Foto: FIBA

Ukrainas izlases basketbolists Andrijs Voinalovičs, kurš pirmdien tika pieteikts "Pafbet" Latvijas-Igaunijas Basketbola līgas (LIBL) komandas "Valmiera Glass"/"Vidzemes Augstskolas" sastāvam, šobrīd kara dēļ turpina uzturēties Ukrainā, sarunā ar portālu "Delfi" skaidro spēlētāja pārstāvis Raivis Ušackis un komandas ģenerālmenedžeris Roberts Zeile.

Ziņots, ka 22 gadus vecais Voinalovičs, kurš līdz Krievijas iebrukumam Ukrainā pārstāvēja Ainara Bagatska vadīto basketbola klubu "Kyiv", iekļauts Valmieras komandas pieteikumā.

Šāds solis gan negarantē, ka ukrainis dosies laukumā "Valmiera Glass"/ViA komandas sastāvā. Voinalovičs šobrīd atrodas Ukrainas galvaspilsētā Kijivā, bet viņa pieteikšana vismaz pagaidām vērtējama kā formalitāte, atklāj Ušackis.

Vidzemes klubs pieprasīja spēlētāja brīvlaišanu, lai viņu varētu iekļaut savā sastāvā līdz 14. marta termiņam, no kura šāda darbība vairs nav iespējama. Klubs brīvlaišanas vēstuli arī sekmīgi saņēmis, atklāj Zeile. Savukārt Voinalovičs šajā gadījumā saglabā iespēju šajā sezonā vēl pārstāvēt kādu komandu, ja to atļaus situācija viņa dzimtenē.

Abas puses, lemjot par labu šādam solim, konkrētas līgumsaistības vēl neslēdza. Šobrīd vien panākta mutiska vienošanās, atzīst Ušackis un Zeile.

Ukrainas parlaments 3. martā apstiprināja valsts prezidenta Volodimira Zelenska parakstīto dekrētu par vispārēju mobilizāciju. Valsti nevar pamest Ukrainas valsts pilsoņi vīrieši vecumā no 18 līdz 60 gadiem.

Ukrainas olimpiskās komitejas prezidents Sergejs Bubka gan 8. martā izsūtīja vēstuli visām Ukrainas olimpisko sporta veidu federācijām, kurām tika lūgts izveidot gan sarakstu ar ārzemēs esošiem nacionālo izlašu treneriem un sportistiem, kuriem nepieciešama palīdzība, gan sportistiem un treneriem, kuriem vajadzīgs doties uz nometnēm ārzemēs.

Ukrainas volejbola izlases treneris Uģis Krastiņš sarunā ar LTV atzina, ka šī valdības iniciatīva ļauj cerēt uz izlases pārstāvju iespējām izbraukt no kara nomāktās Ukrainas un valstsvienības dalību starptautiskos turnīros.

Andrijs Voinalovičs pieaugušo valstsvienības sastāvā aizvadījis trīs oficiālas spēles, bet savulaik arī piedalījies četros Eiropas čempionātos, pārstāvot U-16, U-18 un U-20 izlases.

2,07 metrus garais uzbrucējs ar izlasi bija arī emocionālajā spēlē Spānijā, pēc kuras Ukrainas izlase kara dēļ nevarēja atgriezties dzimtenē. Teju visi valstsvienības pārstāvji devās uz Latviju, kur šobrīd apmetušies arī vairāki bērni no Ukrainas, kuri nodarbojas ar basketbolu.

Valmieras vienība ar septiņām uzvarām 23 spēlēs ieņem desmito vietu Latvijas-Igaunijas čempionātā. Klubs kopš Ukrainas kara sākuma skatītājus savās mājas spēlēs ielaiž par ziedojumiem, kas tiek novirzīti palīdzībai Ukrainai. Iepriekšējā spēlē nauda tika izmantota tieši Ukrainas bērniem, kuri patvērumu raduši Valmierā.

Ziņots, ka Latvijas čempionvienībai "VEF Rīga" pievienojās Ukrainas izlases saspēles vadītājs Vitālijs Zotovs. Latvijas Basketbola savienība (LBS) un Igaunijas Basketbola federācija (EK) 1. martā lēma, ka Latvijas-Igaunijas līgas klubi varēs pieteikt pa vienam Ukrainas pilsonim, kuram netiks piemērots ārzemnieka statuss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!