Foto: F64

2016.gada Latvijas čempione "Valmiera"/ORDO ceturtdien Baltijas Basketbola līgas (BBL) B apakšgrupas pastarīšu cīņā savā laukumā pagarinājumā ar rezultātu 88:85 (16;24, 18:21, 18:13, 22:16, 14:11) pārspēja Atirau "Barsi" vienību no Kazahstānas.

Otrā puslaika sākumā valmierieši atradās iedzinējos ar 15 punktiem, bet pakāpeniski sāka deldēt pretinieku pārsvaru līdz četrarpus minūtes pirms pamatlaika beigām Viktors Iļjins panāca neizšķirtu 66:66. Turpinājumā pretinieki iekrāja četru punktu handikapu, bet arī tas tika atspēlēts, Iļjinam pamatlaika pēdējā pusminūtē iemetot vienu no diviem soda metieniem un panākot 74:74. Sākot ar pagarinājuma otro minūti, "Valmiera"/ORDO ieguva vadību, ko neizlaida līdz pat pieliktās piecminūtes beigām.

Valmieriešiem rezultatīvākais ar 30 punktiem un 12 izprovocētiem noteikumu pārkāpumiem bija Jānis Kaufmanis, 21 punkts, deviņas atlēkušās bumbas un sešas rezultatīvas piespēles bija komandas kapteinim Edmundam Elksnim, bet ar 19 punktiem un 13 bumbām zem groziem atzīmējās Iļjins.

Pretiniekiem ar 24 punktiem un astoņām atlēkušajām bumbām rezultatīvākais bija Kazahstānas basketbolists Pāvels Iļjins.

"Valmiera"/ORDO komandai oktobra/novembra mija bija ļoti neveiksmīga, jo tā cieta zaudējumus piecās spēlēs pēc kārtas, turklāt vairākos mačos piekāpās ar ievērojamu rezultāta starpību, bet pēc tam tika gūtas trīs uzvaras. Ņemot vērā "OlyBet" Latvijas Basketbola līgas un BBL čempionātus, šī komanda kopumā šosezon 14 spēlēs guvusi vien piecus panākumus.

Kristapa Valtera trenētā komanda līdz šodienai savu vienīgo uzvaru BBL ietvaros guva novembra beigās, kad ar 94:82 pārspēja Igaunijas vienību "Kalev"/TLU vienību. Savukārt pagājušajā nedēļas nogalē valmierieši 34 minūtes ļoti līdzvērtīgi LBL mačā cīnījās ar valsts čempioni "VEF Rīga", tomēr pēdējās minūtēs pilnībā salūza.

Kā vēstīts, "Valmiera"/ORDO sastāvu papildinājusi ar perspektīvo centra spēlētāju Maksimu Hudinu, kurš šosezon pārstāvēja "VEF skola" komandu LBL otrās divīzijas čempionātā. Tiesa, ceturtdienas mačam Hudins nebija pieteikts.

Tikmēr "Barsi", kā ierasts, visus BBL mačus aizvada izbraukumā. Vienība līdz šim turnīrā guvusi vienu uzvaru, kad ar 88:79 negaidīti pārspēja Igaunijas vienību "Tartu Universitāte".

Kaut Kazahstānas komanda BBL startē jau sesto sezonu, līdz šim tās ceļi ar Valmieras komandu nav krustojušies.

Turnīra B apakšgrupā vadībā ar sešām uzvarām sešās spēlēs ir Artūra Ausēja pārstāvētā Lietuvas vienība Pasvāles "Pieno žvaigždes", pa četrām uzvarām sešos mačos ir "Tartu Universitātei" un "Ogrei", kamēr divas uzvaras sešās cīņās iekrājusi "Valmiera"/ORDO, kā arī Igaunijas vienības TTU un "Kalev"/TLU, bet "Barsi" guvusi vienu panākumu piecās cīņās.

Savukārt A apakšgrupas kopvērtējumā līdere ar pieciem panākumiem piecos mačos ir "Jūrmala", kam ar četriem panākumiem piecās cīņās seko Prieņu-Birštonas "Vytautas". Tālāk "Šiauliai" komandai ir četras uzvaras sešās spēlēs, bet Māra Ziediņa pārstāvētā Igaunijas vienība Raplas "AVIS Utilitas" guvusi trīs uzvaras sešās cīņās. Vēl divus panākumus sešos mačos iekrājušas Igaunijas vienība "Port of Parnu" un "Betsafe"/"Liepāja", bet Minskas "Cmoki" no Baltkrievijas, kas turnīrā spēlē ar otro sastāvu, zaudējusi visos sešos dueļos.

Kā ziņots, šonedēļ BBL turnīrs nokļuva visas pasaules uzmanības lokā, jo "Vytautas" komandai nākamā gada sākumā pievienosies skandalozā Lavāra Bola jaunākie dēli Liandželo un Lamelo Boli, kuri spēļu praksi iegūs tieši šajās sacensībās.

Pamatturnīrā pēc divu apļu spēlēm katras grupas četras labākās komandas iekļūs izslēgšanas turnīrā, kas sāksies no ceturtdaļfināla fāzes.

Atšķirībā no iepriekšējām sezonām, šoreiz izslēgšanas spēlēs piedalīsies tikai tās komandas, kuras aizvadījušas pamatturnīru, kamēr iepriekš izšķirošajā BBL čempionāta fāzē iesaistījās arī tie klubi, kuri sezonas laikā startēja Eirokausos.

Iepriekšējā sezonā par čempioni tika kronēta Lietuvas komanda Prieņu-Birštonas "Vytautas", kas divu Lietuvas komandu duelī pārspēja Pasvāles "Pieno žvaigždes".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!