Foto: LETA

Latvijas čempionvienība "VEF Rīga" jaunās VTB bankas rīkotās Vienotās basketbola līgas (VBL) sezonas otrajā spēlē aizvadīja trīs veiksmīgas ceturtdaļas, tomēr izbraukumā ar rezultātu 63:80 (16:15, 22:24, 17:20, 8:21) svētdien zaudēja Krievijas spēcīgākajam klubam Maskavas CSKA.

Līdz ar to Latvijas čempioni jaunajā sezonā visos turnīros joprojām cīnās bez uzvarām.

"VEF Rīga" labā 11 punktus guva amerikānis Entveins Robinsons, bet desmit punktus iekrāja lietuvietis Toms Delininkaitis. Tikmēr pie deviņiem punktiem tika cits amerikānis Denjels Brauns

Savukārt CSKA rindās ar 27 punktiem izcēlās Aleksandrs Kauns, bet 13 punkti amerikāņa Sonija Vīmsa kontā.

Maču "VEF Rīga" uzsāka ļoti sekmīgi, uzspiežot pretiniekam savus spēles plānu un liekot sāncenšiem pārsvarā uzbrukt no distances. Pirmās ceturtdaļas vidū rezultāts tādējādi bija neizšķirts 10:10, bet ceturtdaļas turpinājumā "VEF Rīga" pirmo reizi mačā izvirzījās vadībā un prata spēli ievadošās desmit minūtes noslēgt ar viena punkta pārsvaru (16:15).

Otrās ceturtdaļas ievadā rīdzinieki vairākas reizes nokļuva vadībā ar trim punktiem, bet pēc vairākām vadības maiņām ceturtdaļas vidū panāca 30:25 savā labā. Lai arī mājinieki ātri atspēlējās, "VEF Rīga" liedza CSKA komandai atgriezties vadībā vairāk kā ar vienu punktu. Divas minūtes pirms puslaika beigām viesi bija vadībā ar 35:34, tomēr pēc vairākām piezīmēm un nesekmīgiem uzbrukumiem "VEF Rīga" savas pozīcijas nedaudz zaudēja. Līdz puslaika beigām paliekot 17 sekundēm, viesi tika pie pēdējā uzbrukuma tiesībām, tomēr Brauns savā metienā nebija precīzs. Tādējādi pēc 20 minūtēm vadībā ar 39:38 atradās CSKA komanda.

Līdz ar trešās ceturtdaļas ievadu iniciatīva pamazām sāka pāriet CSKA komandas pusē, kas ilgstoši spēja nosargāt savu grozu neskartu. Pirmo piecu minūšu laikā mājinieki panāca piecu punktu pārsvaru, tomēr minūtes laikā "VEF Rīga" atspēlējās un atkal izvirzījās vadībā ar 49:48. Pēc tam CSKA basketbolistiem padevās izrāviens ar 8:0, kas atvēlēja septiņu punktu pārsvaru - līdz tam lielāko spēlē -, taču atkal "VEF Rīga" prata pareizajā brīdī pamainīt savu spēles stilu un līdz iešanai atpūtā panāca rezultātu 55:59.

Noslēdzošās ceturtdaļas sākumā rīdzinieki nokļuva iedzinējos ar deviņiem punktiem, bet piezīmju normas dēļ mačs pāragri beidzās Anžejam Pasečņikam. Pirmos punktus "VEF Rīga" guva tikai pēc četrām nospēlētām minūtēm, kad viesi jau bija nokļuvuši zaudētājos ar 14 punktu starpību. Turpmākajās minūtēs rīdzinieki reizi prata pietuvoties līdz desmit punktu atstarpei, taču pacīnīties par uzvaru vairs nespēja.

Sezonu "VEF Rīga" komanda iesākusi neveiksmīgi, arī iepriekšējās divās spēlēs ciešot neveiksmes. Sākotnēji rīdzinieki ULEB Eirolīgas kvalifikācijā ar 71:80 piekāpās Lietuvas vienībai Viļņas "Lietuvos rytas", bet šonedēļ pirmajā VTB Vienotās līgas spēlē ar 83:89 savā laukumā piekāpās Baltkrievijas klubam Minskas "Cmoki".

Kopš iepriekšējās spēles "VEF Rīga" sastāvu papildinājis bosniešu spēka uzbrucējs Kenans Bajramovičs un amerikāņu centra spēlētājs Deriks Nikss, kurš pievienojies uz pārbaudes laiku. Neviens no viņiem gan mačā ar CSKA vēl nepiedalījās, bet abu basketbolistu debija gaidāma nākamajā otrdienā pirmajā Eiropas kausa izcīņas spēlē savā laukumā ar Maķedonijas spēcīgāko klubu Skopjes "Aerodrom".

Tikmēr CSKA komanda vēl šīs nedēļas vidū atradās Ziemeļamerikā, aizvadot pārbaudes spēles ar Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandām. Sākotnēji Maskavas vienība ar 108:106 pieveica Minesotas "Timberwolves", bet trešdien tikai pagarinājumā ar 93:95 piekāpās Sanantonio "Spurs".

Salīdzinot ar pagājušo sezonu, jaunajā "VEF Rīga" sastāvā vairs nespēlē tādi pagājušās sezonas līderi kā Dairis Bertāns, Ērls Roulends, Viljams Denjelss, Antans Kavaļausks un Donāts Zavacks. Starpsezonā "VEF Rīga" sastāvam pievienojās Latvijas basketbolisti Jānis Bērziņš, Artūrs Bērziņš un Viktors Iļjins, amerikāņi Denjels Brauns un Entveins Robinsons, kā arī lietuvietis Toms Delininkaitis. Komandas rindās pabija arī nigēriešu centra spēlētājs Gani Lavals, kura līgums pēc paša iniciatīvas gan tika lauzts.

Līdz ar to pašlaik Rīgas kluba vadība nodarbojas ar jaunu centra spēlētāju meklējumiem, jo līgumu ar vienību Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Arbitrāžas tiesā cenšas lauzt arī Kaspars Bērziņš.

VTB Vienotās līgas regulārajā čempionātā katra komanda savā grupā aizvadīs pa 18 spēlēm. Pēc apakšgrupu sacensībām pa sešām labākajām komandām no katras grupas kvalificēsies izslēgšanas cīņām. Pirmo divu vietu ieguvēji automātiski iekļūs ceturtdaļfinālā, bet 3.-6.vietu ieņēmušās komandas aizvadīs astotdaļfinālu.

Aizvadītajā sezonā "VEF Rīga" pirmo reizi vēsturē sasniedza līgas ceturtdaļfinālu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!