Foto: LETA

Latvijas vīriešu basketbola izlasei 2019.gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas pirmajā spēlē lielākās problēmas bija aizsardzībā, kur neizdevās neitralizēt turku līderi Melihu Mahmutolu, pēc zaudējuma secina valstsvienības galvenais treneris Arnis Vecvagars.

Zinots, ka Latvijas izlase piektdien Bursas pilsētā ar rezultātu 73:85 (20:14, 14:23, 20:30, 19:18) piekāpās mājiniecei Turcijai, sarūpēdama galvenajam trenerim Vecvagaram zaudējumu viņa debijā pie valstsvienības stūres.

Latvijas basketbolisti maču iesāka ar 8:0 izrāvienu un neļāva pretiniekiem septiņas minūtes gūt punktus no spēles.

"Labi sākām, izmantojot sagataves un atrodot pareizus risinājumus uzbrukumā. Pēc pirmajām minūtēm pretinieki reaģēja, kļūstot aizvien agresīvāki aizsardzībā un palielinot spiedienu uz tiem mūsu spēlētājiem, kuri kontrolēja bumbu. Īsti neizturējām - turki piespieda kļūdīties un visā spēlē guva 18 vieglos punktus pēc mūsu kļūdām," Latvijas Basketbola savienība (LBS) citē Vecvagara teikto.

Kā secināja izlases galvenais treneris, otrajā un trešajā ceturtdaļā latviešu uzbrukumam pietrūka dinamikas.

"Meklējām risinājumu - gan sūtot laukumā vienlaikus trīs mazos spēlētājus, gan pamēģinot spēlēt ar garāku sastāvu, tomēr neviens variants īsti nenostrādāja. Vairāki spēlētāji, kuri parasti ir bīstami no trīspunktu līnijas, šoreiz savas iespējas neizmantoja. Tas ļāva pretiniekiem savilkt aizsardzību groza tuvumā," skaidroja Vecvagars.

Latvijas izlases rindās ar 25 punktiem un sešām atlēkušajām bumbām izcēlās Žanis Peiners, bet turkiem rezultatīvākais ar 24 punktiem bija Mahmutolu, kurš realizēja sešus tālmetienus.

"Lielākās problēmas bija aizsardzībā. Netikām galā ar Mahmutolu. Sākumā viņš trāpīja dažus sarežģītus metienus un ieguva vēl lielāku pārliecību, turklāt prata pieņemt pareizus lēmumus arī sarežģītākajās situācijās. Nevar teikt, ka kāds aizsardzībā būtu pilnīgi izgāzies, bet vienā epizodē mazais spēlētājs netika cauri blokam, citā garais spēlētājs nospēlēja ne pārāk veiksmīgi. Vairākas reizes atlēkušās bumbas savāca turku ārējās līnijas spēlētāji, kuri labāk nolasīja spēles situācijas," stāstīja Vecvagars.

Kvalifikācijas cikla turpinājumā Latvijas basketbolisti svētdien "Arēnā Rīga" tiksies ar Zviedriju, kas šovakar spēkojas ar Ukrainu.

"Uz karstām pēdām izdarīti secinājumi var nebūt pilnīgi precīzi, tāpēc skatīsimies video un mācīsimies no pieļautajām kļūdām. Bursā pretinieku pusē bija skatītāju atbalsts, kas palīdzēja turkiem pārvarēt neveiksmes un iegūt pārliecību par saviem spēkiem. Nākamajā spēlē ar zviedriem psiholoģiskais dopings jau būs mums. Ilgi pārdzīvot nav laika - pēc nepilnām divām diennaktīm jābūt gataviem cīņai," atzīmēja Vecvagars.

Latvijas izlasei šajā nedēļas nogalē gaidāms saspringts grafiks. Pēc mača ar Turciju tā lidos uz Viļņu, bet pēc tam veiks piecu stundu ilgu autobusa braucienu uz Rīgu. Tā rezultātā komanda "Arēnā Rīga" nepagūs aizvadīt pilnvērtīgu treniņu, kamēr svētdienas pretiniece Zviedrijas izlase Rīgā ieradīsies pat ātrāk par Latviju un pagūs arī patrenēties.

Pēc pirmajiem diviem mačiem turpinājumā Latvijas valstsvienība Rīgā 23.februārī tiksies ar Ukrainas izlasi, bet 26.februārī - ar Turcijas vienību. Pēdējās kārtās būs divas spēles izbraukumā - 28.jūnijā Zviedrijā un 1.jūlijā Ukrainā.

Grupas trīs labākās vienības otrajā posmā tiksies ar citas apakšgrupas, kurā ir Spānija, Slovēnija, Melnkalne un Baltkrievija, labāko trijotni, turpinājumā trim no šīm sešām izlasēm izcīnot ceļazīmes uz Pasaules kausa finālturnīru, kas 2019.gada rudenī notiks Ķīnā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!