Foto: F64

"Valmiera"/ORDO komanda svētdien "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) finālsērijas sestajā mačā spraigā cīņā ar 58:56 (16:13, 23:18, 8:15, 11:10) pārspēja pašreizējo valsts čempionu "VEF Rīga" un panāca izšķirošo spēli.

Pēc svētdienas mača rezultāts sērijā līdz četriem panākumiem kļuvis neizšķirts 3-3. Sērijas izšķirošais – septītais – duelis notiks otrdien Valmierā.

"Valmiera"/ORDO sastāvā 15 punktus šajā mačā guva Kvameins Mičels, kamēr par diviem mazāk iemeta Armands Šķēle. Tikmēr "VEF Rīga" rindās ar desmit punktiem atzīmējās uzreiz četri basketbolisti – Džošs Harelsons, Džošua Bostiks, Fransisko Kruss un Ingus Jakovičs.

Abas komandas aizvadīja ļoti līdzvērtīgu pirmo puslaiku, vadībā esot te vienai, te otrai vienībai. Pirmās ceturtdaļas beigās valmieriešiem izdevās vairākas sekmīgas darbības, kas ļāva izvirzīties vadībā ar 16:11, bet ceturkšņa pašā izskaņā Jānis Bērziņš atguva divus punktus "VEF Rīga" vienībai. Otrās ceturtdaļas pirmajās minūtēs rīdzinieki veica nelielu izrāvienu un izvirzījās vadībā ar 23:20. Tomēr "Valmiera"/ORDO pretiniekus nekur tālāk nelaida, turklāt viesi labāk aizvadīja pirmā puslaika beigas, jo viņiem no 25:28 izdevās panākt 34:28.

Valmierieši iesākto turpināja arī pēdējā minūtē, gūstot piecus punktus pēc kārtas un panākot 39:30, bet pēc tam tehnisko piezīmi saņēma Lauris Blaus, kas rīdziniekiem ar vienu precīzu soda metienu ļāva starpību nedaudz samazināt.

Otrais puslaiks iesākās abu komandu līdzvērtīgā cīņā, taču vēl joprojām diezgan mazrezultatīvā spēlē rīdzinieki atspēlējās un trešā ceturkšņa izskaņā izvirzījās vadībā ar 46:44. Noslēdzošās ceturtdaļas sākumā "VEF Rīga" panāca arī četru punktu pārsvaru (51:47), bet uzreiz pēc tam "Valmiera"/ORDO guva deviņus punktus pēc kārtas, kas ļāva izvirzīties vadībā ar 56:51.

Mača beigu daļā savas piektās piezīmes nopelnīja divi no "VEF Rīga" vadošajiem basketbolistiem Bostiks un Jānis Bērziņš, kuriem līdz ar to šī spēle bija noslēgusies priekšlaicīgi.

Pēdējā minūtē Kruss devās caurgājienā un varēja rīdziniekus izvirzīt vadībā, taču viņam tas neizdevās. 11 sekundes pirms beigām Valmieras komanda, atrodoties vadībā ar 57:56, pieļāva kļūdu piespēlē un bumba izlidoja ārpus laukuma. Līdz ar to pie uzbrukuma tika "VEF Rīga", taču tas bija pagalam nesekmīgs. Uzreiz pēc tam noteikumi tika pārkāpti pret viesu basketbolistu Aigaru Šķēli, kurš sešas sekundes pirms beigām realizēja vienu no diviem soda metieniem.

Rīgas klubs metās uzbrukumā, taču pēdējo sekunžu tālmetiens nebija precīzs.

Finālsēriju ar uzvaru sāka pašreizējie valsts čempioni "VEF Rīga", izcīnot panākumu viesos ar 70:59, taču "Valmiera"/ORDO nākamajā spēlē savā laukumā revanšējās ar 73:71. Turpinājumā valmierieši sērijā izvirzījās vadībā, izcīnot uzvaru pretinieku laukumā ar 79:70, taču pēc tam sekoja zaudējums izbraukumā ar 77:82. Savukārt piektdien "VEF Rīga" viesos ar 8576 pārspēja Valmieras klubu un nokļuva uzvaras attālumā no LBL zelta medaļām.

Kā zināms, pirms finālsērijas valmierieši nacionālajā čempionātā bija piedzīvojuši tikai vienu zaudējumu galvenā trenera Roberta Štelmahera vadībā, kurš amatā stājās janvārī.

Regulārā turnīra uzvarētāja "Valmiera"/ORDO LBL finālā spēlē pirmo reizi, savukārt "VEF Rīga" izšķirošajos mačos piedalās jau septīto gadu pēc kārtas, lūkojot atkārtot 2011., 2012., 2013. gadā un pērn gūtos panākumus, kad kļuva par valsts čempioniem.

Dalību izslēgšanas turnīrā "Valmiera"/ORDO kā pamatturnīra labākā komanda sāka no pusfināla, kurā sērijā līdz trīs uzvarām pārliecinoši ar 3-0 uzvarēja "Liepāja"/"Triobet" basketbolistus. Savukārt "VEF Rīga" izslēgšanas sacensības iesāka no ceturtdaļfināla, tajā ar 3-0 pieveicot "Valka"/"Valga" vienību, bet pēc tam pusfinālā ļoti sīvā cīņā ar 3-2 uzvarēja arī savus principiālos pretiniekus "Ventspils" basketbolistus, kuri regulāro turnīru noslēdza otrajā pozīcijā.

Kā zināms, bronzas sērijā, kas ilgs līdz vienas komandas trim uzvarām, pašlaik "Liepāja"/"Triobet" ar 2-1 ir priekšā pret ventspilniekiem. Ceturtais mačs pirmdien notiks Liepājā.

"VEF Rīga" un "Ventspils" komandas LBL finālos savā starpā bija tikušās iepriekšējās piecas sezonas. Tāpat kopš 1998. gada LBL finālā bija spēlējuši tikai Ventspils un Rīgas pilsētu klubi.

Regulārajā sezonā "Valmiera"/ORDO un "VEF Rīga" savā starpā tikās divas reizes un abas reizes uzvarēja Vidzemes klubs. Abu vienību pirmais mačs LBL pamatturnīrā tika aizvadīts sezonas sākumā, kad pērnā gada septembra beigās valmierieši viesos uzvarēja ar 79:75. Tobrīd uzvarētāju komandu vēl trenēja Ainars Zvirgzdiņš, kurš pirms gadu mijas darbu zaudēja, bet "VEF Rīga" vadīja Karloss Frade, kurš arī sezonas laikā tika atlaists, kura vietā stājās līdzšinējais palīgs Jānis Gailītis. Savukārt otra spēle tika aizvadīta pirms mēneša, kad "Valmiera"/ORDO uzvarēja ar 66:62, sperot soli pretī uzvarai LBL pamatturnīrā.

Tikmēr Valmieras komandu kopš janvāra trenē Štelmahers, kura vadībā "Valmiera"/ORDO vietējā čempionātā pirms finālsērijas bija izcīnījusi 21 uzvaru 22 mačos, vienīgo reizi zaudējot februāri "Valka"/"Valga" komandai.

LBL regulārajā turnīrā "Valmiera"/ORDO aizvadīja 36 spēles, kuru laikā izcīnīja 30 uzvaras. Tikmēr "VEF Rīga" saistībā ar piedalīšanos VTB Vienotajā līgā nospēlēja 20 mačus, tiekot pie 15 panākumiem.

Pagājušā gada pavasarī "VEF Rīga" pēc gada pārtraukuma triumfēja Latvijas čempionātā, finālsērijā ar 4-2 pieveicot "Ventspili".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!