Foto: F64

urpmāk basketbola komandas "VEF Rīga" kodolu veidos talantīgākie jaunie Latvijas spēlētāji, bet augļus šāds modelis nesīs pēc 2-3 gadiem, pirmdien preses konferencē izteicās vienības jaunais galvenais treneris Nikolajs Mazurs.

Kā ziņots, "VEF Rīga" apstiprinājusi Mazura kļūšanu par galveno treneri, nomainot lietuviešu speciālistu Ramūnu Butautu, kuram vēl bija spēkā līgums uz divām sezonām.

Mazura līgums ar "VEF Rīgu" noslēgts uz vienu sezonu ar iespēju to pagarināt vēl uz diviem gadiem (sistēma 1+2).

"Ar Butautu šķīrāmies, abpusēji vienojoties," izteicās "VEF Rīga" padomes priekšsēdētājs Edgars Jaunups. "Izsakām pateicību par viņa ieguldīto darbu. Lai gan iepriekšējā sezona neizdevās, kā plānots, jāatzīst, ka Butauta vadībā esam tikuši arī pie lieliem panākumiem. Viņš ir izcils speciālists, kas devis daudz, tāpēc novēlam panākumus nākotnē."

Latvijas un ārvalstu medijos Rīgas kluba vārds pēdējās nedēļās bija saistīts ar virkni pašmāju speciālistu, ieskaitot Ainaru Bagatski, Kārli Muižnieku un Gundaru Vētru. Neviens no viņiem iespēju kļūt par "VEF Rīga" galveno treneri vismaz publiski nebija kategoriski noraidījis, lai arī tika ziņots, ka reālas sarunas ar viņiem nav sāktas. Pēdējā laikā jau Muižnieks un Vētra ir noslēguši līgumus uz nākamo sezonu ar citiem klubiem, bet Ukrainas spēcīgākais basketbola klubs Kijevas "Budiveļņik" cer uz Bagatska noturēšanu amatā.

Kā atzina Jaunups, aktīvi diskutēts ar vairākiem latviešu speciālistiem, kuri būtu varējuši būt piemēroti komandas vadīšanai. "Interesi izrādīja arī vairāki ārvalstu speciālisti, tomēr gribējām darbu uzticēt latviešu trenerim, turklāt ar Nikolaju esam bijuši kopā visu laiku. Pirmais gads līgumā plānots kā izpētes, kurā saprast, kas ir kas, bet esmu drošs, ka viņam izdosies."

"Butauts daļēji atzīst savu vainu pagājušās sezonas neveiksmēs, jo komplektācija bija viņa iniciatīva. Uzskatu, ka nevaram viņam neko pārmest, un šķīrāmies kā draugi, tomēr sapratām, ka viņš jaunajam modelim nebūs īsti piemērots treneris," piebilda "VEF Rīga" prezidents Māris Martinsons. "Mazurs nebūt nebija vienīgais kandidāts, tomēr viņam liels pluss bija būšana klubā no pirmās dienas. Kā treneris viņš ir uzskatāms par mūsu audzēkni. Šis viņam būs labs tramplīns nākotnē tēmēt uz ko augstāku."

Mazurs "VEF Rīga" treneru kolektīvā darbojies jau kopš kluba atjaunošanas pirmsākumiem 2007.gadā, kad kļuva par galvenā trenera Valda Valtera palīgu. Savukārt 2010.gada pavasarī Mazurs debitēja šīs komandas galvenā trenera amatā, jo veselības problēmu dēļ Valters to bija spiests pamest. Togad viņš rīdziniekus vadīja Latvijas Basketbola līgas (LBL) finālā, kurā gan sērijā līdz četrām uzvarām ar 3-4 nācās piekāpties "Barons"/LMT vienībai.

Sekojošajā sezonā par "VEF Rīga" galveno treneri kļuva pazīstamais lietuviešu speciālists Rims Kurtinaitis, Mazuram kļūstot par viņa asistentu. Tiesa, Lietuvas treneris komandā neuzkavējās pārāk ilgu laiku, jo 2011.gada martā izlēma pieņemt vilinošo Krievijas kluba Maskavas apgabala "Himki" piedāvājumu. Viņa vietā stājās tautietis Butauts, kura vadībā rīdzinieki trīs sezonas pēc kārtas spēja triumfēt Latvijas čempionātā.

