Foto: FIBA

Ministru kabinets (MK) otrdien, 30. novembrī lēmis atbalstīt Latvijas Basketbola savienības (LBS) un Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) priekšlikumu kandidēt uz 2025. gada Eiropas čempionāta finālturnīra basketbolā vīriešiem organizēšanu Latvijā.

Ministru kabinets pilnvarojis izglītības un zinātnes ministri parakstīt garantijas vēstuli Starptautiskās Basketbola federācijas Eiropas nodaļai ("FIBA Europe"). Šāda vēstule organizācijai jāiesniedz līdz 30. novembra pulksten 23.59.

No valdības puses atbalsts izteikts gan apakšgrupas uzņemšanai Rīgā, gan apakšgrupas un izslēgšanas spēļu organizēšanai. IZM sagatavotais ziņojums paredz, ka valsts finansējums grupas turnīra uzņemšanai nepārsniegs 4,515 miljonus eiro, bet abu turnīra fāžu rīkošanai nebūs lielāks par 10 miljoniem eiro.

Turnīra organizēšanu pagājušajā nedēļā atbalstīja arī Rīgas dome. LBS iegūstot tiesības uz grupu turnīra uzņemšanu, pašvaldībai budžetā būs jāparedz 1 miljonu eiro liels atbalsts. Ja LBS tiks pie tiesībām organizēt arī finālturnīru, Rīgas dome turnīram atvēlēs 1,5 miljonus eiro.

Informatīvajā ziņojumā iekļauts arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) dokuments par ieņēmumu prognozēm. LIAA min, ka ieņēmumi no "Eurobasket" grupu turnīra varētu būt robežās no 17,5 līdz 20 miljoniem eiro, bet, rīkojot "play-off" spēles, ieņēmumi varētu sasniegt pat 72 miljonus eiro. Izšķirīgo spēļu uzņemšana ļautu Latvijai uzņemt līdz šim ienesīgāko sporta pasākumu, iepriekš atzina IZM Sporta departamenta direktors Edgars Severs.

Abu Eiropas čempionāta turnīra posmu organizēšanai pieteikusies ne tikai Latvija, bet arī Krievija, Ukraina un Ungārija. Tikai grupas uzņemšanai pieteikušās Kipra un Somija. Nākamā gada janvārī potenciālās organizatores apmeklēs "FIBA Europe" vadība, bet martā tās valde jau veic balsojumu.

Latvija iepriekš pilnvērtīgi organizējusi 2009. gada Eiropas čempionātu sievietēm, kā arī 2019. gada Eiropas čempionāta grupu turnīru. Savukārt 2015. gadā Latvija bija viena no četrām valstīm, kas uzņēma meistarsacīkstes vīriešiem, kuru noslēguma fāze norisinājās Francijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!