Foto: F64

Latvijas komandas "Valmiera"/ORDO un "Liepāja"/"Triobet" trešdien izcīnīja uzvaras pirmajās "Triobet" Baltijas Basketbola līgas (BBL) astotdaļfināla spēlēs, kamēr "Jūrmala"/"Fēnikss" pirmajā mačā cīnījās neizšķirti.

"Valmiera"/ORDO izbraukumā pārliecinoši ar 84:66 (17:10, 16:18, 28:22, 23:16) pieveica Igaunijas komandu TLU/"Kalev", kamēr "Liepāja"/"Triobet" arī viesos ar 74:50 (16:17, 28:13, 17:12, 13:8) uzvarēja Rakveras "Tarvas" no Igaunijas, kuras sastāvā spēlē latviešu basketbolisti Roberts Stumbris un Reinis Strupovičs.

Valmieras komandas labā šajā mačā 19 punktus iemeta Armands Šķēle, kamēr 18 pievienoja Mārtiņš Laksa.

Lai gan šo spēli labāk sāka "Valmiera"/ORDO, pirmās ceturtdaļas beigās izvirzoties vadībā ar 17:10, Igaunijas vienībai pirmā puslaika turpinājumā izdevās līdzsvarot mača gaitu. Pirmo puslaiku viesi no Valmieras noslēdza ar piecu punktu pārsvaru - 33:28. Tomēr otrajā puslaikā valmierieši panāca lūzumu šajā cīņā, jau pirmajās minūtēs pārsniedzot desmit punktu pārsvaru, bet ceturtajā ceturtdaļā palielinot to jau līdz 21 punktam (83:62) un gūstot drošu panākumu.

Šīs komandas savā starpā tikās jau grupu turnīrā. Valmierieši guva uzvaru mājās ar 72:65, taču pretinieku laukumā piedzīvoja zaudējumu ar 79:80.

Trešdien pie pārliecinošas uzvaras pirmajā astotdaļfināla spēlē tika arī "Liepāja"/"Triobet", bet Latvijas komandas rindās šajā mačā 20 punktus iemeta Gints Antrops, bet ar 12 izcēlās viņa brālis Jānis Antrops.

Tikmēr Strupovičs atzīmējās ar deviņiem punktiem, bet Stumbris nepilnās sešās minūtēs ne ar ko ievērības cienīgu neizcēlās.

Lūzuma punktu liepājnieki šajā mačā panāca otrajā ceturtdaļā, kad, tās ievadā atrodoties iedzinējos ar 16:17, viņiem pirmā puslaika beigās izdevās veikt deviņu punktu atrāvienu un panākt 44:30. Lai gan otro puslaiku Rakveres vienība iesāka ar piecu punktu izrāvienu, mača turpinājumā tā tomēr nebija nopietns bieds "Liepāja"/"Triobet" basketbolistiem. Līdz ar to Latvijas komanda BBL izslēgšanas turnīru sāka ar pārliecinošu panākumu.

Regulārajā čempionātā "Liepāja"/"Triobet" un "Tarvas" spēlēja vienā grupā, savā starpā tiekoties divas reizes. Liepājnieki uzvarēja savā laukumā ar 79:73 un arī viesos ar 77:59.

"Liepāja"/"Triobet" tieši pirms nedēļas sagādāja pārsteigumu "Aldaris" Latvijas basketbola līgas turnīrā, savā laukumā mača otrajā pagarinājumā ar 108:102 uzveicot Latvijas čempioni "VEF Rīga".

Savukārt "Jūrmala"/"Fēnikss" trešdien savā laukumā nospēlēja neizšķirti 88:88 (22:25, 25:20, 24:26, 17:17) ar Lietuvas komandu Panevēžas "Lietkabelis".

Jūrmalnieku rindās 19 punktus iemeta Māris Ziediņš, kamēr 18 pievienoja Edgars Jeromanovs.

Abas komandas aizvadīja līdzvērtīgu cīņu, kurā liktenis tika noskaidrots vien pašā mača izskaņā. Tiesa, pēdējās minūtēs pāris punktu handikaps piederēja jūrmalniekiem, kuri pēdējā minūtē devās ar trīs punktu pārsvaru - 88:85. Tomēr 20 sekundes pirms pamatlaika beigām "Lietkabelis" komanda iemeta tālmetienu un panāca izlīdzinājumu, bet pamatlaika turpinājumā neviena no komandām punktus neguva. Tā kā uzvarētājs tiek noskaidrots divu spēļu summā, šis duelis varēja noslēgties neizšķirti.

