"Pafbet" Latvijas-Igaunijas Basketbola līgas (LIBL) vienība "Valga-Valka"/"Maks&Moorits" finansiālu apsvērumu dēļ varētu nespēt noslēgt 2019./2020. gada sezonu, portālam "Delfi" apliecināja Valkas novada domes priekšsēdētājs un basketbola kluba sabiedriskais vadītājs Vents Armands Krauklis.

Komandu nomākušas finansiālas problēmas, kuru dēļ pamatīgi iekavējusies kluba pārstāvju algu izmaksāšana, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija.

Trešdienas vakarā norisinās komandas sapulce, kurā tiek lemts par kluba tālāko nākotni, atklāja Vents Armands Krauklis. Klubam sarežģījumus radījis Valgas pašvaldības atbalsta iztrūkums. Igaunijas pilsētas pašvaldība bija solījusi 2020. gadā atbalstīt komandu 33 tūkstošu eiro apmērā, tomēr šīs finanses vēl nav saņemtas.

"Ja bijām rēķinājušies, ka janvārī būs 33 tūkstoši, bet tā vietā ir nulle, tad, protams, ka situācija ir ļoti smaga," izteicās Krauklis. "Valgas pašvaldība pašlaik nav piešķīrusi neko no tā, kas bija paredzēts budžetā. Tā ir ļoti būtiska budžeta daļa. Tiesa, tika solīts, ka tas varētu notikt pāris nedēļu laikā. Šodien jautāsim, vai spēlētāji ir gatavi gaidīt."

Tieši šādu pašu summu Valgas pašvaldība klubam piešķīra 2019. gadā, savukārt Valkas novada pašvaldības atbalsts bija astoņi tūkstoši eiro.

"Ja spēlētāji šodien pasaka, ka nav ar mieru gaidīt, tad skaidrs, ka to respektēsim. Viss ir spēlētāju rokās," kluba likteni ieskicēja Krauklis.

Kluba galvenā trenera amatu jau pametis serbu speciālists Marko Zarkovičs, portālam otrdien apstiprināja treneris. Treneris 2018./2019. gada sezonā vadīja "Jēkabpils"/"SMScredit.lv" vienību, kurā pie viņa spēlēja šosezon Valkas komandā esošie basketbolisti Dāvis Denafs, Ričards Vanags un Rodrigo Būmeisters.

Denafa un Vanaga aģents Ainārs Vanags portālam "Delfi" apstiprināja, ka tobrīd (pulksten 16.55) notiekošā sapulce noteiks, vai viņa klienti varētu mainīt komandu.

Valkas komandas rindās sezonas laikā laukumā gājuši 16 basketbolisti, no kuriem septiņi bijuši ārzemnieki. Komanda pēdējo spēli aizvadīja 9. februārī, kad vienība ar rezultātu 88:98 piekāpās "Valmiera Glass"/"Vidzemes Augstskola" basketbolistiem.

Šajā mačā laukumā galvenokārt gāja gados jauni Latvijas basketbolisti, starp kuriem daži saistīti ar Latvijas Basketbola līgas (LBL) 2. divīzijā esošo "VEF basketbola akadēmija Valkā" vienību. Dāvis Denafs, Emīls Krūmiņš, Ričards Vanags un Rodrigo Būmeisters pārstāvējuši dažādas Latvijas jauniešu valstsvienības.

Būmeisters no 12. februāra klubu vairs nepārstāv, norādīts Latvijas Basketbola savienības (LBS) mājaslapā.

Par galvenā trenera asistentu Valkas komandā līdz šim strādāja ilgus gadus Latvijā pavadījušais Polijas basketbolists un treneris Mihails Hlebovickis. Speciālists iepriekš izteicis gatavību pārņemt amatu, ja situācija tiks atrisināta, atklāja Krauklis.

"Neesmu optimistiski noskaņots. Solījumi bijuši jau ilgu laiku. Taču šobrīd Valgā ir ļoti sarežģīta politiskā situācija. Valgas mēram tika izteikta neuzticība. Tas viss kopā rada nepieredzētu situāciju. Valgas pašvaldība agrāk bija visstabilākais atbalstītājs, uz kā pamata tika piesaistīti pārējie līdzekļi. Šo situāciju nebija iespējams paredzēt," skaidroja Krauklis.

Pierobežas klubs 21 spēles laikā izcīnījis tikai vienu uzvaru, kas tam dod 15. jeb pēdējo vietu LIBL. Nākamā spēle vienībai paredzēta piektdien, kad tā uzņems "Tallinna Kalev"/TLU klubu.

Valgas komanda tika dibināta 2001. gadā, bet 2015./2016. gada sezonā tā pirmo reizi startēja Latvijas Basketbola līgā (LBL). Vienība divas reizes piedalījusies LBL izslēgšanas spēlēs, tomēr nav spējusi izkļūt no ceturtdaļfināla kārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!