Foto: LETA

Latvijas vicečempioni "VEF Rīga" VTB Vienotās basketbola līgas spēlē pirmdien savā laukumā līdzvērtīgā cīņā ar 72:87 (10:19, 13:23, 27:18, 22:27) piekāpās Krievijas grandam Maskavas CSKA, kas ir pašreizējā turnīra čempionvienība.

"VEF Rīga" sastāvā 18 punktus iemeta Džeralds Robinsons, kuram arī septiņas rezultatīvas piespēles, bet 14 punkti Jānim Timmam. Savukārt senegālietis Bamba Fals iekrāja 12 punktus.

Lai gan pirmos divus punktus šajā cīņā jau ceturtajā sekundē guva "VEF Rīga" amerikāņu leģionārs Robinsons, pēc tam CSKA iemeta 11 punktus pēc kārtas, kamēr rīdzinieki sāncenšu grozu nespēja atslēgt gandrīz piecas minūtes. Viesi no Maskavas arī pirmās ceturtdaļas turpinājumā spēlēja pārliecinoši, ceturksni noslēdzot sev par labu ar 19:10. Mājinieku problēmas ar punktu gūšanu turpinājās arī otrajā ceturtdaļā, Timmam ar diviem punktiem izceļoties vien tad, kad CSKA jau bija panākuši 30:10.

Pirmajam puslaikam tuvojoties izskaņai, "VEF Rīga" izdevās gūt astoņus punktus pēc kārtas un pietuvoties līdz 15 punktu deficītam (20:35). Pašās puslaika beigās gan Krievijas klubam savu pārsvaru izdevās nedaudz palielināt.

Mājinieki apņēmīgi sāka otro puslaiku, veicot 9:2 izrāvienu un pietuvojoties līdz 32:44, bet turpinājumā "VEF Rīga" turpināja spēlēt sekmīgi, rezultāta starpību samazinot līdz desmit punktiem. Savukārt trešās ceturtdaļas tālākā gaitā Latvijas klubs cīnījās pašaizliedzīgi, bet 29.minūtē Robinsons panāca jau vairs tikai mīnus seši (50:56). Tiesa, noslēdzošā ceturkšņa ievadā CSKA pēc serbu saspēles vadītāja Miloša Teodosiča precīzā tālmetiena panāca jau 17 punktu pārsvaru (73:56). Turpinājumā gan "VEF Rīga" pamanījās gūt septiņus punktus pēc kārtas, atkal pietuvojoties līdz cerīgam attālumam.

Pamatlaika izskaņā starp abām komandām aizritēja līdzvērtīgs duelis, bet "VEF Rīga" radās problēmas ar atlēkušo bumbu izcīnīšanu, kas viesiem priekšpēdējā minūtē ļāva panākt 84:70, krietni samazinot rīdzinieku izredzes atspēlēties.

Katrā no iepriekšējām trim sezonām CSKA komanda spēlējusi ULEB Eirolīgas finālčetrinieka turnīrā un virs galvas cēlusi VTB līgas čempionu kausu.

Maskavieši pašlaik atrodas augšgalā abos turnīros, kuros tie startē - Eirolīgā uzvaras visās piecās spēlēs, bet VTB līgā gūtas sešas uzvaras septiņās spēlēs. Iepriekšējo spēli pirms došanās uz Rīgu CSKA aizvadīja piektdien, kad Eirolīgas izbraukuma spēlē Francijā ar 86:76 pieveica "Limoges CSP" vienību.

Nesenākajā "VEF Rīga" vēsturē CSKA klubs Rīgā viesojies divas reizes - 2012.gada oktobrī rīdzinieki līdzīgi cīnījās lielāko spēles daļu, zaudējot ar 67:75, savukārt šīgada janvāra tikšanās reizē CSKA bija pārāks vien ar četriem punktiem (84:88).

"VEF Rīga" spēle pret CSKA iesāk nedēļu, kuras laikā vefieši tiksies ar trim Krievijas vadošajiem klubiem. Pēc šīs spēles jau trešdienas vakarā sekos ļoti svarīga Eiropas kausa izcīņas mājas spēle "Arēnā Rīga" pret Maskavas apgabala "Himki", savukārt nedēļa noslēgsies ar maču VTB līgā svētdien izbraukumā pret Eirolīgas klubu Kazaņas "Unics".

"VEF Rīga" komanda Vienotās līgas sezonu sākusi ar trim uzvarām septiņos mačos, kas pašlaik līgas kopvērtējumā ļāvis saglabāt devīto vietu.

Iepriekšējo maču rīdzinieki aizvadīja otrdien, kad savā laukumā Eiropas kausa izcīņas ietvaros ar 74:83 zaudēja Ļubļanas "Union Olimpija" no Slovēnijas. Šajā mačā ikra muskuļa plīsumā iedzīvojās saspēles vadītājs Ingus Jakovičs, kurš pirmdienas duelī pret CSKA nepiedalījās.

Pašlaik "VEF Rīga" komandai savainojumu dēļ nevar palīdzēt arī Jānis Bērziņš un Aigars Šķēle, kuru atgriešanās laukumā gaidāma šomēnes vai decembrī.

Kā zināms, "VEF Rīga" komanda nolēmusi lielāku uzmanību pievērst pašmāju basketbolistiem, turklāt galvenā trenera amatā lietuvieti Ramūnu Butautu nomainījis Latvijas speciālists Nikolajs Mazurs.

Septembrī rīdzinieki trešo reizi spēkojās ULEB Eirolīgas kvalifikācijas turnīrā, kur zaudēja jau pirmajā kārtā un pie vienīgās ceļazīmes uz prestižajām sacensībām netika, bet jauno "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) sezonu vienība uzsākusi ar diviem panākumiem tikpat cīņās.

Šosezon līgā piedalās 16 komandas, kurā katra aizvadīs divu apļu turnīru, kopumā regulārajā turnīrā nospēlējot 30 mačus, bet astoņas labākās vienības iekļūs izslēgšanas spēlēs.

Šosezon VTB līgā startē desmit klubi no Krievijas, kā arī pa vienai komandai no Kazahstānas, Somijas, Latvijas, Igaunijas, Čehijas un Baltkrievijas.

Jau vēstīts, ka iesākumā bija plānots, ka jaunajā VTB līgas sezonā piedalīsies 22 klubi, taču no starta nolēma atteikties piecas Lietuvas vienības, kā arī nu jau vairs neeksistējošā Krievijas komanda Sanktpēterburgas "Spartak", kā arī Polijas vienība Zgoželecas "PGE Turow". Tikmēr valstī nestabilās situācijas dēļ VTB līgā nespēlē arī Ukrainas vienības "Doņeck" un Mariupoles "Azovmaš".

Jaunajā sezonā "VEF Rīga" sev izvirzījusi uzdevumu atgriezties valsts čempionu tronī, Eiropas kausa izcīņas sacensībās pārvarēt pirmo posmu, bet Vienotās līgas sacensībās iekļūt labāko astoņniekā.

Pagājušās sezonas Latvijas čempionāta finālsērijā līdz četrām uzvarām "VEF Rīga" ar 1-4 piekāpās "Ventspils" basketbolistiem. Tāpat VTB līgas sacensībās komanda nekvalificējās izslēgšanas turnīram, bet Eiropas kausā nepārvarēja pirmo posmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!