Pērnā gada jūnijā "VEF Rīga" ar Butautu pagarināja līgumu uz trim gadiem, tomēr aizvadītā sezona vienībai bija nesekmīga, tai neizpildot nevienu no sportiskajiem uzdevumiem un noliekot arī valsts čempionu pilnvaras.

"Šis man ir liels izaicinājums. Paldies visiem, kas man palīdzēja šajos gados, - Guntim Šēnhofam, Valteram, Kurtinaitim un Butautam. No viņiem esmu daudz mācījies," uzsvēra pats Mazurs. "Turpmāk akcentu liksim uz jaunajiem basketbolistiem, turklāt mums jau ir vairāki parakstīti līgumu. Pievienosim tam dažus leģionārus un ļausim komandai attīstīties pareizajā virzienā."

Mazura palīgi būs Jevgēņijs Kosuškins un Jānis Gailītis, bet sastāvā tiks iekļauti tādi jaunie spēlētāji kā Kristaps Pļavnieks, Jānis Bērziņš, Dāvis Geks, Anžejs Pasečņiks, Ivars Rihars Žīgurs un Rodions Kurucs.

Pēc neoficiālas informācijas, komandā uz nākamo sezonu nepaliks tās ilggadējais kapteinis Kristaps Janičenoks.

"Būs cits sastāvs un cita spēle, bet jāatrod pareizākais veids, kā spēlēt," uzsvēra treneris.

"Ceram, ka nākamā sezona būs labāka un likstas paliks aiz muguras. Turpmāk spēlēsim citādāku basketbolu, iesaistīsim jaunos latviešu spēlētājus," stāstīja Martinsons. "Arī tagad nekas nemainīsies un komandā viss būs pakārtots trenerim."

Runājot par pagājušo sezonu, kad "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) finālsērijā "VEF Rīga" ar 1-4 piekāpās "Ventspils" basketbolistiem, VTB bankas rīkotās Vienotās basketbola līgas (VBL) sacensībās nekvalificējās izslēgšanas turnīram, bet Eiropas kausā nepārvarēja pirmo posmu, Jaunups atgādināja, ka pirms tās bija lielas sastāva izmaiņas.

"Komandu pameta vairāki vadošie spēlētāji, netrāpījām ar aizstājējiem, un nebija arī atbilstoša līmeņa budžeta," uzsvēra Jaunups. "Šis būs modelis, kas nesīs augļus pēc 2-3 gadiem. No jaunajiem latviešu spēlētājiem tiks veidots kodols, bet starp viņiem nepieciešams atrast līderi."

"Šobrīd notiek darbs pie budžeta. Ar šādu, kāds plānots, var nokomplektēt tādu sastāvu, kāda ir komandas vīzija. Cīnīsimies par LBL zeltu," stāstīja Jaunups.

Tāpat Jaunups piebilda, ka vienība nākamajā sezonā noteikti spēlēs LBL un VTB Vienotajā līgā.

"Atklāts jautājums par Eiropas kausu. Paši turnīra rīkotāji mums piedāvāja pieteikties, ko arī izdarījām, un gaidīsim viņu lēmumu," teica kluba padomes priekšsēdētājs. "Ja nevarēsim piedalīties Eiropas kausā, lemsim par iespējamo dalību Eiropas Izaicinājuma kausā. Tomēr, ja Eirokausos nespēlēsim, aizvadīsim vairāk mačus LBL."

Mazurs jau ilgus gadus strādājis ar 1995.gadā dzimušo Latvijas basketbolistu paaudzi. Pērn Mazurs bija Latvijas U-18 izlases galvenais treneris, kad viņa vadītā komanda izcīnīja ceturto vietu Latvijā notikušajā Eiropas čempionātā. Savukārt šī gada februārī Mazurs Latvijas U-20 valstsvienības galvenā trenera postenī oficiāli nomainīja Artūru Štālbergu, kura vadībā komanda pērnvasar tika pie Eiropas čempionāta sudraba godalgām.

Vēl 2008.gadā Mazurs tika uzaicināts kļūt par Latvijas pieaugušo izlases galvenā trenera Nenada Trajkoviča palīgu, lai pievērstos darbam galvenokārt ar otro valstsvienību.

Savukārt 2010.gadā tika izveidota "VEF Juniors" komanda, tajā apvienojot visus labākos Latvijas jaunos spēlētājus, bet Mazurs kļuva par šīs vienības galveno treneri. Tiesa, komanda eksistēja tikai vienu sezonu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!