Foto: F64
Latvijas basketbola izlases galvenais treneris Arnis Vecvagars pēc zaudējuma Pasaules kausa atlasē svarīgā cīņā ar Melnkalni atzina, ka mača likteni izšķīra cīņa par atlēkušajām bumbām.

Ziņojām, ka nesportiskām un tehniskām piezīmēm bagātā spēlē Latvijas basketbola izlase "Arēnā Rīga" asā cīņā ar 75:84 piekāpās Melnkalnes valstsvienībai, sarežģījot sev nokļūšanu Pasaules kausa finālturnīrā.

"Spēle bija ļoti fiziski agresīva no abu komandu puses. Daudz cīņas, daudz agresivitātes. Domāju, ka komandas bija līdzīgas. Izšķiroša bija zaudētā pēdējā ceturtdaļa, kurā (un visā spēlē kopumā) zaudējām cīņu zem groziem, Viņi pēdējā ceturtdaļā 12 punktus guva ar otro mēģinājumu, un tā bija viņu uzvaras atslēga," spiests atzīt Vecvagars.

Vecvagars arī akcentēja, ka cīņā par atlēkušajām bumbām kaut kur līdz galam, iespējams, nenospēlēja ārējā perimetra spēlētāji. Visā spēlē pretinieki izcīnīja 38 bumbas pie groziem, turklāt 16 pie Latvijas izlases groza. Latvijas izlase izcīnīja 25 atlēkušās bumbas, bet tikai piecas pie pretinieku groza. Pirms mača Vecvagars norādījis spēlētājiem, ka brīžiem melnkalnieši četratā iet cīņā par atlēkušajām bumbām, bet šoreiz tas tika nogulēts. "Diemžēl, visas 40 minūtes nenoturējām fokusu."

Sīkāk Vecvagars nevēlējās "uz karstām oglēm" analizēt spēles detaļas. Tas tiks darīts vēlāk un tiks skatīts pozitīvais, ko likt lietā nākamajā mačā pret Slovēniju, kas 2. decembrī notiks Ļubļanā.

Cīņu priekšlaicīgi bija spiests atstāt viens no Latvijas izlases sākumsastāva spēlētājiem, galvenā trenera dēls Kaspars Vecgagars – pirmajā puslaikā viņam strīdīgā epizodē piešķīra tehnisko piezīmi par tēlošanu, bet otrajā puslaikā viņš saņēma nesportisko piezīmi, kas automātiski nozīmēja izraidīšanu no mača.

"Protams, ka (tehniskās un nesportiskās piezīmes) ietekmēja spēli. Kaut kur bijām agresīvi un nenospēlējām tā, kā nepieciešams," saka Vecvagars. Treneris gan norādīja, ka noteikumi ir "tādi kādi ir", bet katrs tiesnesis var atšķirīgi traktēt epizodi.

Mačā atgriešanos valstsvienības rindās atzīmēja Kaspars Bērziņš, kurš izcēlās ar lielu aktivitāti pirmajā puslaikā un visā mačā guva 13 punktus. Tomēr piezīmju normu slogs neļāva Bērziņam būt tikpat enerģiskam mača izskaņā. "Kaspars Bērziņš mums ir labi zināms un bija tas pozitīvais lādiņš. Bet vienmēr esmu uzsvēris, ka komandā ir 12 spēlētāji un nevajag kādu īpaši izcelt. Jā, spēles sākumā viņam gāja spēle no rokas un tāpēc uz viņu nedaudz vairāk spēlējām."

Savukārt Melnkalnes izlases treneris Zvezdans Mitrovičs pateicās "Arēnas Rīga" līdzjutējiem par lielisko atmosfēru un uzslavēja savus spēlētājus, kuriem šī uzvara ļāva krietni uzlabot cerības uz iekļūšanu Pasaules kausa finālturnīrā. "Paldies spēlētājiem par gudru spēli visas 40 minūtes un tas ļāva spert vēl vienu soli tuvāk finālturnīram."

Tāpat viesu treneris pateicās Melnkalnes klubam "Budučnostj", kas četriem saviem spēlētājiem pirms atbildīgas ULEB Eirolīgas spēles pret "Olympiacos" ļāva pievienoties valstsvienībai. Savukārt Latvijas izlasei šoreiz nācās iztikt bez visiem Eirolīgā spēlējošajiem basketbolistiem, arī "Olympiacos" pārstāvošajiem Jāņa Timmas un Jāņa Strēlnieka.

FIBA Pasaules kausa Eiropas atlases I grupā līderes ar septiņām uzvarām deviņās spēlēs ir Spānija un Turcija, kas praktiski jau sev garantējušas iekļūšanu finālturnīrā. Aiz spāņiem un turkiem ar piecām uzvarām seko Latvija, Ukraina un Melnkalne. Grupas pēdējā vietā ir Eiropas čempione Slovēnija, kas vairs nevar izcīnīt ceļazīmi. 2019. gada Pasaules kausa finālturnīram kvalificēsies grupas trīs labākās komandas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!