Foto: Publicitātes foto

Pie uzvarām Baltijas Basketbola līgas (BBL) regulārā čempionāta cīņās trešdien tika Latvijas klubi "Valmiera", "Jēkabpils" un "Liepāja"/"Triobet", kamēr "Barons kvartālam" un "Jūrmalai"/"Fēnikss" nācās samierināties ar zaudējumiem.

"Valmiera" dramatiskā B apakšgrupas cīņas galotnē ar 68:66 (16:19, 12:21, 27:17, 13:9) pieveica Lietuvas komandu "Prienai".

Vēl paša otrā puslaika sākumā "Valmiera" atradās iedzinējos ar 14 punktu starpību (32:46), taču trešās ceturtdaļas izskaņā spēja jau izrauties vadībā ar 55:53. Līdz pat pamatlaika izskaņai abas komandas aizvadīja līdzvērtīgu spēkošanos, bet 35 sekundes pirms beigām rezultāts bija neizšķirts 66:66. Pēdējās sekundes labāk gan aizvadīja "Valmiera", kad vispirms divus punktus iemeta Mārcis Vītols, bet pēc tam Latvijas komanda sekmīgi cīnījās aizsardzībā, nodrošinot sev uzvaru.

Latvijas komandas sastāvā 12 punkti Kristapam Dārgajam, bet pa desmit iemeta Viktors Iļjins un Mārtiņš Vīņauds.

Līdz ar to "Valmierai" izdevies tikt pie otrās uzvaras divos šosezon BBL turnīrā aizvadītos mačos.

Uzvaru izcīnījusi arī pagājušās sezonas Latvijas trešais spēcīgākais klubs "Jēkabpils", kas B apakšgrupas cīņā savā laukumā ar 86:65 (21:19, 24:20, 17:16, 24:10) pārliecinoši uzveica Vara Krūmiņa trenēto Igaunijas komandu Valgas "Maks ja Moorits", ko pārstāv Latvijas basketbolisti Jurijs Aleksejevs, Kalvis Krūmiņš, Māris Ļaksa, Reinis Strupovičs un Edgars Krūmiņš.

"Jēkabpils" sastāvā lielisku sniegumu demonstrēja Rinalds Sirsniņš, kurš guva 24 punktus, turklāt veica arī septiņas rezultatīvas piespēles. Savukārt 14 punktus guva amerikānis Devins Teilors.

"Maks ja Moorits" rindās naskākais punktu guvējs bija Aleksejevs, kurš nedaudz vairāk kā 33 minūšu laikā iemeta 18 punktus, turklāt izcīnīja arī 11 bumbas zem groziem. Latvijas sportists realizēja sešus no desmit divpunktu metieniem un sešus no desmit soda metieniem, taču netrāpīja nevienu no abiem soda metieniem.

Tāpat Aleksejeva rēķinā viena rezultatīva piespēle, četras personiskās piezīmes, deviņi izprovocēti noteikumu pārkāpumi, viena kļūda un 20 efektivitātes punkti, kas bija labākais rādītājs komandā.

Tikmēr 11 punktus iemeta Edgars Krūmiņš, bet Ļaksas rēķinā deviņi gūti punkti. Savukārt Strupovičam astoņi, bet Kalvim Krūmiņam septiņi punkti.

Panākums arī šo sezonu ļoti sekmīgi uzsākušajai "Liepāja"/"Triobet", kas C apakšgrupas cīņā savā laukumā ar 93:65 (24:13, 29:18, 15:13, 25:21) pieveica Ķēdaiņu "Ņevežis" komandu no Lietuvas.

Liepājnieku sastāvā ar 15 punktiem atzīmējās lietuviešu leģionārs Edgars Zeļonis, bet 14 iemeta Arnolds Helmanis.

Savukārt A apakšgrupas cīņās zaudējumus cietušas "Barons kvartāls" un "Jūrmala"/"Fēnikss".

"Barons kvartāls" izbraukumā ar 71:90 (18:24, 26:26, 12:22, 15:18) cieta pārliecinošu zaudējumu pret latvieša Armanda Šķēles pārstāvēto Igaunijas čempioni Tallinas "Kalev"/"Cramo".

"Barons kvartāls" sastāvā pa 15 punktiem iemeta Ernests Kalve un Jēkabs Rozītis, kamēr 11 punktus guva Kaspars Kambala.

Tikmēr "Kalev"/"Cramo" rindās visvairāk izcēlās tieši Šķēle, kurš 21 minūtes un 44 sekunžu laikā guva 19 punktus, kļūdams par cīņas rezultatīvāko basketbolistu. Latvietis realizēja sešus no 11 divpunktu metieniem, abus tālmetienus un vienu no četriem soda metieniem.