Regulārajā čempionātā jūrmalnieki guva piecas uzvaras 12 mačos, savukārt "Lietkabelis" piedzīvoja vien divus zaudējumus un uzvarēja A grupā.

Tikmēr jau trešdien BBL ceturtdaļfinālu sasniedza Igaunijas komanda TU/"Rock", kas astotdaļfināla atbildes mačā ar 99:74 (22:28, 26:12, 30:10, 21:24) savā laukumā pārspēja Kazahstānas vienību Astanas "Baris", kuras treneru korpusā strādā Latvijas speciālists Edmunds Valeiko. Divu spēļu summā Igaunijas klubs triumfēja pārliecinoši ar 204:151.

Vēl vienā trešdienas astotdaļfināla pirmajā spēlē BBL pagājušās sezonas uzvarētāja Lietuvas komanda "Šiauliai" savā laukumā ar 101:61 (21:27, 30:13, 28:10, 22:11) sagrāva Igaunijas klubu "Port of Parnu".

Jau ziņots, ka otrdien astotdaļfināla pirmajā spēlē "Barons"/LDz komanda izbraukumā ar 84:110 zaudēja Lietuvas klubam Pasvāles "Pieno žvaigždes", savukārt "Jēkabpils" viesos ar 65:79 piekāpās Igaunijas klubam Raplas "Avis".

Astotdaļfināla atbildes mači notiks no 23. līdz 25.februārim. Uzvarētāji divu spēļu summā iekļūs ceturtdaļfinālā.

Kā zināms, izslēgšanas spēļu dalībnieku sastāvs noskaidrojās pagājušajā trešdienā pēc FIBA Eiropas kausa otrā posma noslēguma, jo BBL turnīram pievienojās tikai tās komandas, kuras Eirokausos netika izslēgšanas spēlēs. Šī iemesla dēļ BBL turnīru šosezon izlaidīs Latvijas vicečempione "Ventspils", kas nodrošināja vietu FIBA Eiropas kausa astotdaļfinālā, kur spēlēs arī Utenas "Juventus" no Lietuvas.

BBL turnīra astotdaļfinālā piedalīsies pērnā gada turnīra čempione "Šiauliai" no Lietuvas, kura no FIBA Eiropas kausa izstājās jau pirmajā kārtā, kā arī jau minētā "Pieno žvaigždes" un igauņu klubs Tartu TU/"Rock", kuri dalību Eirokausos pagājušajā nedēļā noslēdza.

Pēc turnīra nolikuma izslēgšanas spēlēs ar pirmajiem numuriem tika izliktas tieši vienības no Eirokausiem - attiecīgi "Šiauliai", TU/"Rock" un "Pieno žvaigždes". Tām seko Lietuvas klubi Prieņu-Birštonas "Vytautas" un "Lietkabelis", kā arī regulārās sezonas trīs labākie Latvijas klubi no Valmieras, Liepājas un Jēkabpils. "Jūrmala"/"Fēnikss" izslēgšanas spēlēs tika izlikta ar 12.numuru, bet "Barons"/LDz - ar 14.numuru.

Ceturtdaļfināli notiks no 1. līdz 10.martam. Pusfināli tiks aizvadīti no 15. līdz 24.martam, uzvarētājiem tiekot finālā, bet zaudētājiem spēlējot par trešo vietu. BBL finālspēles plānotas no 29. marta līdz 5.aprīlim. Visās "play off" kārtās uzvarētāji tiks noteikti divu spēļu summā.

Kā zināms, BBL regulārajā čempionātā veiksmīgākā no Latvijas komandām bija "Valmiera"/ORDO, kas izcīnīja deviņas uzvaras 12 mačos. "Liepāja"/"Triobet" tika pie astoņiem, "Jēkabpils" septiņiem, "Jūrmala"/"Fēnikss" pieciem, bet "Barons"/LDz četriem panākumiem. Par regulārā čempionāta labāko komandu kļuva "Vytautas", zaudējot tikai vienā no 12 mačiem.

Pamatturnīrā piedalījās 14 komandas, kuras tika sadalītas divās grupās. Izslēgšanas spēlēs neiekļuva tikai Igaunijas TTU, kas palika pēdējā vietā.

Iepriekšējā sezonā par BBL čempioni tika kronēta "Šiauliai", kas finālā divu spēļu summā pieveica "Ventspili".

Aizvadītajā sezonā BBL pamatturnīrā piedalījās 22 komandas no piecām valstīm.

Jaunajā sezonā BBL ieguvusi jaunu titulsponsoru - bukmeikeru uzņēmumu "Triobet", kas līgu atbalstīs turpmākos trīs gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!