Foto: FIBA

Latvijas-Igaunijas Basketbola līgas (LIBL) iepriekšējās sezonas čempione "VEF Rīga" piektdien Tallinā cīņā ar vietējo "Kalev"/"Cramo" iekļuva finālā.

"VEF Rīga" bija pārāka ar 83:65 (14:11, 20:22, 25:13, 24:19).

Mazrezultatīvajā pirmajā ceturtdaļā pirmo grozu pēc spēlētām 35 sekundēm guva mājinieks Veslijs van Beks, bet pēc precīza Hugo Toma soda metiena mājinieki ieguva lielāko pārsvaru ceturtdaļā - 3:0.

Latvijas komanda atbildēja ar trīspunktu gājienu (3:3), bet ar vēl diviem punktiem Artis Ate izvirzīja vadībā rīdziniekus - 5:3.

Pēc tam, kad Glens Kouzijs ar divpunktu metienu panāca 7:6 vadību, "vefieši" visu ceturtdaļu atradās nelielā vadībā.

Ar Zorika trīspunktu metienu otrās ceturtdaļas 33.sekundē tika panākts līdz tam lielākais pārsvars - 17:11.

Par spīti tam, ka igauņiem nekrita tālmetieni, viņi labi izmantoja ātros uzbrukumus, un rezultāts auga līdzīgi.

Pēc Tanela Kurbasa tālmetiena mājinieki panāca lielāko pārsvaru - 33:29.

Izšķirošais vārds pirmajā puslaikā piederēja Naiseram Bruksam, kurš 21 sekundi pirms puslaika beigām no groza apakšas iemeta divpunktu metienu un atguva viesiem vadību ar 34:33.

Trešajā ceturtdaļā rīdzinieki ne reizi neļāva mājiniekiem izvirzīties vadībā, 70 sekundes pirms pārtraukuma palielinot pārsvaru pēc diviem precīziem Bruksa soda metieniem līdz 13 punktiem (55:42).

Ar efektīgāko elementu trīs minūtes un 14 sekundes pirms ceturtdaļas beigām izcēlās Elaidža Klerenss, kurš augstā lēcienu bloķēja Tomu.

Pēdējā ceturtdaļā "vefiešu" pārsvars pamatā bija 12 līdz 15 punkti.

Otrā pusfinālā Slobožanskas "Prometey" ar 89:67 (18:12, 27:11, 22:18, 22:26) pārspēja Nikolaja Mazura vadīto "Tartu Universitāte"/"Maks & Moorits". Finālspēles notiks sestdien.

Tallinieši trešdien Šolē aizvadīja FIBA Eiropas kausa pusfināla atbildes spēli un Igaunijas galvaspilsētā ieradās vien šodien, jo streiku Francijā dēļ visi komandas lidojumi tika atcelti.

"VEF Rīga" ar 24 uzvarām 30 spēlēs turnīra tabulā ieņēma trešo vietu, bet Mārtiņa Meiera un Zigmāra Raimo pārstāvētā "Kalev"/"Cramo" guva par vienu panākumu vairāk un bija otrā. Ceturtdaļfinālos rīdzinieki ar 2-0 pārspēja Raplas "Avis"/"Utilitas" un tallinieši arī divos mačos tika galā ar "Ogri".

Pamatturnīrā abās spēlēs drošas uzvaras svinēja mājinieki - Tallinā mačs noslēdzās ar rezultātu 78:66, bet Rīgā - ar 91:67.

ULEB Eirokausa astotdaļfināliste "Prometey" pamatturnīrā guva 29 panākumus un bija pirmā, kamēr Tartu basketbolisti ar 20 uzvarām bija ceturtie. "Prometey" ceturtdaļfināla barjeru pārvarēja, smagā sērijā ar 2-1 pārspējot Ronalda Zaķa pārstāvēto "Viimsi", bet Mazura vadītā vienība ar 2-1 bija pārāka pār "Ventspili".

Abās pamatturnīra savstarpējās spēlēs uzvarēja "Prometey" - 101:64 Rīgā un 91:73 Tartu.

Latviju turnīrā pārstāv sešas komandas - "VEF Rīga", "Ventspils", "Ogre", "Latvijas Universitāte", "Valmiera Glass"/"Vidzemes Augstskola" un "Liepāja". Igaunija ir pārstāvēta ar deviņām komandām - "Parnu Sadam", "Tartu Universitāte"/"Maks & Moorits", Tallinas "Kalev"/"Cramo", Tallinas "TalTech", Raplas "Avis Utilitas", Rakveres "Tarvas", Tallinas "Kalev"/"Audentes", "Viimsi" un jaunpienācēja "Keila". Tāpat turnīrā sacenšas arī Ukrainas komanda Slobožanskas "Prometey". Ukrainas vienība LIBL sacensībās piedalās pirmoreiz.

Latvijas un Igaunijas labākie vīriešu basketbola klubi apvienotā čempionātā pirmo reizi spēlēja 2019.gada sezonā, kad piedalījās 15 komandas. "Final 4" turnīrā par līgas pirmajiem uzvarētājiem kļuva "Ventspils" basketbolisti.

Pērn par LIBL čempioniem tika kronēti "VEF Rīga" basketbolisti, kuri izšķirošajā mačā pārspēja "Viimsi", bet bronzas godalgas izcīnīja "Parnu Sadam".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!