Foto: LETA

Latvijas čempionvienība basketbolā "VEF Rīga" otrdien ULEB Eiropas kausa izcīņas turnīra otrā posma jeb "Top16" sacensību pirmajā spēlē izbraukumā ar rezultātu 82:86 (17:20, 28:19, 13:28, 24;19) sīvā cīņā piekāpās Spānijas komandai "Valencia Basket".

"VEF Rīga" komandā rezultatīvākais ar 21 punktu bija Ērls Roulends, kura kontā arī deviņas rezultatīvas piespēles, 18 punkti Donātam Zavackam, bet 16 punktus sameta Kristaps Janičenoks. Uzvarētājiem 27 punktus guva Rafa Martiness, bet pa 14 punktiem guva Džastins Doulmens un Bojans Dubļevičs.

Spēles sākumā četrus punktus pēc kārtas guva mājinieki, bet pirmo grozu "VEF Rīga" vienībai guva Roulends, kurš bija precīzs no tālās distances. Viens no pretinieku līderiem Bojans Dubļevičs jau pašā spēles sākumā saņēma sitienu pa seju, un tika nomainīts. Nākamajās epizodēs komandas apmainījās punktu guvumiem, tomēr pāris punktu vadībā turējās "Valencia Basket" vienība (16:13).

Ceturtdaļas beigās laukumā atgriezās Dubļevičs, kurš tūlīt realizēja vienu soda metienu, bet Kristaps Janičenoks otrā laukuma galā atbildēja ar caurgājienu. Pirmās desmit minūtes noslēdzās ar rezultātu 17:20.

Otro ceturtdaļu ar precīzu metienu iesāka mājinieku spēlētājs Dubļevičs, bet pēc sadursmes ar Dairi Bertānu uz parketa guļot palika Rodrigo Sanmiguels, un ārstiem nācās sniegt viņam palīdzību. "Valencia Basket" nākamajās minūtēs izdevās iekrāt septiņu punktu pārsvaru, kuru rīdziniekiem ātri izdevās sadeldēt, kad precīzi meta Lauris Blaus, Roulends un Donāts Zavacks. Pie rezultāta 28:28 Zavacks vēlreiz bija precīzs no tālās distances, bet jau nākamajā uzbrukumā Roulendam bija nesekmīgs caurgājiens, bet kopējiem spēkiem bumbu pretiniekam izdevās atņemt, un Bērziņš guva punktus no groza apakšas.

Gatis Jahovičs ātrajā uzbrukumā ar "slam dunk" panāca šajā mačā lielāko pārsvaru rīdziniekiem (35:28), bet mājinieki rīdzinieku izrāvienu apturēja ar tālmetienu. Pirmajā puslaikā rīdzinieki savu pārsvaru noturēja, un rezultāts bija 45:39.

Otrā puslaika sākumā divus punktus guva Janičenoks, bet pēc veiksmīgas spēles aizsardzībā pustālo metienu iemeta arī Zavacks, panākot jau 49:39. Nākamajās epizodēs piecus punktus pēc kārtas guva Valensijas komanda, bet Janičenoks atbildēja sarežģītu divpunktu metienu (51:44).

Spānijas komanda sāka lietot aktīvu presinga aizsardzību, kas sagādāja lielas problēmas "VEF Rīgai". Rīdzinieki zaudēja spēles pavedienu un "Valencia Basket" izlīdzināja rezultātu – 55:55. Arī spēles turpinājums viesiem nebija sekmīgs, un "Valencia Basket" turpināja savu izrāvienu, gūstot 17 punktus pēc kārtas, bet Roulends līdz ar ceturtdaļas beigu signālu iemeta tālmetienu, panākot 58:67.

Pēdējās ceturtdaļas sākumā komandas apmainījās ar rezultatīviem uzbrukumiem, bet tad Janičenoks un Roulends realizēja pa tālmetienam, un rīdzinieki iedzinējos bija vairs tikai ar četriem punktiem (66:70). Mājinieki atbildēja ar pieciem punktiem pēc kārtas, taču Zavacks iemeta tālmetienu. Nākamās divas minūtes komandas punktus neguva.

Saspringtā galotnē "VEF Rīgas" lietuviešu leģionāri bija veiksmīgi uzbrukumā, bet spāņu klubs bija vadībā ar trīs punktu pārsvaru. Trīs punktu deficīts rīdziniekiem bija arī nākamajās minūtēs, bet Markovičs ar tālmetienu ļoti sarežģīja Latvijas kluba izredzes uz uzvaru. Tomēr Janičenoks nenolaida rokas un guva tālmetienu un nopelnīja sodu, kuru realizēja (82:84). Abām komandām vēl palika pa uzbrukumam, un rīdzinieki gandrīz noturēja savu aizsardzību, jo "Valencia" basketbolists no augšas neietrieca bumbu, bet mājinieki izcīnīja atlēkušo bumbu un nopelnīja sodu. Abi soda metieni tika realizēti, bet "VEF Rīgai" pēdējais uzbrukums nebija veiksmīgs. "VEF Rīga" piedzīvoja zaudējumu sīvā cīņā ar 82:86.

Kā ziņots, apakšgrupu turnīrs rīdziniekiem izvērtās ļoti dramatisks un dalība nākamajā kārtā izšķīrās izbraukuma spēlē Francijā, kurā ar 69:67 tika pieveikta vietējā Lemānas "Sarthe Basket" komanda.

Sacensību "Top16" fāzi "VEF Rīga" komanda sasniegusi otro gadu pēc kārtas, turklāt otro reizi šajā posmā sacenšas tieši ar "Valencia Basket" un CEZ vienībām. Pirms gada pirmās divas vietas grupā izcīnīja tieši "Valencia Basket" un CEZ, bet "VEF Rīga" pēc zaudējuma pēdējā mačā Spānijas vienībai, ko toreiz pārstāvēja arī latvietis Rihards Kuksiks, palika trešajā vietā un ceturtdaļfinālu nesasniedza.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!