Foto: DELFI
Latvijas Basketbola līgas (LBL) pirmās divīzijas finālsērijas trešajā spēlē svētdien "VEF Rīga" komanda izbraukumā ar rezultātu 90:83 (15:27, 24:19, 29:15, 7:14, 15:8) pagarinājumā pieveica regulārā čempionāta uzvarētājus "Ventspils".

Tādējādi sērijā līdz četrām uzvarām "VEF Rīga" izvirzījās vadībā ar rezultātu 2-1.

Uzvarētājiem rezultatīvākais šajā mačā ar 20 punktiem bija Božans Bakičs, Kaspars Bērziņš izcēlās ar 19 punktiem, bet Sandis Valters iekrāja 14 punktus.

"VEF Rīga" komandai šajā mačā nepalīdzēja kapteinis Kristaps Janičenoks, kurš treniņā svētdien izmežģīja potīti, bet jau spēles gaitā savainojumos iedzīvojās arī divi leģionāri - Artjoms Parahovskis un Trevons Hjūzs.

Pirmās ceturtdaļas sākums abu komandu izpildījumā aizritēja līdzīgā cīņā, tomēr neliels pārsvars piederēja mājiniekiem, kuri pēc četrām nospēlētām minūtēm atradās vadībā ar 11:4. Turpinājumā "Ventspils" spēlēja vēl pārliecinošāk un palielināja savu pārsvaru līdz pat 15 punktiem (24:9). Ceturtdaļas pēdējās minūtēs "VEF Rīga" izdarīja nelielu spiedienu uz "Ventspils" komandu, tomēr vairāk par 12 punktu deficītu rīdziniekiem neizdevās samazināt.

Otrajā ceturtdaļā mājinieki jūtami vēl vairāk uzlaboja savas spēles kvalitāti, pamazām palielinot pārsvaru. Turpinājumā "Ventspils" nedaudz atslābinājās, dodot "VEF Rīga" komandai iespēju samazināt deficītu līdz četriem punktiem (35:39). Mirkli pēc tam ar trīspunktu metienu "Ventspils" komandā izcēlās Artūrs Bērziņš, izvirzot mājiniekus vadībā ar septiņu punktu pārsvaru (42:35). Otrās ceturtdaļas izskaņā nekas īpaši nemainījās un pēc pirmā puslaika mājinieki atradās vadībā ar 46:39.

Komandām atgriežoties no pārtraukuma, veiksmīgāk laukumā darbojās "VEF Rīga", kas divās minūtēs spēja samazināt rezultātu un pirmo reizi šajā spēlē izvirzījās vadībā. Arī turpinājumā rīdzinieki darbojās arvien labāk un trešdaļas vidū atradās vadībā jau ar sešu punktu pārsvaru (54:48). Ceturtdaļas noslēgumā abas komandas spēkojās līdzvērtīgi un rezultāts kopumā nemainījās.

Pēdējā ceturtdaļa iesākās ar diviem "Ventspils" komandas precīziem uzbrukumiem un mājinieki samazināja deficītu līdz diviem punktiem (66:68). Divas minūtes līdz spēles beigām vadībā ar divu punktu pārsvaru atradās "VEF Rīga", tomēr minūti līdz beigām Oricevejinmi Efedžuku trieca bumbu grozā no augšas un rezultāts kļuva neizšķirts - 75:75. Pamatlaika pēdējās sekundēs mājinieki devās uzbrukumā un Jānis Strēlnieks izdarīja metienu, taču tas nebija precīzs, līdz ar to uzvarētāju nācās noskaidrot pagarinājumā.

Pagarinājuma otrajā minūtē Jānis Strēlnieks guva divus punktus un vēl reizi bija precīzs no soda metienu līnijas, bet neilgi pēc tam Božans Bakičs ar precīzu trīspunktu metienu atkal panāca neizšķirtu - 80:80. Mirkli pēc tam Kaspars Bērziņš guva četrus punktus pēc kārtas, izvirzot "VEF Rīga" vadībā ar 84:80, bet minūti līdz pirmā pagarinājuma beigām ventspilniekiem izdevās samazināt rezultātu līdz minimumam. Tomēr noslēgumā veiksmīgāki bija "VEF Rīga" basketbolisti, izcīnot uzvaru ar 90:83.

Kā ziņots, sērijas pirmajā mačā "VEF Rīga" uzvarēja izbraukumā ar 79:70, bet otrajā mačā "Ventspils" izbraukumā revanšējās 75:72.

Jau vēstīts, ka uzreiz pēc otrā mača "VEF Rīga" iesniedza oficiālu protestu, jo klubu neapmierināja mača galvenā tiesneša lēmums spēles izskaņā.

Tomēr "VEF Rīga" protestu noraidīja LBL Tehniskā komisija, bet tika iesniegta apelācija, kuru noraidīja arī Apelācijas komisija. "VEF Rīga" komanda turpinās LBL finālsēriju, taču vienlaikus tiks lemts par turpmākajām darbībām šā jautājuma risināšanā, neizslēdzot iespēju vērsties arī Sporta arbitrāžas tiesā (CAS).

Nākamā spēle notiks trešdien Rīgā.

Jau vēstīts, ka titulētāka komanda ir "Ventspils", kas uzvarējusi astoņās no 11 finālsērijām, kurās piedalījusies. Astoņi tituli ir arī "Brocēni" komandas kontā.

Savukārt "VEF Rīga" komanda finālsērijā debitēja iepriekšējā sezonā, kad ar 3-4 piekāpās "Barons" komandai.

Jau ziņots, ka pusfināla sērijās "VEF Rīga" ar 3-1 uzvarēja "Liepājas Lauvu" vienību, bet "Ventspils" ar 3-0 pārspēja pagājušās sezonas čempionvienību "Barons/O!Karte".

"Liepājas Lauvas" un "Barons/O!Karte" savā starpā tiekas sērijā par trešo vietu. Šajā sērijā līdz vienas komandas trīs uzvarām liepājnieki izvirzījušies vadībā ar 2-0.

Sērijas par trešo vietu trešā spēle notiks otrdien Liepājā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!