Foto: F64

Latvijas basketbola izlases galvenais treneris Arnis Vecvagars pirms izšķirošajām Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas spēlēm sacīja, ka situācija ar Eirolīgas klubu spēlētāju pievienošanos valstsvienībai ir ļoti cerīga, taču pagaidām vēl nenosauca neviena konkrēta spēlētāja vārdu.

Latvijas izlase Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīra noslēgumā savā laukumā piektdien tiksies ar Spānijas izlasi, bet svarīgākais mačs būs nākamajā pirmdienā, kad izbraukumā būs jātiekas pret Melnkalni. Kā jau pirms katrām izlases spēlēm, aktuāls jautājums bija par Eirolīgas klubu spēlētāju pievienošanos. Iepriekš izskanēja informācija, ka izlasei varētu palīdzēt Dairis Bertāns un Žanis Peiners, tāpat pamatotas cerības esot uz Jāni Strēlnieku un Jāni Timmu. Savukārt situācija ar Rolandu Šmitu un Anžeju Pasečņiku neesot tik labvēlīga.

"Situācija ar Eirolīgas spēlētājiem ir ļoti cerīga, taču par tiem, kuri spēlēs, uzzināt varēs tikai spēles dienā," preses konferencē skaidroja Vecvagars, kurš piebilda, ka šajā kvalifikācijas ciklā jau pieradis pie tā, ka taktiskās nianses jāpieslīpē pēdējos divos treniņos, kad oficiāli zināms komandas sastāvs. "Ne tik bieži pievienojas Eirolīgas spēlētāji, bet taktiskās lietas risināšana pēdējos treniņos jau ir ierasts. Nekas papildus traucējoši nebūs. Esam priecīgi, ka tik augsta līmeņa spēlētāji varētu mums pievienoties. Ceru, ka visi, kas apsolījuši ierasties, tiešām ieradīsies."

Savainojumu dēļ šoreiz izlasei nepievienosies Artūrs Strautiņš un Andrejs Gražulis, tāpēc šobrīd izlase piektdienas spēlei gatavojas 12 spēlētāju sastāvā.

"Tēlaini izsakoties, palicis grāvis, kuram varam pārlēkt ar vienu lielu vai diviem maziem lēcieniem. Man ir liels prieks, ka intriga ir dzīva līdz pēdējai spēlei. Ažiotāža par šo spēli to pierāda. Šobrīd komandā esošie spēlētāji ir pie labas veselības. Domāju, ka uz spēli pret Spāniju būsim labā formā gan emocionāli, gan fiziski," turpināja treneris.

Latvijas pirmās pretinieces Spānijas izlases sastāvā notikušas izmaiņas, tomēr Vecvagars norādīja, ka spēles stils komandai nemainīsies.

"Mājās mums ir jāiesāk daudz pārliecinošāk un enerģiskāk nekā iepriekšējā mūsu tikšanās reizē. Lai arī spāņu sastāvs ir citādāks, spēles stils paliks nemainīgs – ātrs, dinamisks un ar daudziem metieniem. Mainīsies tikai izpildītāji," uzsvēra Vecvagars.

Šobrīd bez darba ir arī Ainars Bagatskis, tomēr viņš uz gaidāmajām spēlēm netiks piesaistīts treneru korpusam kā konsultants. Tāpat Vecvagaram problēmas nerada tas, ka viņam jāapvieno amati gan izlasē, gan Kazahstānas komandā Atirau "Barsi".

Savukārt Latvijas Basketbola savienības (LBS) prezidents Valdis Voins sacīja, ka šis izlasei ir izšķirošais moments. "Esam tik tālu nonākuši. Dažādi mums gājis – bija uzvaras, uz kurām necerējām, taču bija arī zaudējumi, kurus negaidījām. Komandas komplektācija bijusi sarežģīta, taču treneris spēlētājus sagatavojis uzvarām. Jānis Blūms ir kapteinis, kurš cementējis izlasi, kā vienīgais piedaloties visās spēlēs šajā kvalifikācijas ciklā. Ceram uz pozitīvu iznākumu arī šajā sabraukuma sesijā. Interese no skatītājiem Rīgā ir ļoti liela. "Arēna Rīga" būs piepildīta. Mēs kā parasti ceram uz mūsu sesto spēlētāju, kas komandai noteikti palīdzēs," teica Voins.

Latvijas izlase Pasaules kausa izcīņai Ķīnā kvalificēsies, ja uzvarēs Spāniju un Melnkalni, finišējot ar 8 uzvarām. Tādā gadījumā tuvākajiem sekotājiem nevar būt vairāk par 7 panākumiem. Latvijas vienība var finišēt pat 2. vietā, ja pārspēs Spāniju vismaz ar četru punktu pārsvaru un spāņi pēdējā mačā zaudēs Turcijai. Ja Latvija 22. februārī zaudēs Spānijai, bet 25. februārī uzvarēs Melnkalnē ar vismaz ar 10 punktu pārsvaru, tad arī izdosies kvalificēties Pasaules kausam. Šādā gadījumā Latvijai būs 7 uzvaras un pārsvars savstarpējās spēlēs gan ar Melnkalnes, gan Ukrainas izlasi.

Vēl viena iespēja kvalificēties finālturnīram ir tad, ja 22. februārī Latvija zaudēs Spānijai, bet 25. februārī uzvarēs Melnkalnē ar mazāk nekā desmit punktu deficītu, taču tad Melnkalnei izbraukumā 22. februārī ir jāzaudē Ukrainai. Šādā gadījumā Latvijai būs 7 uzvaras un pārsvars savstarpējās spēlēs ar Ukrainas izlasi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!