Aizvadītās sezonas trešā spēcīgākā Latvijas komanda "Valmiera" ceturtdien nenosargāja Baltijas Basketbola līgas (BBL) astotdaļfināla pirmajā spēlē iekrāto 19 punktu pārsvaru un izstājās no turpmākajām sacensībām. Savukārt "Ventspils" un "Jēkabpils" piedzīvoja neveiksmes savās izslēgšanas turnīra pirmajās spēlēs.

Astotdaļfināla atbildes mačā valmierieši ceturtdien ar rezultātu 70:96 (9:31, 13:21, 25:17, 23:27) izbraukumā piekāpās Lietuvas komandai Ķēdaiņu "Ņevežis".

"Ņevežis" atbildes cīņā jau no pirmajām minūtēm sāka atspēlēšanos, pirmās ceturtdaļas vidū panākot 17:3. Savukārt pirmās ceturtdaļas izskaņā valmierieši zaudēja ar 9:31, un divu spēļu summā priekšā jau bija Lietuvas klubs.

Otrās ceturtdaļas sākumā "Valmiera" vēl pietuvojās līdz 13:31, tomēr turpinājums komandai nebija labvēlīgs.

Cerības uz panākumu valmierieši gan atjaunoja trešās ceturtdaļas otrajā pusē, kad no 31:60 pietuvojās līdz 44:65, bet pirms pēdējām desmit minūtēm tika zaudēts ar 47:69. Savukārt ceturtajā ceturtdaļā "Valmiera" tuvāk par šiem 23 punktiem vairs nespēja pretiniekiem pietuvoties.

Tā kā abu komandu pirmajā mačā "Valmiera" svinēja panākumu savā laukumā ar 89:70, divu spēļu summā tika ciesta neveiksme ar 159:166.

Rezultatīvākais "Valmieras" rindās atbildes mačā ar 20 punktiem bija Jānis Kaufmanis, bet 14 punktus pievienoja Ernests Kalve.

Šajā mačā valmieriešiem nepalīdzēja centra pozīcijas spēlētājs Kaspars Cipruss, kurš ir apslimis.

Tikmēr "Ņevežis" sastāvā ar 23 punktiem un 12 atlēkušajām bumbām izcēlās Taurs Jogela.

"Valmiera" izslēgšanas cīņām kvalificējās kā ceturtā spēcīgākā A apakšgrupas komanda, bet "Ņevežis" izcīnīja trešo vietu B grupā. Veiksmīgāku sniegumu grupu turnīrā rādīja Lietuvas klubs, kurš 12 mačos piedzīvoja vien trīs zaudējumus, kamēr "Valmieras" basketbolisti 12 cīņās pretiniekiem piekāpās sešas reizes.

Ar minimālu zaudējumu astotdaļfinālu ceturtdien sāka Latvijas vicečempioni "Ventspils", kas ar 66:67 (18:14, 21:17, 9:16, 18:20) izbraukumā piekāpās Panevēžas "Lietkabelis" komandai no Lietuvas.

Kaut lielāko daļu spēles vadībā atradās ventspilnieki, nozīmīgu pārsvaru iegūt viņi nespēja. Vēl desmit sekundes pirms pamatlaika beigām "Ventspils" bija priekšā ar 65:61, bet atlikušajā laikā mājinieki pamanījās realizēt divus tālmetienus.

Rezultatīvākais ventspilniekiem ar 16 gūtajiem punktiem bija Ronalds Zaķis, kurš vienīgais sasniedza desmit punktu robežu.

Savukārt "Lietkabelis" vienībā ar 17 punktiem izcēlās Mants Kazons.

"Ventspils" izslēgšanas spēlēm kvalificējās pārliecinoši, jo 12 spēlēs tika pie desmit uzvarām, kas B apakšgrupā ļāva ieņemt pirmo vietu, tikmēr "Lietkabelis" ar četriem panākumiem šajā pat grupā bija piektais.

Apakšgrupu turnīrā "Ventspils" pirmajā aplī uzveica Panevēžas klubu ar 81:61, bet otrajā aplī izbraukumā tika pie grūta panākuma ar 64:59.

Abu komandu atbildes spēle notiks sestdien.

Savukārt smagu neveiksmi cieta "Jēkabpils", kas ar 53:84 (16:14, 5:23, 12:25, 20:22) savā laukumā kapitulēja šosezon sekmīgi startējošajai Igaunijas komandai Tartu TU/"Rock".

Vēl pēc pirmās ceturtdaļas mājiniekiem bija divu punktu pārsvars, tomēr turpinājumā Tartu klubs viņiem pasniedza skarbu mācību stundu.

Rezultatīvākais "Jēkabpils" rindās ar 15 punktiem un septiņām atlēkušajām bumbām bija Trojs Bārnīss, bet 11 punktus pievienoja Jurijs Aleksejevs.

Savukārt TU/"Rock" komandai ar 16 punktiem palīdzēja Tanels Kurbass.

Abas komandas atkārtoti spēkosies 3.martā.

"Jēkabpils" komandai A apakšgrupā izdevās ierindoties trešajā vietā - septiņas uzvaras 12 mačos, kamēr Tartu vienība ar astoņiem panākumiem bija trešā C apakšgrupā.

"TU"/"Rock" komanda šosezon sasniegusi Eiropas Izaicinājuma kausa ceturtdaļfinālu, kas neizdevās "Ventspils" basketbolistiem.

Šajā BBL sezonā piedalās 21 komanda - pa vienai no Zviedrijas un Somijas, divas no Kazahstānas, piecas no Latvijas, kā arī pa sešām no Lietuvas un Igaunijas. Pēc pirmā posma astotdaļfinālā iekļuva katras grupas spēcīgākās piecas komandas, kā arī labākā no sestajā pozīcijā palikušajām vienībām.

Turpinājumā visās izslēgšanas turnīra kārtās, ieskaitot finālu, uzvarētājs tiks noteikts divu maču summā.

Latviju izslēgšanas mačos pārstāv visi pieci klubi - "Liepāja"/"Triobet" pirmajā mačā ar 79:92 savā laukumā piekāpās latvieša Ingus Bankevica pārstāvētajai Lietuvas vienībai Pasvāles "Pieno žvaigzdes", bet "Barons kvartāls" pirmajā cīņā ar 75:87 savā laukumā zaudēja Zviedrijas klubam Norčēpingas "Dolphins", kurā spēlē latvietis Edgars Jeromanovs.

Kā ziņots, par pērnās sezonas BBL čempioniem kļuva "Ventspils" komanda, kļūstot par pirmo Latvijas komandu, kas ieguvusi titulu. Gan iepriekšējā, gan šajā sezonā turnīrā nestartē abi spēcīgākie Lietuvas klubi Kauņas "Žalgiris" un Viļņas "Lietuvos rytas", kā arī Latvijas čempioni "VEF Rīga".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!