Foto: Publicitātes foto

"Valmiera"/ORDO komanda "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) regulārā čempionāta spēlē sestdien ar 80:76 (15:22, 16:21, 15:10, 34:23) viesos uzveica "Ventspili", nostiprinoties turnīra kopvērtējuma līderpozīcijā.

Savukārt pērnās sezonas bronzas finālistu duelī "Liepāja"/"Triobet" viesos ar 94:77 (28:19, 16:13, 24:18, 26:27) apspēlēja "Jēkabpili", kas pēc zaudējuma atkāpusies uz sesto vietu kopvērtējuma tabulā.

Ventspilī notikušajā cīņā par čempionāta līderes godu rezultatīvākais uzvarētājiem bija Aigars Šķēle, kurš guva 15 punktus, bet par trim punktiem mazāk viņa vecākajam brālim Armandam. Tikmēr 11 punktus iemeta Kvameins Mičels, kurš sezonas lielāko daļu pavadīja "Ventspilī", bet pa astoņiem punktiem sameta Lauris Blaus un Akselis Vairogs, kurš pērn bija ventspilnieku kapteinis.

Tikmēr mājiniekiem rezultatīvākais bija Kristaps Janičenoks, kurš guva 20 punktus, 13 punkti Villijam Dīnam, bet 11 punktus iemeta Demjers Pitss.

Ventspilnieki jau no pirmajām minūtēm ņēma vadības grožus savā pārziņā un pirmo ceturksni noslēdza ar septiņu punktu pārsvaru (22:15). Otrajā ceturtdaļā mājinieki iekrāja jau 14 punktu handikapu, bet puslaika beigās valmierieši atspēlējās, "Ventspils" basketbolistiem pārtraukumā ejot ar desmit punktu atstatumu (41:31).

Otrajā puslaikā viesi no Valmieras pamazām sāka deldēt vicečempionu iekrāto pārsvaru, un ceturtās ceturtdaļas piektajā minūtē izvirzījās vadībā ar 56:55. Turpinājumā komandas cīkstējās par vadību spēlē, divas minūtes pirms pamatlaika beigām ar trim punktiem priekšā atrodoties Kurzemes komandai (69:66). Uz to viesi pusotras minūtes laikā atbildēja ar septiņiem bezatbildes punktiem un panāca četru punktu pārsvaru sev (73:69).

Turpinājumā komandas apmainījās ar precīziem metieniem, bet spēles pēdējās 15 sekundēs tās pārkāpa noteikumus, cerot uz pretinieku neprecizitāti no soda metienu līnijas. Valmieriešu rindās aukstasinīgi bija brāļi Šķēles, bet Ventspils komandas rindās nervu noturību nodemonstrēja Kristaps Janičenoks, kurš četras sekundes pirms finālsvilpes iemeta arī tālmetienu (76:79). Tiesa, Mārtiņš Laksa iemeta vienu no diviem soda metieniem, kas "Valmiera"/ORDO padarīja jau neaizsniedzamu, un viesu komanda svinēja uzvaru ar 80:76.

Valmieras komanda par turnīra līderi kļuva pēc tam, kad Latvijas čempioni "VEF Rīga" trešdien negaidīti savā laukumā ar 77:79 piekāpās pagājušās sezonas valsts trešajai spēcīgākajai vienībai "Jēkabpils", no pirmās vietas tabulā nokrītot uz trešo.

Valmieras un Ventspils komandas šodien tikās trešo reizi sezonā. Pirms tam novembrī uzvaru ar 82:74 savā laukumā guva ventspilnieki, bet 16.janvārī "Valmiera"/ORDO revanšējās, savu skatītāju priekšā gūstot panākumu ar 87:83.

Kā zināms, "Valmiera"/ORDO komandas galvenais treneris ir Roberts Štelmahers, kurš pirms tam vairākas sezonas vadīja tieši "Ventspili". Tāpat valmieriešu sastāvā ir astoņi spēlētāji, kuri iepriekš pārstāvējuši šo Kurzemes vienību.

Šonedēļ "Valmiera"/ORDO izstājās no cīņas par "Triobet" Baltijas Basketbola līgas (BBL) zeltu, kad pusfinālā divu spēļu summā nācās piekāpties Igaunijas klubam TU/"Rock". Turpinājumā valmierieši sacentīsies par BBL bronzu.

Tikmēr Jēkabpilī notikušajā cīņā rezultatīvākais "Liepāja"/"Triobet" rindās bija Ingars Aizpurs, kurš guva 20 punktus, kamēr mājiniekiem ar 19 punktiem atzīmējās lietuvietis Modests Kumpis.

Vēju pilsētas basketbolisti jau pirmajās četrās minūtēs panāca 16 punktu pārsvaru (19:3), bet pirmo puslaiku noslēdza ar 12 punktu handikapu (44:32). Arī otrajā puslaikā Jēkabpils basketbolisti nespēja atrast pretargumentus, un uzvaru ar 94:77 svinēja "Liepāja"/"Triobet".

"Jēkabpils" pēdējo astoņu maču laikā guvusi tikai divas uzvaras, tiesa, vienu no tām pret čempioni "VEF Rīga". Tikmēr liepājnieki pagājušajā nedēļā cieta zaudējumu pret "Ventspili", bet pirms tam bija guvuši četras uzvaras pēc kārtas. Šosezon aizvadītajās četrās savstarpējās spēlēs komandas uzvaras dalījušas uz pusēm.

LBL turnīra tabulā līdere ar 24 uzvarām 30 spēlēs ir "Valmiera"/ORDO, kamēr tai ar 22 panākumiem 29 mačos seko "Ventspils". Trešā ar 12 uzvarām 16 spēlēs ir "VEF Rīga".

Tikmēr 21 uzvara 30 mačos ir "Liepāja"/"Triobet" kontā, kurai 16 panākumiem 30 spēlēs seko "Jūrmala"/"Fēnikss", bet "Jēkabpils" guvusi 15 uzvaras 29 spēlēs. Septītajā pozīcijā ar deviņiem panākumiem 18 spēlēs atrodas "Valka"/"Valga".

Savukārt 11 uzvaras 28 spēlēs ir "Barons"/LDz komandai, "Jelgavai" ir deviņi panākumi 31 mačā, bet "Ogre"/"Kumho Tyre" ir tikusi pie sešām uzvarām 30 mačos. Turnīra tabulu noslēdz LU ar pieciem panākumiem 29 cīņās.

Šajā sezonā deviņas komandas, ieskaitot "Ventspili", savā starpā izspēlēs četrus apļus, bet divas - "VEF Rīga" un "Valka"/"Valga" - ar visiem pretiniekiem spēlēs katra divas reizes. Izslēgšanas turnīrā piedalīsies sešas labākās komandas.

LBL reglamentā ieviesta viena izmaiņa saistībā ar finālsērijas izspēli. Tā ritēs līdz četrām uzvarām, pirmās divas spēles notiks tās komandas laukumā, kas pamatturnīrā ieņēmusi augstāku vietu, divas nākamās - pie pretiniekiem, bet nepieciešamības gadījumā pārējās spēles pēc sistēmas 1-1-1.

Pagājušā gada pavasarī "VEF Rīga" pēc gada pārtraukuma triumfēja Latvijas čempionātā, finālsērijā ar 4-2 pieveicot pērno čempioni "Ventspili".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!