Foto: F64

Latvijas čempione basketbolā "VEF Rīga", uzsākot savu devīto sezonu VTB Vienotajā līgā, pirmdien savā laukumā ar rezultātu 64:104 (21:28, 13:14, 16:35, 13:28) zaudēja Maskavas apgabala "Himki" komandai.

"VEF Rīga" komandā ar 13 punktiem un piecām atlēkušajām bumbām atzīmējies Rolands Freimanis, bet pa 12 punktiem lietuvietiem Arnam Labuckam un amerikānim Entvonam Skotam, kuram arī piecas atlēkušās bumbas, septiņas rezultatīvas piespēles un septiņas kļūdas.

Savukārt septiņi punkti, septiņas bumbas zem groziem un trīs bloķēti metieni komandas kapteinim Marekam Mejerim. Tāpat septiņus punktus iemet Iļja Gromovs, kuram arī četras atlēkušās bumbas.

Pretiniekiem 24 punktus sameta amerikānis Džeimss Andersons, bet 20 punkti Alekseja Šveda kontā.

Rīdzinieki maču iesāka neveiksmīgi, nonākdami iedzinējos ar 0:7, bet pirmos punktus laukuma saimniekiem guva Entvons Skots, kurš pēc nospēlētām divarpus minūtēm realizēja pustālo. Turpinājumā pretinieku pārsvars ātri pārsniedza desmit punktus (15:4), bet Rolands Freimanis pēc nākšanas uz maiņu iemeta tālmetienu un samazināja "Himki" handikapu. Nedaudz pāri pirmās ceturtdaļas vidum "Himki" pārsniedza 20 punktus, bet Mareka Mejera un Arna Labucka gūtie punkti neļāva pretiniekiem gūt ievērojamu pārsvaru.

Pirmo ceturksni Rīgas komanda zaudēja ar 21:28, bet otrās ceturtdaļas sākumā viesiem atkal izdevās pārsniegt desmit punktu pārsvaru, kuru gan Iļja Gromovs ar pāris rezultatīvām darbībām samazināja līdz astoņiem punktiem (28:36). Ceturtdaļas otrajā pusē laukuma saimnieki turpināja pakaļdzīšanos, pusminūti pirms došanās uz ģērbtuvēm Arnoldam Helmanim panākot vismazāko deficītu otrajā ceturksnī - 35:41.

Arī trešās ceturtdaļas sākumā "VEF Rīga" turpināja iedzīt pretiniekus, Mejerim panākot mīnus četrus punktus (37:41), bet vēlāk Labuckam - mīnus trīs (44:47). Tiesa, pēc tam "Himki" iemeta desmit bezatbildes punktus, bet pēc vēl viena Freimaņa tālmetiena sekoja 13 punkti pēc kārtas pretinieku izpildījumā, tādējādi laukuma saimnieki atradās iedzinējos jau ar 47:70.

Turpinājumā "VEF Rīga" vairs nespēja sasmelt izlieto ūdeni, līdz mača finālsvilpei būtiski nelaužot spēles gaitu un ciešot zaudējumu.

"VEF Rīga" iepriekšējā sezonā sasniedza savu līdz šim labāko rezultātu Vienotajā līgā, regulāro čempionātu noslēgdama septītajā pozīcijā, bet izslēgšanas turnīra pirmajā kārtā zaudēdama Sanktpēterburgas "Zeņit" basketbolistiem. Savukārt "Himki" aizkļuva līdz finālam, nodrošinot dalību ULEB Eirolīgā.

Zīmīgi, ka "VEF Rīga" arī pirms gada Vienotās līgas sezonu sāka ar spēli pret "Himki" komandu, izcīnot negaidīt uzvaru ar rezultātu 76:73.

"VEF Rīga" starpsezonā piedzīvoja ievērojamas pārmaiņas, komandu pametot kapteinim Jānim Blūmam, kurš karjeru turpina Spānijā, kā arī pamatcentram Mārtiņam Meieram. Tiesa, pēc trīs gadu prombūtnes "Ventspilī", Rīgas klubā atgriezies pieredzējušais Kristaps Janičenoks. Tāpat komandā atriezies Turcijā labu sezonu aizvadījušais Rolands Freimanis, kurš komandu pārstāvēja jau 2008./2009.gada sezonā.

