Foto: DELFI.lt
Latvijas basketbola izlases galvenais treneris Arnis Vecvagars ceturtdien paziņoja tos 12 basketbolistus, kuri uzaicināti uz Starptautiskā Basketbola federācija (FIBA) Pasaules kausa (PK) izcīņas pirmo spēļu posmu, sastāvā iekļaujot arī potenciālos debitantus oficiālajās turnīros Artūru Ausēju un Rodionu Kurucu.

Sastāvā iekļauti pieci šī gada Eiropas čempionāta dalībnieki Jānis Blūms, Aigars Šķēle, Žanis Peiners, Andrejs Gražulis un Rolands Šmits, pieci spēlētāji, kuri iepriekš pārstāvējuši Latviju Eiropas čempionāta finālturnīrā un/vai olimpiskajā kvalifikācijā Rolands Freimanis, Mareks Mejeris, Anžejs Pasečņiks, Ojārs Siliņš, Ingus Jakovičs, kā arī debitanti Ausējs un R.Kurucs.

Kā vēsta Latvijas Basketbola savienība (LBS), vēl divi spēlētāji - Haralds Kārlis un Iļja Gromovs - komandas darbā varētu iesaistīties, ja pēdējā brīdī sastāvu nāksies koriģēt neparedzētu apstākļu dēļ.

Vecvagaram šajā turnīrā palīdzēs asistenti Jevgeņijs Kosuškins un Artūrs Visockis-Rubenis.

Pēc paplašinātā kandidātu saraksta publicēšanas īpaši šķēpi tiek lauzti par Kuruca atrašanos tajā, jo viņš šosezon nav nostiprinājies Barselonas "Lassa" sastāvā un spēlē Spānijas pēc spēka otrajā līgā, kamēr šīs valsts augstākajā līgā un ULEB Eirolīgā laukumā nav devies.

Pašlaik 19 gadus vecais Kurucs vēl nav spēlējis pieaugušo izlase nevienā mačā un viņam būs iespēja piedzīvot debiju valstsvienībā.

Par viņa iekļaušanu sastāvā LBS valde lēma īpaši, kā to paredzēja iepriekš pieņemtais lēmums.

Pērnsezon, aizbildinājies ar savainojumu, basketbolists atteicās decembrī piedalīties Eiropas U-18 čempionātā un vasarā nespēlēja arī U-20 izlasē. Šis gadījums pievērsa pastiprinātu uzmanību jauno basketbolistu vēlmei spēlēt Latvijas izlasēs, izraisot diskusijas un dažādus viedokļus. Kā vēsta LBS, tās valdes locekļu vidū nebija vienprātības, bet tās pienākums bijis uzklausīt visus argumentus un nošķirt faktus no emocijām.

"Visā komunikācijas procesā Rodions Kurucs paudis gatavību pārstāvēt Latviju, tiklīdz to ļaus veselības stāvoklis un treneris viņu aicinās. Arnis Vecvagars uzskata, ka konkrētajā situācijā un konkrētajā pozīcijā Rodions Kurucs var palīdzēt valstsvienībai un LBS valde neierobežo trenera izvēli," LBS citē organizācijas prezidenta Valda Voina teikto.

Kā vēstīts, izlasei šajās spēlēs nevarēs palīdzēt ULEB Eirolīgā spēlējošie Jānis Timma, Jānis Strēlnieks un Dairis Bertāns. Jau iepriekš bija skaidrs, ka izlasei nevarēs palīdzēt abi Nacionālās Basketbola asociācijas (NBA) latviešu basketbolisti Kristaps Porziņģis un Dāvis Bertāns.

Tāpat Latvijas izlasei nepalīdzēs Mārtiņš Meiers un Dāvis Lejasmeiers.

Izlases pirmais koptreniņš paredzēts nākamajā pirmdienā.

Arņa Vecvagara trenētā Latvijas izlase Pasaules kausa kvalifikāciju sāks 24.novembrī viesos pret Turciju, bet divas dienas vēlāk mājās uzņems Zviedriju.

Turnīra turpinājumā Latvijas valstsvienība Rīgā 23.februārī tiksies ar Ukrainas izlasi, bet 26.februārī - ar Turcijas vienību. Pēdējās kārtās būs divas spēles izbraukumā - 28.jūnijā Zviedrijās un 1.jūlijā Ukrainā.

Grupas trīs labākās vienības otrajā posmā tiksies ar citas apakšgrupas, kurā ir Spānija, Slovēnija, Melnkalne un Baltkrievija, labāko trijotni, turpinājumā trim no šīm sešām izlasēm izcīnot ceļazīmēm uz Pasaules kausa finālturnīru, kas 2019.gada rudenī notiks Ķīnā.

2019.gada Pasaules kausa izcīņas turnīrā 32 komandas cīnīsies ne tikai par uzvarētāju kausu un medaļām, bet arī ceļazīmēm uz 2020.gada olimpiskajām spēlēm Tokijā, kā arī olimpiskajiem kvalifikācijas turnīriem.

Latvijas basketbola izlases sastāvs 2019.gada Pasaules kausa novembra kvalifikācijas spēlēm:

Jānis Blūms (Saragosas "Tecnyconta", Spānija), Aigars Šķēle, Ingus Jakovičs (abi -"Ventspils"), Žanis Peiners (Panevežas "Lietkabelis", Lietuva), Andrejs Gražulis (Permas "Parma", Krievija), Rolands Šmits (Fuenlavradas "Montakit", Spānija), Rolands Freimanis (Gaziantep", Turcija), Mareks Mejeris ("VEF Rīga"), Anžejs Pasečņiks (Grankanārijas "Herbalife", Spānija), Ojārs Siliņš (Trento "Dolomiti Energia", Itālija), Artūrs Ausējs (Pasvāles "Pieno žvaigždes", Lietuva), Rodions Kurucs (Barselonas "Lassa", Spānija). rezervisti - Haralds Kārlis ("Jūrmala"), Iļja Gromovs ("VEF Rīga").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!