Latvijas basketbola kluba "VEF Rīga" centra pozīcijas spēlētājs Andrejs Šeļakovs uzaicināts pievienoties Latvijas vīriešu basketbola valstsvienības kandidātu pulkam, vēsta "VEF Rīga" interneta mājaslapa.

Par to klubu trešdien informējis Latvijas izlases ģenerālmenedžeris Māris Jučmanis.

Karjeras laikā Šeļakovs spēlējis Latvijas U-16, U-18 un U-20 izlasēs, bet "VEF Rīga" sastāvā spēlē kopš kluba atjaunošanas -2007./2008.gada sezonas.

Jau ziņots, ka Latvijas izlasei šovasar veselības problēmu dēļ nepalīdzēs Pāvels Veselovs un Akselis Vairogs, pirmdien preses konferencē pastāstīja valstsvienības galvenais treneris Ainars Bagatskis.

Abiem spēlētājiem ir traumas, savukārt Veselovam pat tiks veikta operācija.

"Žēl, ka dažās pozīcijās vairs nebūs tādas konkurences, kā bija plānots," par Veselova un Vairoga trūkumu pastāstīja Bagatskis.

Bagatskis piebilda, ka šobrīd nav zināms vēl neviens spēlētājs, kuram jau ir droša vieta sastāvā. "Viss tiks noskaidrots sporta zālē, un visiem ir iespējas tikt sastāvā. Svarīgi, ka ir veselīga konkurence."

Pēc Šeļakova pievienošanās Latvijas izlases kandidātu sarakstā ir 22 basketbolisti, tai skaitā Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Goldensteitas "Warriors" centra pozīcijas spēlētājs Andris Biedriņš.

Izlases sastāvā nebūs diskvalificēto basketbolistu - Kristapa Valtera un Armanda Šķēles, bet nosacīti diskvalificētie Biedriņš un Kaspars Bērziņš varēs spēlēt.

Pēc neveiksmīgā pagājušā gada Eiropas čempionāta nosacīti uz gadu tika diskvalificēts arī Kaspars Kambala, bet sarunā ar basketbolistu izlases vadība nolēmusi, ka šoreiz nav lietderīgi izmantot Kambalu sakarā ar sezonas laikā bijušajām problēmām viņa ģimenē. Piedevām Kambala četros no sešiem mačiem nevarētu palīdzēt, jo viņam Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Eiropas nodaļa ("FIBA Europe") piesprieda četru spēļu diskvalifikāciju par uzbrukumu ar elkoni Vācijas valstsvienības spēlētājam Štefanam Hamanam 2009.gada Eiropas čempionāta laikā.

Latvijas izlases sastāvā nav iekļauts Sandis Valters, kurš paziņojis par nespēlēšanu izlasē, kā arī Kristaps Janičenoks, kurš valstsvienībai nevarēs palīdzēt veselības problēmu dēļ. Tāpat izlases rindās nav pieredzējušo Latvijas čempionvienības "Barons" spēlētāju Uvja Helmaņa un Aigara Vītola, kā arī "VEF Rīga" basketbolista Gata Jahoviča, kurš atteicās no spēlēšanas, lai labāk sagatavotos klubu sezonai.

Divi Latvijas U-20 izlases spēlētāji - Dāvis Rozītis un Kristers Zeidaks - izlasei pievienosies pēc spēlēšanas U-20 izlases sastāvā Eiropas čempionātā.

Savukārt jau no pirmās dienas kopā ar pieaugušo valstsvienību trenējas Mareks Mejeris, kurš neiekļuva Latvijas U-20 izlases kandidātu pulkā, tomēr Bagatskis izvēlējās viņu aicināt uz savu treniņnometni.

Pirms Eiropas kvalifikācijas turnīra Latvijas izlase aizvadīs arī astoņas pārbaudes spēles - 2.jūlija vakarā nacionālā izlase tiksies ar Latvijas U-20 valstsvienību, 10. un 11.jūlijā Ventspilī tiksies ar Poliju, 17. un 18.jūlijā viesos spēlēs ar Ukrainas izlasi, 25.jūlijā cīnīsies izbraukumā ar Zviedrijas izlasi, bet dienu vēlāk ar Igauniju. Savukārt 29.jūlijā Maskavā Latvijas basketbolistu pretiniece būs Krievijas izlase. Pēc šī mača Latvijas izlase uzreiz dosies uz kvalifikācijas cikla pirmo maču Melnkalnē.

Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēles risināsies augustā, katrai grupai izspēlējot divu apļu turnīru. Kvalifikācijā Latviju gaida smaga cīņa ar Izraēlas, Somijas, Itālijas un Melnkalnes valstsvienībām.

Finālturnīram kvalificēsies visu grupu uzvarētāji un divas labākās otro vietu ieguvējas, bet vēl viena ceļazīme tiks noskaidrota speciālā kvalifikācijas turnīrā neilgi pirms finālturnīru sākuma.

Latvijas vīriešu basketbola izlases kandidātu saraksts: Jānis Blūms, Jānis Strēlnieks, Rinalds Sirsniņš, Edgars Jeromanovs, Jānis Kaufmanis, Dairis Bertāns, Mareks Jurevičus, Ingus Bankevics, Kristers Zeidaks, Artūrs Štālbergs, Rihards Kuksiks, Ernests Kalve, Ivars Timermanis, Mareks Mejeris, Kaspars Bērziņš, Ronalds Zaķis, Rolands Freimanis, Dāvis Rozītis, Andris Biedriņš, Mārtiņš Meiers, Raitis Grafs, Andrejs Šeļakovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!