"Valga-Valka"/"Maks&Moorits" vienības basketbolisti izlēmuši piektdien nedoties laukumā "Pafbet" Latvijas-Igaunijas Basketbola līgas spēlē, protestējot pret viņiem neizmaksātajām algām, portālam "Delfi" apstiprināja Valkas novada domes priekšsēdētājs un basketbola kluba sabiedriskais pārstāvis Vents Armands Krauklis, bet pagaidām nav skaidrs, vai vienībai sezonu izdosies noslēgt, izmantojot fārmkluba "VEF basketbola akadēmija Valka" spēlētājus.

Jau ziņots, ka pierobežas pilsētu komandu nomākušas finansiālas problēmas, kuru dēļ pamatīgi iekavējusies kluba pārstāvju algu izmaksāšana, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija.

Trešdien notika komandas sapulce, kurā tika lemts par kluba tālāko nākotni. Emīls Krūmiņš un Rodrigo Būmeisters izlēma pāriet uz attiecīgi "VEF Rīga" un "Jūrmala"/"Betsafe" vienībām, bet komandā palikušie spēlētāji piekrita sagaidīt ceturtdienas vakara treniņu, kurā varētu tikt saņemts klubam nepieciešamais finansējums. Tas gan nav noticis, tāpēc spēlētāji lēmuši nedoties laukumā piektdien gaidāmajā mačā pret "Tallinna Kalev"/TLU vienību.

"Spēlētājiem esmu pateicis, ka viņus saprotu. Manā skatījumā pret viņiem nav vēršamas jebkādas sankcijas, lai gan daži pēc līguma nedrīkst tā rīkoties," savu skatījumu pauda Krauklis.

Igaunijas basketbolists Rains Rādiks piektdien iesniedzis prasību lauzt līgumu. To basketbolists varējis darīt, jo viņam jau 60 dienas nav izmaksāta alga, portālam "Delfi" apliecināja Krauklis. Rādiks nav vienīgais "Valga-Valka" vienības basketbolists, kuram atalgojums kavējas ievērojamā apmērā, liecina portālam pieejamā informācija.

Čempionāta reglaments paredz, ka komanda par spēles izlaišanu sodāma ar rezultātu 0:20 un 1500 eiro lielu sodu. Savukārt otra izlaistā spēle nozīmētu diskvalifikāciju no turnīra, visu rezultātu anulēšanu un 3000 eiro sodu.

Nākamā spēle vienībai paredzētu pēc Starptautiskās basketbola federācijas (FIBA) izlašu pauzes, kad pierobežas pilsētu vienība 26. februārī viesosies pie "TalTech" basketbolistiem. Vents Armands Krauklis vēl cer, ka klubs šajā mačā varētu piedalīties, taču tas joprojām atkarīgs no Valgas pašvaldības puses solītajiem, bet nepiešķirtajiem 33 tūkstošiem eiro.

"Bumba ir igauņu pusē. Ja viņi ātrā tempā izdarīs to, ko sola jau vairākus mēnešus, tad sezonu var pabeigt. Tādā veidā viņi parādīs, vai viņiem ir griba vai tās nav. Taču politiskā situācija domē ir ļoti sarežģīta. Basketbols tiek izmantots, kā politiskās cīņas instruments. Cieš spēlētāji un komanda," rezumē izteica Krauklis.

Valgas novada pašvaldības dome jautājumu sola izskatīt 28. februāra sēdē, vēstī portāls "Delfi.EE". Līdz šim domes pārstāvji balsojuši pret basketbola kluba atbalstīšanu.

Domes priekšsēdētāja vietnieks Alains Karuse uzskata, ka kluba vadība par vēlu pieteikusies iespējamajai dotācijai, politiķis citēts portāla`"Delfi.EE". Savukārt saistībā ar Venta Armanda Kraukļa izteikumiem Karuse norāda, ka Valgas novada pašvaldība nav uzskatāma par vainīgu šajā situācijā, kā arī viņš no Kraukļa sagaida atvainošanos.

Portāls "Delfi" jau trešdien ziņoja, ka notikušais nav ietekmējis "VEF basketbola akadēmija Valkā" vienību, kura piedalās Latvijas Basketbola līgas (LBL) 2. divīzijas (LBL2) čempionātā. Pārsvarā pilngadību nesasniegušo basketbolistu pārstāvētā komanda ceturtdien aizvadīja maču pret RSU vienību, kurā tā piekāpās ar rezultātu 59:91.

Fārmkluba basketbolisti varētu palīdzēt aizstāt "Valga-Valka" vienību pametušos basketbolistus, taču šobrīd tam traucē juridiski šķēršļi, portālam "Delfi" atzina "VEF basketbola akadēmija Valkā" galvenais treneris Jānis Butāns.

FIBA noteikumi paredz, ka nepilngadīgu spēlētāju starptautiskām pārejām nepieciešama FIBA ģenerālsekretāra atļauja, kura gūta pēc katra gadījuma izskatīšanas. Latvijas basketbola līgu direktors Edgars Bērziņš portālam "Delfi" norādīja, ka tādēļ šis process var aizņemt vairāk nekā vienu nedēļu.

"Sezonas sākumā Latvijas Basketbola savienība (LBS) piekrita, ka esam lielās komandas fārmklubs, bet Igaunijas basketbola federācija (EKL) tam nepiekrita," skaidroja Butāns. "Respektīvi, Igaunijas klubs reģistrēts Igaunijā, bet LBL2 klubs – Latvijā. Igauņi uzstāj, ka par katra spēlētāja pāreju jāmaksā FIBA transfērs 3000 eiro vērtībā."

Šī iemesla dēļ vienības visas sezonas garumā nav spējušas piepildīt ieceri, kas paredzēja LBL2 basketbolistiem iespēju pievienoties "Pafbet" Latvijas-Igaunijas līgas spēlēm. Treneris gan vēl minēja iespēju, ka kāds izņēmums varētu ļaut viņa spēlētājiem pāriet uz "Valga-Valka" komandu, kuras rindās viņi gūtu īpašu pieredzi.

FIBA noteikumos turklāt minēta atruna par īpašiem gadījumiem, kuros spēlētāji dzīvo tuvu valsts robežai. Tādās situācijās klubam var nelikt maksāt citādi nepieciešamo maksājumu FIBA solidaritātes fondam.

Savukārt Krauklis apstiprināja, ka LBL2 komandas darbība un basketbola dzīve pašā Valkā ilgtermiņā nekādi nav ietekmēta.

"Valgas problēmas neietekmē šo projektu. Mēs plānojam to attīstīt, kā arī gaidām jaunus audzēkņus. Nākamgad šī komanda būs spēcīgāka. Esam runājuši arī ar sponsoriem – ja viss attīstās, viena no versijām paredz, ka varētu tikt izveidots Latvijas pusē reģistrēts profesionāls klubs. Ziņas par basketbola nāvi Valkā ir ļoti pāragras un jauniešu basketbols šeit noteikti attīstīties. Iespējams, ka tas būs arī profesionāls līmenis," par nākotni klāstīja Valkas novada domes priekšsēdētājs.

Pierobežas klubs 21 spēles laikā izcīnījis tikai vienu uzvaru, kas tam dod 15. jeb pēdējo vietu LIBL.

Valgas komanda tika dibināta 2001. gadā, bet 2015./2016. gada sezonā tā pirmo reizi startēja Latvijas Basketbola līgā (LBL). Vienība divas reizes piedalījusies LBL izslēgšanas spēlēs, tomēr nav spējusi izkļūt no ceturtdaļfināla kārtas.

Informācija tiek papildināta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!