Foto: BK Valmiera

Valsts čempione "Valmiera"/ORDO sev vēsturisko 2016. gadu ceturtdien noslēdza ar uzvaru, jo "Olybet" Latvijas Basketbola līgas (LBL) regulārā čempionāta mačā savā laukumā ar 86:84 (17:20, 24:17, 21:21, 24:26) pārspēja "Liepāja"/"Triobet" komandu.

Pēc vairāk nekā gada pārtraukuma, kas bija saistīts ar smagu ceļgala savainojumu, laukumā atgriezās "Valmiera"/ORDO basketbolists Haralds Kārlis, kurš nospēlēja nepilnas divas minūtes.

Valmieriešu sastāvā 15 punktus šajā cīņā iemeta Artūrs Bērziņš, kamēr 13 punktus un 12 atlēkušās bumbas pievienoja Ervīns Jonāts. Savukārt "Liepāja"/"Triobet" rindās ar 16 punktiem atzīmējās Malkolms Grifins, bet 15 punktus guva Artjoms Butjankovs.

Šo maču lieliski iesāka liepājnieki, izvirzoties vadībā ar 10:1, bet pēc tam izdevās panākt arī desmit punktu pārsvaru. "Valmiera"/ORDO gan pēc tam izlīdzināja spēles gaitu un spēja pretiniekus panākt. Kopumā pirmais puslaiks aizritēja līdzvērtīgā cīņā, bet lielajā pārtraukumā ar četru punktu pārsvaru devās jau valmierieši (41:37).

Līdzvērtīga cīņa bija arī otrajā puslaikā, tomēr septiņas ar pusi minūtes līdz pamatlaika beigām "Valmiera"/ORDO bija izvirzījusies vadībā ar 11 punktiem – 71:60. Tālāk "Liepāja"/"Triobet" pretiniekus nepalaida, turklāt spēles izskaņu valmierieši aizvadīja nepārliecinoši. 47 sekundes pirms pamatlaika beigām Karls Montgomerijs samazināja mājinieku pārsvaru tikai līdz diviem punktiem (84:86), bet turpinājumā pašreizējiem Latvijas čempioniem izdevās nosargāt uzvaru.

"Valmiera"/ORDO aizejošajā gadā piedzīvoja lielāko triumfu kluba vēsturē, pirmo reizi kļūstot par valsts čempioniem. Tāpat Vidzemes klubs aizcīnījās līdz "Triobet" Baltijas Basketbola līgas (BBL) pusfinālam, taču pēc tam šajā turnīrā palika ceturtajā vietā, pie medaļām netiekot.

Gadu miju valmierieši sagaidījuši labā noskaņojumā, jo komandai šobrīd ir jau sešu uzvaru sērija, bet decembrī tā zaudējusi tikai vienā mačā. Noslēdzošo gada mēnesi "Valmiera"/ORDO sāka ar neveiksmi 75:81 viesos pret "Ventspili", bet pēc tam sekoja trīs uzvaras LBL čempionātā un tikpat panākumi BBL ietvaros.

Savukārt "Liepāja"/"Triobet", kurai arī šī bija noslēdzošā spēle šogad, bija uzvarējusi iepriekšējos divos LBL mačos.

Valmieras un Liepājas komandas šosezon jau LBL turnīrā reizi tikās, oktobra beigās sīvā cīņā uzvaru ar 69:67 savās mājās svinot "Liepāja"/"Triobet" vīriem.

LBL kopvērtējuma līdere ar deviņām uzvarām deviņos mačos ir "VEF Rīga", bet "Ventspils" 13 mačos tikusi pie 12 panākumiem. Tālāk ar astoņām uzvarām 15 mačos seko "Valmiera"/ORDO, bet "Jēkabpils" komandai ir sešas uzvaras 12 mačos, kamēr "Barons kvartāls" guvis septiņus panākumus 14 cīņās. Savukārt "Jūrmala"/"Fēnikss" ir astoņi panākumi un tikpat zaudējumi.

"Liepāja"/"Triobet" komandai ir sešas uzvaras 15 cīņās, kas tai dod septīto pozīciju. Tālāk ar 33,3% uzvarētu spēļu ir "Valka"/"Valga" un "Ogre"/"Kumho Tyre". Robežpilsētu komanda guvusi trīs uzvaras deviņos mačos, bet Ogres vienībai ir četras uzvaras 12 mačos, bet turnīra tabulu ar divām uzvarām 15 spēlēs noslēdz "Latvijas Universitāte".

Šajā sezonā LBL čempionāts ieguvis sporta bāra "OlyBet" vārdu, turklāt turnīrs tiek aizvadīts ar jaunām "Molten" ražojuma bumbām, kā arī tiek veidots jauns ceļojošais čempionu kauss, kas tiks izmantots daudzus gadus. Līdzšinējā trofeja dosies uz basketbola muzeju sporta namā "Daugava".

LBL spēles šosezon trešdienās un sestdienās pārraida "Lattelecom" televīzijas kanāls "Best4Sport".

Turnīrā startē desmit komandas, kas ir par vienu mazāk nekā pērn, jo dalībnieku vidū vairs nav "Jelgavas" kluba.

"VEF Rīga", kas spēlē arī VTB Vienotajā līgā, un "Valka"/"Valga", kas piedalās arī Igaunijas čempionātā, LBL pamatturnīrā spēlēs divus apļus, aizvadot pa 18 spēlēm katra, bet astoņas citas komandas – arī FIBA Čempionu līgas dalībniece "Ventspils" - savā starpā spēlēs četrus apļus, katrai no šīm komandām aizvadot pa 32 spēlēm.

LBL pamatturnīrs ilgs līdz aprīļa vidum. Izslēgšanas turnīrā piedalīsies sešas komandas, bet Latvijas čempioni tiks uzzināti ne vēlāk kā līdz maija beigām.

LBL čempionātā valsts labākās vīriešu basketbola komandas piedalās kopš 1992. gada. Aizvadītajās 25 sezonās deviņas reizes čempionu titulu izcīnījusi "Ventspils", astoņas reizes "Brocēni", četras "VEF Rīga", divas "Barons", pa vienai "ASK Rīga" un "Valmiera"/ORDO.

Aizvadītajā sezonā "Valmiera"/ORDO finālsērijā sīvā cīņā ar 4-3 uzvarēja un no valsts čempionu troņa gāza "VEF Rīga" komandu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!