Tāpat Šķēles rēķinā piecas atlēkušās bumbas, sešas rezultatīvas piespēles, trīs kļūdas, viena pārtverta bumba, divas piezīmes un četri izprovocēti noteikumu pārkāpumi, tiekot pie 20 efektivitātes punktiem, kas bija labākais rādītājs šajā duelī.

Savukārt "Jūrmala"/"Fēnikss" izbraukumā ar 69:79 (17:25, 16:16, 19:17, 17:21) piekāpās Somijas vienībai Tamperes "Pyrinto".

Jūrmalnieku rindās 15 punktus guva Artūrs Ausējs, bet par trim mazāk Ervīnam Jonātam un Mārtiņam Rozenbergam.

Uzvaru izcīnījusi arī Kaspara Ciprusa, Jura Umbraško un Roberta Stumbra pārstāvētā Igaunijas komanda Rakveres "Tarvas", kas savā laukumā ar 83:77 (16:21, 21:16, 24:22, 22:18) apspēlēja Maskavas "Dinamo" no Krievijas.

Tieši Cipruss un Stumbris ar 15 gūtiem punktiem dalīja "Tarvas" komandas rezultatīvāko basketbolistu godu.

Cipruss laukumā pavadīja 32 minūtes un 15 sekundes, realizējot pilnīgi visus septiņus divpunktu metienus un vienu no pieciem soda metieniem. Tāpat viņa rēķinā arī 11 atlēkušās bumbas, divas rezultatīvas piespēles, trīs kļūdas, divas pārtvertas bumbas, trīs bloķēti metieni, trīs piezīmes un četri izprovocēti noteikumu pārkāpumi, kas deva labāko efektivitātes punktu rādītāju šajā duelī - 26.

Tikmēr Stumbris laukumā pavadītajās 29 minūtēs un divās sekundēs realizēja divus no pieciem divpunktu metieniem, visus trīs tālmetienus un divus no četriem soda metieniem. Tāpat latvieša rēķinā četras atlēkušās bumbas, viena rezultatīva piespēle, četras kļūdas, viens bloķēts metiens, divas piezīmes un četri izprovocēti noteikumu pārkāpumi, kas ļāva tikt pie septiņiem efektivitātes punktiem.

Savukārt Umbraško šajā cīņā guva 11 punktus un izcīnīja septiņas bumbas zem groziem.

A apakšgrupas kopvērtējumā līderes ar divām uzvarām divās cīņās ir "Kalev"/"Cramo" un "Pyrinto", kamēr "Barons kvartāls" un "Jūrmala"/"Fēnikss" ar diviem zaudējumiem ieņem pēdējās divas vietas - attiecīgi piekto un sesto.

Tikmēr B apakšgrupā līderes ar divām uzvarām ir Panevēžas "Lietkabelis" no Lietuvas un "Valmiera", kam ar vienu panākumu seko "Jēkabpils".

C apakšgrupā tikmēr līdere ar vienu uzvaru vienā spēlē ir "Liepāja"/"Triobet", bet tāda pati bilance ir arī Lietuvas klubam Utenas "Juventus" un Raplas TYCO no Igaunijas.

Sacensībās šosezon piedalās 22 klubi no piecām valstīm, turnīrā debitējot arī Krievijas vienībai Maskavas "Dinamo".

Līgas vienpadsmitajā sezonā trīs komandas, kas sacenšas Eiropas kausa izcīņā vai Eiropas Izaicinājuma kausā - "Šiauliai", TU/"Rock" un "Ventspils" - BBL sacensībās iesaistīsies vien ar izslēgšanas spēlēm, kur būs izliktas ar pirmajiem trim numuriem, bet pārējās 19 komandas sākotnēji sadalītas trijās apakšgrupās.

Pēc divu apļu turnīra katras grupas četras labākās vienības un piektā visu grupu labākā komanda kvalificēsies astotdaļfinālam. Visās izslēgšanas turnīra kārtās, ieskaitot finālā, uzvarētājs tiks noskaidrots sērijās līdz divām uzvarām.

Turnīrā šosezon nepiedalās ne tikai Lietuvas slavenākie klubi Viļņas "Lietuvos rytas" un Kauņas "Žalgiris", bet arī "Ņevežis" komanda, kas debitē ULEB Eirolīgā, un Latvijas vicečempioni "VEF Rīga".

Pirms sezonas Liepājā risinājās "Olybet" BBL kausa izcīņas turnīrs, kurā "Liepāja"/"Triobet" kļuva par otro šajās sacensībās uzvarējušo Latvijas klubu.

Iepriekšējā BBL sezonā "Šiauliai" finālā pieveica citu Lietuvas komandu Prienu "TonyBet", bet no Latvijas komandām vistālāk tika 2013.gada čempioni "Ventspils", kas apstājās ceturtdaļfinālā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!