Foto: F64

"VEF Rīga" trešdien "Pafbet" Latvijas - Igaunijas Basketbola līgā (LIBL) izcīnīja pārliecinošu uzvaru pret "Latvijas Universitāte" (LU) komandu.

"Vefieši" Olimpiskajā sporta centrā ar rezultātu 84:64 (26:14, 14:16, 26:16, 18:18) uzvarēja LU.

Rezultatīvākais "VEF Rīga" vienībā ar 14 punktiem bija Maikls Kaizers, par vienu mazāk iemeta Aigars Šķēle, kuram arī sešas rezultatīvas piespēles, kamēr pa 11 punktiem pievienoja Kails Olmens un Aizeja Pinjero, viņam arī izcīnot sešas bumbas zem groziem.

LU komandā Anrijs Miška izcēlās ar 13 punktiem un piecām atlēkušajām bumbām, bet Edvards Mežulis iekrāja desmit punktus.

Pirmos punktus spēlē guva LU komanda, kas ātri vien spēja panākt 4:0, bet nelielo pārsvaru saglabāja vien trīs minūtes. Maikls Kaizers 7:6 panāca ar divpunktu metienu, bet brīdi vēlāk pēc veiksmīgas Aleksandra Madsena darbības laukumā, "vefieši" jau bija vadībā ar 11:6. Līdz ceturtdaļas vidum "vefiešu" pārsvars pieauga vēl par dažiem punktiem (15:7), bet trīs minūtes līdz beigām čempioni jau bija vadībā ar 20:8.

Otrajā ceturtdaļā studenti 12 punktu deficītu spēja samazināt līdz -10, taču nākamajā desmitminūtē ar "VEF Rīga" veica izšķirošo atrāvienu, ieliekot stingrus pamatus uzvarai. Līdz trešās trešdaļas vidum LU pretiniekus spēja noturēt 10-15 punktu attālumā, bet, tuvojoties noslēdzošajai ceturtdaļai, "VEF Rīga" panāca +23 (66:43).

Madsens pēdējās ceturtdaļas ievadā ar "slam dunk" savas komandas pārsvaru palielināja līdz +25, studentiem vienu brīdi izdevās deficītu par sešiem punktiem sadeldēt, taču Kristers Zoriks pusotru minūti pirms finālsvilpes ar diviem "sodiņiem" panāca 84:58. Pēterim Salmiņam no "VEF Rīga" brīdi vēlāk neizdevās realizēt abus soda metienus, spēlei noslēdzoties ar rezultātu 84:64.

Kaizers pirms šī mača saņēma janvāra mēneša Latvijas grupas vērtīgākā spēlētāja balvu.

Pirmajās trijās spēlēs pārsvars bijis čempioniem "VEF Rīga" - 95:54, 86:42 un 77:60.

"VEF Rīga" komandai šobrīd ir pārtraukums starptautiskajā arēnā, kur uzrādīts labākais rezultāts pēdējo divu sezonu laikā. Pēc spēles ar LU vairāki "VEF Rīga" basketbolisti pievienosies Latvijas valstsvienībai, kas nākamās nedēļas beigās aizvadīs izšķirošās cīņas 2022.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā.

Latvijas čempioniem labākā statistika līdz šim bijusi Kailam Olmenam (14,1 punkts un 4,7 rezultatīvas piespēles), Maiklam Kaizeram (12,9 punkti un 6,8 atlēkušās bumbas) un Aigaram Šķēlem (10,9 punkti un 3,8 piespēles).

"Latvijas Universitāte" uzņēmusi gaitu - pirms divām nedēļām izcīnīta pirmā uzvara (65:62), bet pagājušajā nedēļā studenti līdz pēdējais minūtei bija vadībā cīņā ar "Ventspili", piekāpjoties tikai pašā galotnē (65:69). Kārlim Žundam vidēji spēlē 11,7 punkti, 6,3 atlēkušās un 4,4 rezultatīvas piespēles, bet Anrijam Miškam 9,9 punkti un 5,1 atlēkusī bumba.

Starp Latvijas komandām līdere ar 15 uzvarām 17 mačos ir "VEF Rīga", "Ventspils" 15 mačos iekrājusi 11 panākumus, 11 uzvaras 16 dueļos ir "Ogrei". "Liepāja" seko ar astoņām uzvarām 15 spēlēs, Valmieras komandai ir divi panākumi 15 mačos, kamēr LU 18 spēlēs izcīnījusi vienu uzvaru.

Pirms sezonas apstiprinātais kalendārs paredzēja, ka līdz 6.decembrim katras valsts komandas spēlēs tikai savā starpā, bet sezonas turpinājumā notiks starpvalstu spēles. Ņemot vērā epidemioloģisko situāciju reģionā, līgas valde nolēma pamatturnīru izspēlēt abās valstīs atsevišķi.

Patlaban apstiprināts Latvijas komandu spēļu kalendārs vēl diviem apļiem, kas provizoriski tiks izspēlēti līdz februāra vidum. Par sezonas turpinājumu tiks lemts vēlāk.

Provizoriskā čempionāta izspēles sistēma paredz iespēju pavasarī organizēt kopīgu izslēgšanas turnīru, savā starpā spēlējot dažādu valstu komandām.

LIBL trešās sezonas pamatturnīrā 13 komandām bija plānots aizvadīt divu apļu turnīru, pēc kura notiktu izslēgšanas spēles - ceturtdaļfināla sērijas un "Final Four" turnīrs.

LIBL čempionātā 2020./21.gada sezonā piedalās 13 komandas - sešas Latvijas vienības - "VEF Rīga", "Ogre", "Ventspils", "Valmiera Glass"/"Vidzemes Augstskola", "Latvijas Universitāte" un "Liepāja", kā arī septiņas Igaunijas komandas - Tallinas "Kalev"/"Cramo", Raplas "Avis Utilitas", "Parnu Sadam", "Tartu Universitāte", Rakveres "Tarvas", Tallinas "Kalev"/TLU un "TalTech".

Pirmajā Latvijas un Igaunijas apvienotās līgas turnīrā 2018./2019.gada sezonā 15 komandu konkurencē gan pamatturnīrā, gan "Final 4" uzvarēja "Ventspils", bet 2019./2020.gada sezona palika nepabeigta, Covid-19 pandēmijas dēļ pārtrauktajā pamatturnīrā pirmo vietu ieņemot "VEF Rīga", otro - "Ogrei", trešo - Tallinas Kalev"/"Cramo" un ceturto - "Ventspilij".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!