Latvijas vīriešu izlases galvenais treneris Arnis Vecvagars pauž cerības, ka valstsvienībai septembrī Pasaules kausa atlases turpinājumā palīdzēs Eirolīgas un Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlētāji, vēsta Latvijas Basketbola savienība (LBS).

Jūnijā Latvijas izlase aizvadīja pēdējās divas pirmā posma kvalifikācijas spēles pret Zviedrijas un Ukrainas izlasēm. Abās spēlēs izdevās izcīnīt uzvaras, kas deva ceļazīmi uz nākamo kvalifikācijas kārtu. Otrajā posmā latviešiem būs jācīnās ar Spānijas, Slovēnijas un Melnkalnes izlasēm. Pirmā spēle paredzēta mājas, 14. septembrī, pret Slovēnijas izlasi, kuri ir pašreizējie Eiropas čempioni. Šī būs abu izlašu pirmā tikšanās kopš dramatiskās ceturtdaļfināla cīņas pērnā gada Eiropas čempionātā.

Vecvagars ir optimistiski noskaņots par NBA un Eirolīgas spēlētāju palīdzību otrajā posmā: "Dāvis Bertāns apliecināja, ka, ja vien paliks Sanantonio ("Spurs") klubā, viņš neredz šķēršļus spēlēšanai ar Slovēniju un Spāniju. Līdzīgu apņēmību pauduši arī līdzšinējie Eirolīgas klubu spēlētāji, kuri paliek savās komandās. Centīsimies maksimāli izmantot iespējas, kas komandai pavērsies, spēlējot gandrīz ideālā sastāvā. "

Galvenais treneris atzīst, ja Eirolīgas un FIBA attiecības netiks sakārtotas, tad atlases turpinājumā Latvijas izlasei varētu rasties problēmas ar potenciāli spēcīgākā sastāva komplektāciju. Kā vēsta LBS, tad nākamajā sezonā Eirolīgā spēlēs vēl trīs latvieši – Rolands Šmits, Anžejs Pasečņiks un Žanis Peiners, kuri pievienosies Dairim Bertānam, Jānim Strēlniekam un Jānim Timmam.

"Neliels cerību stariņš ir Eirolīgas spēlētāju asociācijas izveidošana: zināms, ka spēlētāji labprāt spēlē valstsvienībās un vienota pozīcija varbūt ietekmēs klubus un Eirolīgu," saka Vecvagars. "Taču tas jau ir ārpus manas ietekmes sfēras. Lai kā būs, mans uzdevums bija un paliek sapulcēt tobrīd labākos pieejamos basketbolistus un cīnīties par uzvaru katrā spēlē."

Vecvagars bilst, ka sarežģītā situācija Eiropas basketbolā, kas liedz ik pa laikam spēlēt vadošajiem valstsvienības basketbolistiem, paver labas iespējas "otrā plāna" spēlētājiem. "Piemēram, basketbolisti, kuri savos klubos bijuši septītie vai astotie, valstsvienībā gājuši pamatsastāvā un palīdzējuši izcīnīt svarīgas uzvaras. Taču svarīgi, lai pēc iespējas vairāk mūsu basketbolistu ne tikai noslēgtu labus līgumus, bet arī sezonas laikā būtu savu klubu līderi un atrastos laukumā izšķirošajos brīžos."

Izlases galvenais treneris uzskata, ka patlaban otrā posma grupā Latvijas izlase ir labā pozīcijā, kas paver durvis uz Pasaules kausa izcīņu, turklāt pret Ukrainas izlasi ir pārsvars savstarpējo spēļu summā. Tā uzskata arī LBS prezidents Valdis Voins, norādot, ka valstsvienība sasniegusi pirmajā posmā izvirzīto mērķi.

2019. gada Pasaules kausa izcīņas turnīrā 32 komandas cīnīsies ne tikai par uzvarētāju kausu un medaļām, bet arī par ceļazīmēm uz 2020. gada olimpiskajām spēlēm Tokijā, kā arī olimpiskajiem kvalifikācijas turnīriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!