. Latvijas izcelsmes galvenajam trenerim Andrejam Lēmanim arīdzan netrūkst pieredzējušu NBA čempionu – tādu kā Ārons Beinss (Fīniksas "Suns"), Endrjū Boguts (Sidnejas "Kings"), Metjū Delavedova (Klīvlendas "Cavaliers"), Džo Inglss (Jūtas "Jazz") un Patijs Milzs (Sanantonio "Spurs").

Krietni vairāk cietusi Kanāda, kurā dzimuši 12 pagājušajā NBA sezonā spēlējuši basketbolisti, bet vēl vairāki bijuši tur nesen vai pārstāv spēcīgas Eiropas vienības. Vēl sagatavošanās posmā ceļgalu savainoja Maiami "Heat" centra pozīcijas spēlētājs Kellijs Oliniks, kas nule NBA čempiontitulu izcīnījušam galvenajam trenerim Nikam Nērsam (Toronto "Raptors") vēl vairāk samazinājis variācijas iespējas. Izlasei dažas dienas pirms čempionāta sākuma pievienojies saspēles vadītājs Korijs Džozefs (Sakramento "Kings"), bet lielas lomas nāksies uzņemties Eirolīgas pieredzi guvušajiem Kevinam Pangosam ("Barcelona") un Kailam Vilčeram (Ankaras "Turk Telekom").

Mūžīgi konkurētspējīgajai Lietuvas izlasei arīdzan jābūt mērķim censties aizsniegt trijās olimpiskajās spēlēs un 2010. gada pasaules čempionātā izcīnītās bronzas godalgas. Iespējams, ka pēdējo pasaules līmeņa turnīru aizvadīs 35 gadus vecais Pauļus Jankūns (Kauņas "Žalgiris"), 34 gadus vecie Jons Mačulis (Atēnu AEK) un Renalds Seibutis (“Basket Zaragoza"), kā arī 32 gadus vecais Mants Kalnietis (Vilērbānas ASVEL).

Veterāniem laukumā izpalīdzēs Mindaugs Kuzminsks (Milānas "Olimpia"), kā arī NBA garā gala spēlētāji Jons Valančūns (Memfisas "Grizzlies") un Domants Sabonis (Indiānas "Pacers").

Stiprās puses arīdzan saskatāmas Senegālas izlasei un tās līderim Morisam Ndouram ("Valencia Basket"), tomēr tās izkļūšana no "nāves grupas" būs uzskatāma par pārsteigumu.

Divas vietas – trim Eiropas grandiem


Foto: FIBA

Tā vien šķiet, ka nenoveco Spānijas izlase, kuru pārstāvēs 2008. un/vai 2012. gada olimpiādes sudraba medaļnieki Viktors Klavers ("Barcelona"), Marks Gasols (Toronto "Raptors"), Rikijs Rūbio (Fīniksas "Suns"), Rūdijs Fernandezs un Serhio Jujs (Madrides "Real"), kā arī galvenais treneris Serdžio Skarolo. Vecmeistariem klāt nākusi arī jaunā paaudze – brāļi Vilijs (Šarlotas "Hornets") un Huans Ernangomezi (Denveras "Nuggets") no NBA.

Olimpiskajās spēlēs un Eiropas čempionātos vienība medaļās iekļuvusi jau deviņus turnīrus pēc kārtas, bet pēdējos divos Pasaules kausos labāko trijnieks izpalicis. Vairākiem basketbolistiem šī būs, visticamāk, pēdējā iespēja to labot.

C grupā Spānijas izlasei vajadzētu spēt tikt galā ar Irānu, Puertoriko un Tunisiju, bet D grupa tai varētu sagādāt ievērojamu pretestību. Šo apakšgrupu veido favorītes Serbija un Itālija, kā arī Filipīnu un Angolas izlases.

Itālija saucama par retu valstsvienību, kurai teju nav patraucējis neviens spēlētāja iztrūkums. Rezultāts tiks gaidīts no NBA vīriem Danilo Galināri (Oklahomsitijas "Thunder") un Marko Belinelli (Sanantonio "Spurs"), kā arī Eirolīgas meistariem Luidži Datomes (Stambulas "Fenerbahce) un Daniela Haketa (Maskavas CSKA). Visiem 30 gadu slieksni pārsniegušajiem basketbolistiem šī var būt pēdējā iespēja izcīnīt kādu godalgu, ko itāļu talantīgā paaudze tā arī nav izdarījusi nevienā turnīrā.

Tiesa, no savainojuma nav atkopies Nikolo Melli (Ņūorleānas "Pelicans"), bet 11 pārbaudes spēlēs izcīnītas tikai četras uzvaras.

Savukārt Serbijas izlases sastāvs liek apžēloties par tās pretspēlētājiem soda laukumos. Komanda sapulcējusi trīs milzīgus meistarus spēlē ar muguru pret grozu – Nikolu Jokiču (Denveras "Nuggets"), Miroslavu Raduljicu (Dzjansu "Dragons") un milzīgo Kristapa Porziņģa komandas biedru Bobanu Marjanoviču (Dalasas "Mavericks"). Tādējādi tai ir vidēji garākā komanda visā turnīrā.

