Foto: F64

Latvijas Basketbola līgas (LBL) jaunajā sezonā čempioni "VEF Rīga" regulārajā čempionātā aizvadīs tikai 12 spēles un visas izbraukumā, informē Latvijas Basketbola savienība.

"Aldaris" LBL 1.divīzijas čempionātā piedalīsies 12 komandas – "VEF Rīga", "Ventspils", "Valmiera", "Barons kvartāls", Latvijas Universitāte, "Jēkabpils", "Jelgava", "Jūrmala/Fēnikss", "Liepāja/Triobet", "BA Turība", "Saldus" un Latvijas U-18 izlase.

Čempionvienība "VEF Rīga" ar 10 komandām spēlēs tikai vienu apli, spēles aizvadot izbraukumā, bet ar vicečempioniem "Ventspils" – divas spēles (kopā – 12 spēles). "Ventspils" ar visām komandām izspēlēs divus apļus (kopā – 22 spēles), Latvijas U-18 izlase ar visām komandām, izņemot "VEF Rīga", izspēlēs divus apļus (kopā – 21 spēle), bet pārējās deviņas komandas savā starpā spēlēs pa četrām reizēm (kopā – 37 spēles).

Ņemot vērā atšķirīgo spēļu skaitu, komandas kopvērtējuma tabulā sarindos pēc izcīnīto uzvaru procenta.

"Izstrādājot izspēles sistēmu tika ņemts vērā LBS uzstādījums, ka LBL sacensību sistēmai vienlaikus jānodrošina iespēju objektīvi noskaidrot Latvijas spēcīgāko komandu rangu tabulu un nav jārada šķēršļus Latvijas labāko komandu veiksmīgam startam starptautiskajos turnīros, kas būtiski veicina basketbola popularitāti, un kuros labu spēļu praksi iegūst izlašu spēlētāji," uzsver LBS. "2011.gada sezonā, kad LBL turnīrā visas komandas spēlēja pilnus četrus apļus, gan "Ventspils", gan "VEF Rīga" spēļu skaits sasniedza 70 un treneri pamatoti sūdzējās par pārslodzi. Turklāt toreiz LBL bija tikai astoņas komandas, bet tagad – 12. Saskaitot kopā spēles visos turnīros, abas komandas jaunajā sezonā būs apmēram vienādos apstākļos: minimālais spēļu skaits 41/38, maksimālais – 57, neskaitot LBL izslēgšanas turnīru. Savukārt U18 izlases dalībniekiem ir svarīgi atstāt pietiekami daudz laika treniņprocesam."

Izstrādājot izspēles sistēmu, tika izskatīta iespēja, ka komandas, kuras līdztekus LBL čempionātam piedalās vēl divos starptautiskos turnīros, LBL iesaistās tikai pēc Jaungada, taču šāds variants neguva klubu atbalstu. Cits variants paredzēja, ka pa vienam aplim ar citām komandām spēlē gan "VEF Rīga", gan "Ventspils". Ventspilnieki izšķīrās spēlēt divus apļus, jo viņiem FIBA kausa izcīņā un Baltijas līgā spēļu skaits nav palielinājies.

Izslēgšanas turnīrā saglabāsies pēdējos gados ierastā sistēma: piedalīsies sešas komandas. Pirmajā kārtā savā starpā spēlē 3. un 6.vietas, kā arī 4. un 5.vietas ieguvēji. Pusfinālā pamatturnīra labākā komanda tiksies ar pāra 4./5.uzvarētāju, otrās vietas ieguvēji ar 3./6. Finālsērijā uzvarētāju noskaidros sērijā līdz četrām uzvarām. Jaunums ir tas, ka visās pārējās sērijās cīņa ritēs līdz trim uzvarām.

LBL izslēgšanas turnīrs notiks no 1.aprīļa līdz 31.maijam. Patlaban ir zināmi izšķirošo spēļu datumi gan Eiropas kausa izcīņā, gan FIBA Izaicinājuma kausā, gan Baltijas līgā. Kalendāra projekts ir arī VTB Vienotajai līgai, kurā izslēgšanas turnīra pirmās kārtas termiņi iezīmēti ar diezgan plašām variācijas iespējām. Iespējas saskaņot kalendārus ir labākas, nekā pirms gada, uzsver LBS.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!