Foto: LETA

Latvijas čempionvienība basketbolā "VEF Rīga" pirmdien pēdējā VTB Vienotās līgas regulārā čempionāta spēlē savā laukumā ar 89:77 (20:15, 27:17, 21:22, 21:23) droši uzvarēja "Astana" komandu no Kazahstānas, kas palielina rīdzinieku izredzes iekļūt izslēgšanas turnīrā.

Pēc šīs uzvaras "VEF Rīga" turnīra tabulā pakāpās uz astoto vietu. Tiesa, savstarpējos mačos ar "Astana" komandu rīdzinieku bilance ir negatīva, jo pirmā apļa spēlē viesos tā zaudēja ar 53:67.

Aizvadītajā mačā Latvijas kluba rindās 19 punktus guva Kens Brauns, kurš izdarīja arī desmit rezultatīvas piespēles. Brauns jau pirmajā puslaikā izcēlās ar 14 punktiem. Tikmēr Mareks Mejeris sameta 13, bet Kaspars Vecvagars un Alekss Peress pa 12 punktiem.

Tikmēr "Astana" rindās Džastins Kārters guva 20, bet Malkolms Grants 19 punktus.

Spēle sākās ļoti līdzīgi, tomēr pirmās ceturtdaļas beigas labāk nospēlēja "VEF Rīga", gūstot sešus punktus pēc kārtas, kas ļāva panākt 20:15. Arī otrās ceturtdaļas pirmajā daļā rīdzinieki turpināja ofensīvu, kopumā veicot izrāvienu 20:5, pēc 15 nospēlētām minūtēm esot vadībā ar 34:20.

Tiesa, tad rīdzinieku uzbrukums sāka buksēt, kas ļāva "Astana" komandai samazināt starpību līdz 30:36. Atgūties palīdzēja Brauns un Artis Ate, kuri pa diviem realizēja trīs tālmetienus, līdz ar to atpūtā "VEF Rīga" devās esot drošā vadībā ar 47:32.

Trešās ceturtdaļas vidū "VEF Rīga" pēc Vecvagara tālmetiena un Iļjas Gromova "slam-dunk" panāca 60:43 savā labā, tomēr tad "Astana" spēja pietuvoties līdz 11 punktu attālumam. Tiesa, spēles trešo nogriezni "VEF Rīga" noslēdza ar precīzu Peresa tālmetienu, pirms pēdējām desmit minūtēm saglabājot drošu vadību 68:54.

Noslēdzošajā ceturtdaļā viesi vienu reizi spēja pietuvoties līdz desmit punktu attālumam, tomēr īsti "VEF Rīga" uzvaru apdraudēt nespēja. Tiesa, beigās Latvijas klubs aizvadīja neveiksmīgu pēdējo uzbrukumu, ļaujot "Astana" gūt divus punktus un nodrošināt pārsvaru savstarpējos mačos, par ko neapmierināts bija rīdzinieku galvenais treneris Jānis Gailītis.

Pēc šī mača rīdziniekiem Vienotās līgas regulārajā turnīrā ir palikusi vairs tikai viena spēle - 5.maijā izbraukumā pret Minskas "Cmoki".

"VEF Rīga" tagad ir astoņas uzvaras 23 mačos, kamēr tiešā konkurente "Astana" tikusi pie septiņiem panākumiem. Situācija Vienotās līgas kopvērtējumā gan ir ļoti blīva, jo uz septīto un astoto pozīciju pretendē piecas komandas. Līdz ar to šodienas spēle bija ļoti svarīga, vefiešiem cenšoties pabeigt regulāro sezonu ar vietu labāko astoņniekā, kas nodrošinātu tikšanu "play-off".

Iepriekšējās divās spēlēs "VEF Rīga" tikās ar pirmā sešinieka komandām: vispirms viesos Saratovā pagarinājumā sīvā cīņā tika piedzīvots zaudējums pret sestajā vietā esošo "Avtodor" (84:89), bet pēc tam Rīgā pašā mača galotnē netika izmantota iespēja uzveikt trešajā vietā esošo Krasnodaras "Lokomotiv-Kubaņ" (69:71).

Tikmēr "Astana" savu iepriekšējo spēli Vienotajā līgā aizvadīja 22. aprīlī, kad savā laukumā ar 102:92 pārspēja Tallinas "Kalev"/"Cramo". Praktiski visu rezultātu Kazahstānas vienībai veido tās viesspēlētāji: pieci amerikāņi, kā arī viens grieķis. Komandas vadošais spēks ir uzbrūkošais aizsargs Džastins Kārters (17,7 punkti vidēji spēlē), kurš savas karjeras laikā ieguvis arī ULEB Eirolīgas rūdījumu.

Cīņā par Vienotās līgas izslēgšanas turnīru septītajā vietā kopvērtējuma tabulā ar astoņām uzvarām 22 spēlēs atrodas "Ņižņij Novgorod", bet "VEF Rīga" ir astoņi panākumi 23 mačos. Ar septiņiem panākumiem seko uzreiz trīs komandas - Andreja Gražuļa pārstāvētā Permas "Parma", ko trenē Nikolajs Mazurs, "Cmoki" un "Astana".

Šajā Vienotās līgas sezonā regulārajā turnīrā startē tās pašas 13 komandas, kas iepriekšējā sezonā, aizvadot divu apļu turnīru, bet pēc tam astoņām labākajām kvalificējoties "play-off" cīņām. Turnīrā startē deviņas Krievijas komandas, kā arī pa vienai vienībai no Latvijas, Igaunijas, Baltkrievijas un Kazahstānas.

Iepriekšējā sezonā par čempioniem tika kronēti Maskavas CSKA basketbolisti, kuri finālsērijā ar 3-0 pārspēja Maskavas apgabala "Himki" vienību.

Septiņās no astoņām iepriekšējām Vienotās līgas sezonām par čempioni kronēta CSKA, bet 2011.gadā uzvarēja "Himki".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!