Komentārus neprasa arī aizsarga Bogdana Bogdanoviča un uzbrucēja Nemanjas Bjelica (abi – Sakramento "Kings") talants, bet Stefanam Jovičam (Minhenes "Bayern) un Vasilijem Micičam (Stambulas "Anadolu Efes") nāksies aizstāt izlases simbolu Milošu Teodosiču (Boloņas "Virtus"). Serbija vienīgā pārbaudes spēles aizvadījusi bez zaudējumiem, uzvarot visos deviņos mačos.

Tieši šīm izceltajām Eiropas komandām jātiekas izmantot turnīra izlozi, kas ļauj satikt ASV ne agrāk kā tā pusfinālā.

Krietni neprognozējamākas ir A un B apakšgrupas, no kurām divām komandām būs lieliska iespēja aizkļūt līdz ceturtdaļfinālam. Mājinieki ķīnieši var lepoties ar pieredzējušo Ji Dzjaņliaņu (Gandongas "Southern Tigers") un talantīgo Džou Cji (Siņdzjanas "Flying Tigers"), bet spējīgi dažādās Eiropas līgās bijuši poļu perimetra basketbolisti Mateušs Ponitka (Sanktpēterburgas "Zenit"), Adams Vačinskis (Malagas "Unicaja") un A.Dž. Sloters (Seviljas "Real Betis").

Savukārt Kotdivuāras un Venecuēlas basketbola federācijas pirms turnīra saskārušās ar izlases spēlētāju pieteiktiem streikiem neizmaksātas naudas un trūkstošu ārstniecības līdzekļu dēļ.

Jautājumus sagādā arī B grupas izlase Krievija, kurā veselības problēmās iedzīvojušies Daira Bertāna un Jāņa Timmas komandas biedri Aleksejs Šveds un Timofejs Mozgovs (Maskavas apgabala "Himki"), kā arī Maskavas CSKA basketbolisti Džoels Bolombojs un Mihails Kulagins. Visi nosauktie basketbolisti nevarēs palīdzēt novājinātajai valstsvienībai.

Argentīnas izlasi cīņā vedīs 39 gadus vecais kapteinis Luiss Skola, kurš vienīgais piedzīvoja 2004. gada olimpisko triumfu, izcīnot zelta medaļas, bet savu jaudu ACB pierādījuši Madrides "Real" aizsargi Nikolass Laprovitola un Fakundo Kampaco.

Zvaigžņu sastāvu savākušajai Nigērijas basketbola federācijai, kuras izlasei pārstāvēs NBA pieredzi guvušie Alfaruks Aminu (Orlando "Magic"), Aiks Diogu (Simanes "Susanoo Magic"), Džošs Okogijs (Minesotas "Timberwolves"), Ekpe Judo (Pekinas "Ducks") un Čimezie Metu (Sanantonio "Spurs"), nācās ņemt aizņēmumu, lai spētu basketbolistiem sagādāt ikdienas vajadzībām nepieciešamo naudu.

Pārējai pasaulei, visticamāk, vismazāk zināma Dienvidkorejas valstsvienība, kuras basketbolisti pārstāv tikai pašmāju vienības un vairums nemaz citās līgās nav spēlējuši.

Nākotnes zvaigznes

Foto: FIBA


Nozīmīgākie izlašu turnīri allaž bijusi lieliska vieta, kur kādam gados jaunākam basketbolistam pirmo reizi parādīt savu varēšanu plašākai auditorijai. Šī iemesla dēļ portāls "Delfi" arīdzan izcēlis vairākus spēlētājus, kuri, iespējams, varētu demonstrēt ne pašu stiprāko komandu līdzjutējus priecējošu uzplaiksnījumu.

Varenu sniegumu pārbaudes spēlēs rādījis japānis Rui Hačimura, kuru šogad draftēja Dāvja Bertāna pārstāvētā NBA vienība Vašingtonas "Wizards". 21 gadu vecais uzbrucējs guvis 35 punktus pārbaudes spēlē pret Jaunzēlandi, bet 31 punktu sameta Vācijas grozā.

Lielas cerības mājinieku Ķīnas izlases līdzjutēji varētu likt uz 23 gadus veco centru Džou Cji, kurš Hjūstonas "Rockets" komandas rindās aizvadījis vien 18 spēles NBA, bet bijis starp lielākajām Ķīnas Basketbola asociācijas (CBA) zvaigznēm.

Starp pieredzējušajiem Nigērijas izlases komandas biedriem ar savu jaunību izceļas teju 21 gadu vecais Džošs Okogijs, kurš pirmajā sezonā NBA izrādīja izcilas atlētiskās īpašības. Okogijs pārbaudes spēlē pret Kanādas izlasi bija rezultatīvākais ar 18 gūtiem punktiem.

Savukārt dzimtās valsts izlasē atgriezies par "brazīliešu Kevinu Durantu" dēvētais Bruno Kaboklo, kuru pirms diviem gadiem izmeta no valstsvienības par disciplīnas pārkāpumiem. Teju 24 gadu vecais atlēts – pēc četriem NBA fārmklubos pavadītiem gadiem – 2018./2019. gada sezonu noslēdza, vidēji mačā gūstot 8,3 punktus.

Starp savas valsts veterāniem iespēja uzspīdēt būs arī Čedi Osmanam, kurš 2013. gadā Latvijā notiekošajā Eiropas U-18 čempionātā kļuva par zelta medaļnieku. 24 gadu vecais uzbrucējs sasniedzis zināmu briedumu un aizvadītajā NBA sezonā vidēji spēlē guva 13 punktus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!