Tāpat kā Freimanis, arī bijušais izlases kandidāts Dāvis Rozītis pagājušajā nedēļā papildināja "VEF Rīga" rindas. Līgums ar Freimani noslēgts uz šo sezonu, taču tas ir tā dēvētais "atvērtais" līgums, kas paredz, ka labāka piedāvājuma gadījumā basketbolists var doties arī uz citu komandu, bet ar Rozīti panākta īstermiņa vienošanās. Plānots, ka Rozītis aizstās šobrīd savainoto Klāvu Čavaru, kurš iepriekšējā sezonā spēlēja Spānijas un Turcijas zemākajās līgās.

Komandas rindas papildinājis arī latviešu aizsargs Andris Misters, kurš 2010.gadā palīdzēja Latvijas U-18 izlasei izcīnīt Eiropas čempionāta bronzas medaļas, bet pēc tam spēlēja Nacionālās sporta koledžu asociācijā (NCAA). Tāpat rīdzinieki no "Ventspils" pārvilinājuši aizsargu Arti Ati.

"VEF Rīga" komandā no pērnās sezonas, kad tā pēc gada pārtraukuma atguva valsts čempionu titulu, palikuši pieci spēlētāji - Kaspars Vecvagars, Mareks Mejeris, Arnolds Helmanis, Iļja Gromovs un lietuvietis Arns Labucks. Tāpat komandā ir Meksikas izlases spēlētājs Alekss Peress un amerikāņu leģionārs Entvons Skots.

Arī šajā sezonā komandas galvenā trenera pienākumus pildīs Jānis Gailītis, kuram asistēs Jevgēņijs Kosuškins un no "Ventspils" pārvilinātais Dāvis Čoders.

Rīdzinieki šosezon aizvadījuši divus mačus "OlyBet" Latvijas Basketbola līgā (LBL). Vispirms negaidīti ar 80:85 tik atzīts "Ogres" pārākums, bet pēc tam ar 84:56 pieveikta "Betsafe"/"Liepāja".

Tikmēr "Himki" jau bija aizvadījuši vienu maču Vienotajā līgā, pagājušajā nedēļā ar 83:55 uzvarot Baltkrievijas komandu Minskas "Cmoki", kurā par galvenā trenera asistentu strādā latvietis Edmunds Valeiko.

Gatavojoties startam Eirolīgā, "Himki" komanda komplektējusi sastāvu, lai spētu būt konkurētspējīga vienība, piesaistot augstas klases basketbolistus. Komandas līdera loma uzticēta Krievijas valstsvienības zvaigznei Aleksejam Švedam, kuram palīdz astoņi viesspēlētāji - seši amerikāņi, melnkalnietis un serbs.

Par nesenāko sastāva pastiprinājumu "Khimki" kļuva amerikāņu centrs Tomass Robinsons, kurš līdz šim savā profesionāļa karjerā bija spēlējis tikai Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) un pagājušajā sezonā spēlēja Losandželosas "Lakers" komandā.

"Khimki" galvenais treneris šosezon ir grieķu speciālists Georgijs Barcoks, kurš pagājušajā sezonā strādāja ar Spānijas grandu Barselonas "Lassa", bet iepriekš jau ir viesojies Rīgā, būdams Krasnodaras "Lokomotiv-Kubaņ" galvenais treneris. "Khimki" vienībai spēle Rīgā bija pēdējā pirms starta Eirolīgā, kur pirmā cīņa viņiem gaidāma 13. oktobrī pret "Valencia" komandu.

Šajā Vienotās līgas sezonā regulārajā turnīrā startēs tās pašas 13 komandas, kas iepriekšējā sezonā, aizvadot divu apļu turnīru, bet pēc tam astoņām labākajām kvalificējoties "play-off" cīņām. Turnīrā startēs deviņas Krievijas komandas, kā arī pa vienai vienībai no Latvijas, Igaunijas, Baltkrievijas un Kazahstānas.

Iepriekšējā sezonā par čempioniem tika kronēti Maskavas CSKA basketbolisti, kuri finālsērijā ar 3-0 pārspēja "Himki" vienību.

Septiņās no astoņām iepriekšējām Vienotās līgas sezonām par čempioni kronēta CSKA, bet 2011.gadā uzvarēja "Himki".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!