Foto: LETA

Latvijas čempionvienība "VEF Rīga" nokomplektējusi spēlētāju sastāvu, ar kuru tā varētu demonstrēt skatītājiem interesantu komandas spēli, uzskata komandas galvenais treneris Jānis Gailītis. Savukārt tās vadība pēc Covid-19 radītajiem sarežģījumiem cer atsākt darbu pie mērķa savākt 100 kluba biedrus, trešdien žurnālistiem apstiprināja komandas prezidents Gatis Jahovičs.

"VEF Rīga" basketbola komanda 1. oktobrī uzsāks Latvijas-Igaunijas Basketbola līgas (LIBL) sezonu, bet jau 5. oktobrī tai paredzēts pirmais mačs savā trešajā FIBA Čempionu līgas sezonā pret pagaidām nezināmu kvalifikācijas turnīra uzvarētāju.

Galvaspilsētas komanda šosezon vēlas triumfēt trijos vietējos turnīros – LIBL čempionātā, Latvijas Basketbola līgas (LBL) izslēgšanas spēlēs un Latvijas basketbola Užavas kausā –, kā arī atkārtot iekļūšanu Čempionu līgas labāko 16 komandu skaitā, izteicās Jahovičs, kurš ieturēja tradīciju atklāt kluba budžetu gaidāmajai sezonai.

"Tas plānots apmēram līdzīgs kā iepriekšējā sezonā – 1,2 miljoni eiro. Skaidrs, ka tas var mainīties. Dažiem spēlētājiem ir līgumi ar kluba opciju līdz Čempionu līgas pamatturnīra beigām. Spēlētāju sadaļā ir mazs sadārdzinājums," atklāja kluba prezidents, kurš gan pieminēja, ka, klubam izmantojot opciju pārtraukt līgumsaistības, budžets attiecīgi būs mazāks.

Vēl pirms gada VEF pārstāvji minēja, ka līdz 2020. gada pavasarim klubs piesaistījis 23 biedrus jeb kluba līdzīpašniekus. Jahovičs joprojām saglabā mērķi šo atbalstītāju pulku palielināt līdz 100 cilvēkiem, taču Covid-19 pandēmija atstājusi savas sekas.

"Biedru ideju mēs aizsākām pirms diviem gadiem. Pirmajos gados viņi bija ap 20, bet Covid-19 laiks to visu mainīja. Šobrīd tas viss jāsāk no gala. Tāpēc mēs ļoti ceram, ka situācija gan valstī, gan Eiropā būs salīdzinoši labāka. Liela daļa ieguvumu biedriem iespējama klātienē. Tāpēc mēs ceram, ka būs tādas iespējas. Gan Jānis [Blūms], gan es pie tā daudz strādāsim. Cerams, ka izdosies savākt tos pašus 20, 30 biedrus, kas bija pirmajā gaidā, lai trīs gadu laikā pietuvoties līdz mērķim – 100 biedri," klāstīja bijušais VEF vienības basketbolists.

Ziņots, ka par kluba padomes priekšsēdētāju kļuvis Jānis Blūms, kurš nupat beidzis basketbolista karjeru. Ilggadējais Latvijas izlases kapteinis pauda prieku aizvadīt pirmo preses konferenci jau citā statusā, pārstāvot savu, iespējams, mīļāko klubu.

"Man noteikti būs daudz jāmācās. Mēģināšu strādāt ne vairs kā basketbolists, bet kā kluba funkcionārs. Mani darbi būs būt vairāk ar komandu – būt cilvēkam starp vadību, treneriem un spēlētājiem, protams, arī nemaisoties nevienam [pa kājām]. Otrais darbs būs pieskatīt RSU [Rīgas Stradiņa universitātes projektu], trešais – piesaistīt klubam finansējumu un kluba biedrus," uzskaitīja Blūms.

Komandas galvenais treneris Jānis Gailītis, uzsākot septīto sezonu šajā amatā, pateicās vadībai par uzticību. Speciālists izcēla, ka klubs, kas papildinājis vadības rindas un uzsācis sadarbību ar Rīgas Stradiņa universitāti, kļuvis progresīvāks un mērķtiecīgāks. Viņa vadītajā komandā no pagājušās sezonas sastāva palikuši vien Artis Ate, soms Aleksandrs Madsens, Kristers Zoriks un 19 gadus vecais Emīls Krūmiņš.

"Prieks par tiem spēlētājiem, kuri palikuši komandā," noteica Gailītis. "Mēs gribējām nedaudz vairāk saglabāt kodolu, bet izskatās, ka basketbola tirgus pēc Covid-19 ir nedaudz atdzīvojies. Pēc pagājušās sezonas daudz spēlētāju atrada labus piedāvājumus. Mūsu iespējas noturēt viņus uz vēl vienu sezonu bija diezgan ierobežotas. Tāpēc mums kodols ir salīdzinoši mainījies."

Jahovičs uzsvēra, ka klubs atkal komplektāciju sācis ar Latvijas basketbolistiem, bet tad piemeklējis apkārt leģionārus. VEF rindas papildinājis pieredzējušais Māris Gulbis, centra pozīcijas spēlētājs Iļja Gromovs, 21 gadu vecais Anrijs Miška, kā arī četri amerikāņi – Devondriks Vokers, Džeilens Railijs, Reišons Hemondss un Rons Karijs, kurš komandā jau spēlēja 2019./2020. gada sezonas ievadā pirms to viņam nācās pamest ģimenes apstākļu dēļ.

