Foto: LETA
"Valmiera"/ORDO komanda otrdien ar labu sniegumu aizsardzībā izcīnīja uzvaru un izvirzījās vadībā "Aldaris" Latvijas basketbola līgas (LBL) finālsērijā pret pašreizējiem valsts čempioniem "VEF Rīga" basketbolistiem.

"Arēnā Rīga" notikušajā spēlē Roberta Štelmahera trenētā Valmieras komanda guva uzvaru ar 79:70 (20:9, 18:24, 20:19, 21:19), sērijā līdz četrām uzvarām izvirzoties vadībā ar 2-1.

Uzvarētājiem Artūrs Bērziņš guva 17 punktus un izcīnīja piecas atlēkušās bumbas zem groziem, kā arī realizējot četrus no četriem tālmetieniem, bet Kvameins Mičels un Jānis Kaufmanis sameta attiecīgi 15 un 14 punktus.

Tikmēr "VEF Rīga" rindās ar 20 punktiem izcēlās Džošua Bostiks, Mareks Mejeris guva 14, bet Fransisko Kruss 12 punktus. Bostiks un Mejeris izcīnīja arī pa septiņām atlēkušajām bumbām zem groziem.

"Valmiera"/ORDO spēli sāka ļoti labi - pēc nepilnām trīs minūtēm viesi jau bija vadībā ar 8:1, jo piecus punktus guva Armands Šķēle. Turpinājumā laukuma saimniekiem nedaudz izdevās pietuvoties (8:12), tomēr cieša spēle aizsardzībā ļāva Valmieras komandai saglabāt pārsvaru un pirmo ceturtdaļu noslēgt ar 11 punktu pārsvaru.

Turpinājumā rīdzinieki uzsāka pakaļdzīšanos un pēc Mareka Mejera diviem soda metieniem "VEF Rīga" otrās ceturtdaļas vidū atpalika vairs tikai par pieciem punktiem (22:27), tomēr "pienākt" vēl tuvāk Jāņa Gailīša vadītajai komandai neizdevās un pēc puslaika "Valmiera"/ORDO bija vadībā ar 38:33, tiesa, atstarpi samazinot puslaika beigās ar Harelsona precīzu tālmetienu.

Pēc pārtraukuma "VEF Rīga" pārņēma iniciatīvu un izvirzījās vadībā ar 40:38, taču trešās ceturtdaļās beigu daļā valmierieši veica desmit punktu izrāvienu un no 48:49 spēja panākt 58:49, septiņus punktus gūstot Kaufmanim, kurš realizēja divus tālmetienus un reizi bija precīzs no soda metienu līnijas.

Iegūstot pārsvaru "Valmiera"/ORDO pēdējā ceturtdaļā ļoti labi darbojās aizsardzībā, kā arī paši izmantoja mazāko iespēju precīzam uzbrukumam, beigās droši nosargājot uzvaru.

Šī bija pirmā spēle "VEF Rīga" laukumā, jo pirmie divi mači, kurā komandas uzvaras dalīja uz pusēm, tika aizvadīti Valmierā.

Sērijas ceturtā spēle atkal notiks "Arēnā Rīga".

Finālsēriju ar uzvaru sestdien sāka pašreizējie valsts čempioni "VEF Rīga", izcīnot panākumu ar 70:59, taču svētdien "Valmiera"/ORDO revanšējās ar 73:71, tāpēc sērijā līdz četrām uzvarām pagaidām ir līdzsvars 1-1.

Sestdien piedzīvotais zaudējums valmieriešiem nacionālajā čempionātā bija vien otrais galvenā trenera Roberta Štelmahera vadībā, kurš amatā stājās janvārī.

Regulārā turnīra uzvarētāja "Valmiera"/ORDO LBL finālā spēlē pirmo reizi, savukārt "VEF Rīga" izšķirošajos mačos piedalās jau septīto gadu pēc kārtas, lūkojot atkārtot 2011., 2012., 2013.gadā un pērn gūto panākumu, kad kļuva par valsts čempioniem.

Dalību izslēgšanas turnīrā "Valmiera"/ORDO kā pamatturnīra labākā komanda sāka no pusfināla, kurā sērijā līdz trīs uzvarām pārliecinoši ar 3-0 uzvarēja "Liepāja"/"Triobet" basketbolistus. Savukārt "VEF Rīga" izslēgšanas sacensības iesāka no ceturtdaļfināla, tajā ar 3-0 pieveicot "Valka"/"Valga" vienību, bet pēc tam pusfinālā ļoti sīvā cīņā ar 3-2 uzvarēja arī savus principiālos pretiniekus "Ventspils" basketbolistus, kuri regulāro turnīru noslēdza otrajā pozīcijā.

"VEF Rīga" un "Ventspils" komandas LBL finālos savā starpā bija tikušās iepriekšējās piecas sezonas, bet nu kārtība ir izjaukta, jo kopš 1998.gada LBL finālā bija spēlējuši tikai Ventspils un Rīgas klubi.

Regulārajā sezonā "Valmiera"/ORDO un "VEF Rīga" savā starpā tikās divas reizes un abas reizes uzvarēja Vidzemes klubs. Abu vienību pirmais mačs LBL pamatturnīrā tika aizvadīts sezonas sākumā, kad pērnā gada septembra beigās valmierieši viesos uzvarēja ar 79:75. Tobrīd uzvarētāju komandu vēl trenēja Ainars Zvirgzdiņš, kurš pirms gadu mijas darbu zaudēja, bet "VEF Rīga" vadīja Karloss Frade, kurš arī sezonas laikā tika atlaists, kura vietā stājās līdzšinējais palīgs Jānis Gailītis. Savukārt otra spēle tika aizvadīta pirms mēneša, kad "Valmiera"/ORDO uzvarēja ar 66:62, sperot soli pretī uzvarai LBL pamatturnīrā.

Kopš janvāra vidus Valmieras komandu trenē Roberts Štelmahers, kura vadībā "Valmiera"/ORDO vietējā čempionātā pirms sestdienas mača bija izcīnījusi 21 uzvaru 22 mačos, vienīgo reizi zaudējot februāri "Valka"/"Valga" komandai.

LBL regulārajā turnīrā "Valmiera"/ORDO aizvadīja 36 spēles, kuru laikā izcīnīja 30 uzvaras. Tikmēr "VEF Rīga" saistībā ar piedalīšanos VTB Vienotajā līgā nospēlēja 20 mačus, tiekot pie 15 panākumiem.

Savukārt sērijā par LBL bronzas medaļām pirmā spēle tika aizvadīta pirmdien, kurā "Liepāja"/"Triobet" visos ar 83:75 uzvarēja "Ventspils" basketbolistus, sērijā līdz trīs uzvarām izvirzoties vadībā ar 1-0.

Pagājušā gada pavasarī "VEF Rīga" pēc gada pārtraukuma triumfēja Latvijas čempionātā, finālsērijā ar 4-2 pieveicot "Ventspili".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!