"Mēs mēģināsim būt ļoti dinamiska komanda. Mums nebūs cilvēku, kuri rādīs tādus "dankus" vai viens uz viens basketbolu kā pagājušogad. Mums būs sabalansēts, dinamisks un ļoti ātri domājošs komandas basketbols. Tas, manuprāt, būs ļoti interesants. Ja pagājušogad ātri skrējām, šogad ātri skriesim, ātri domāsim un labi metīsim no distances. Par to esmu diezgan pārliecināts. Šeit ir cilvēki, kuri grib uzvarēt un var sasniegt mērķus," uzsvēra Gailītis.

Skatītājiem ļoti interesants varētu šķist vien 76 kilogramus smagais Džeilens Railijs, kurš vēl pirms diviem gadiem spēlēja Lietuvas otrajā augstākajā līgā, bet pārbaudes spēļu ciklā iemetis 20 punktus jau pret trim kaimiņvalsts augstākās līgas komandām, izteicās Gailītis. Reilijs esot spēlētājs, kurš var parādīt visiem, ka augums nav svarīgākais.

Pērn "vefiņa" rindās izcēlās Jaunpilī augušais saspēles vadītājs Kristers Zoriks, kurš vairāku gadu laikā ASV pārcieta savainojumiem pilnas sezonas vidusskolu un Amerikas Nacionālās koledžu sporta asociācijas (NCAA) līgās. Gailītim tika vaicāts, vai 2018. gada Eiropas U-18 čempionāta sudraba medaļnieks Anrijs Miška varētu atkārtot Zorika paveikto 2020./2021. gada sezonā.

"Par Mišku varbūt būšu nedaudz pateicīgāks nekā par Zoriku. Viņš var būt labs spēlētājs, bet viņam ir vajadzīgs nedaudz laiks, lai attīstītos," atbildēja Gailītis.

Treneris arī izcēla tieši Zoriku, no kura sagaida līdera cienīgu sniegumu gan VEF sastāvā, gan Latvijas izlasē: "Esmu ļoti pārliecināts, ka viņš varēs sevi parādīt vēl labākā kvalitātē un vilkt uz priekšu komandu. Viņš būs latviešu spēlētājs, kurš būs priekšā visiem un rādīs ceļu laukumā. No viņa steidzami jāprasa ļoti daudz, jo viņš var iedot ļoti daudz," izteicās treneris, kurš pilda arī Lukas Banki asistenta pienākumus izlasē.

Komandas kapteiņa pienākumus otro sezonu pēc kārtas pildīs Artis Ate. Uzbrucējs piecu gadu laikā jau aizvadīs ceturto sezonu galvaspilsētas kluba rindās. Rucavnieks uzsvēra, ka basketbolisti no pirmās treniņu dienas centušies saglabāt komandai pērn raksturīgo pozitīvo mikroklimatu.

"Lielākā daļa komandas kodola nomainījās. Jāsāk viss no jauna. Ja pagājušogad gan ģērbtuvē, gan laukumā saucām sevi par ģimeni – viens otru atbalstījām, kritām un cēlāmies –, tad šogad mēģināsim izveidot to pašu. Strādāsim, lai gan laukumā, gan ārpus tā visi justos komfortabli," par savu atbildības sfēru runāja Ate.

VEF pēdējos pāris gadus iztika bez tieša fārmkluba, ar kuru veikt pastāvīgu jauno spēlētāju rotāciju. Šo vietu šosezon aizpildīs Kristapa Zeida vadītā RSU/"VEF Rīga" vienība, kurā ir mērķis apvienot pieredzējušus spēlētājus ar VEF sistēmas jauniešiem, klāstīja Jahovičs. Viņa cerība ir izveidot komandu, kurā jaunieši augstākās izglītības iegūšanu apvienos ar sportista karjeru.

RSU komandas pieteikumā bez vairākiem pieredzējušiem spēlētājiem pieteikts 2003. gadā dzimušais uzbrucējs Nils Baumeisters, kurš tiek uzskatīts par vienu no perspektīvākajiem šī gada spēlētājiem, kā ar 2,13 metrus garais 2004. gadā dzimušais Pēteris Pinnis. Portāls "Delfi" taujāja, vai klubs, kas agrāk uzturēja "VEF skola" struktūru Latvijas Jaunatnes basketbola līgā (LJBL), sācis arī darbu pie jaunāku spēlētāju piesaistīšanas un cer uz šādas sistēmas atjaunošanu.

"Mums ir arī atsevišķi jaunāki spēlētāji, bet šobrīd nav plāna veidot tādu sistēmu ar trim komandām jauniešu vecumā, kāda bija pirms trim gadiem," skaidroja Jahovičs. "Tīri finansiāli tas ir ļoti dārgi, un beigās spēlētāju resurss, kas iznāca no šīm komandām, bija samērā mazs."

Klubs gan citās pilsētās jau ir apzinājis gados jaunus spēlētājus, kuri vēl tieši VEF sistēmai nav piesaistīti.

Basketbola klubs "VEF Rīga" 2020./2021. gada sezonā, demonstrējot atlētisku spēli, pārvarēja Čempionu līgas pirmo grupu turnīru, pārliecinoši triumfēja Latvijas Basketbola līgā, bet Latvijas-Igaunijas līgas finālā piekāpās Tallinas "Kalev" komandai. Šogad šos turnīrus daļēji papildinās arī Latvijas basketbola Užavas kauss, kuru pērn Covid-19 ierobežojumu dēļ nevarēja pilnvērtīgi aizvadīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!