Foto: F64

Latvijas vicečempioni "VEF Rīga" VTB Vienotās basketbola līgas spēlē sestdien parādīja raksturu, izbraukumā atspēlējot 18 punktu deficītu un ar 98:83 (15:28, 24:20, 34:22, 25:13) uzvarot Krievijas klubu Saratovas "Avtodor".

"VEF Rīga" sastāvā lielisku sniegumu demonstrēja Džeralds Robinsons, kurš guva 32 punktus un veica 12 rezultatīvas piespēles. Tikmēr 18 punkti un septiņas rezultatīvas piespēles Jāņa Timmas rēķinā, bet 15 punktus iemeta Ronalds Zaķis, kuram arī astoņas atlēkušās bumbas.

Spēli "VEF Rīga" sāka ļoti neveiksmīgi, jo pirmās ceturtdaļas vidū Latvijas vicečempioniem bija lielas problēmas iekarot pretinieku grozu, kā rezultātā "Avtodor" panāca 24:6, kad līdz pirmā ceturkšņa izskaņai bija atlikušas vēl vairāk nekā četras minūtes. Tiesa, otrās ceturtdaļas sākumā rīdzinieki sadeldēja atpalicību līdz 11 punktiem (15:28), taču pēc tam mājinieki atrāvās jau līdz 36:18.

Puslaika turpinājumā rīdzinieki centās uzspiest savu spēles stilu, kas ļāva pietuvoties līdz 29:40, bet pirmo 20 minūšu pašā izskaņā svarīgu tālmetienu realizēja Ingus Jakovičs, panākot 36:45. Tiesa, jau nākamajā uzbrukumā "Avtodor" atbildēja ar precīzu tālmetienu. Rīdzinieki tika pie iespējas veidot pēdējo puslaika uzbrukumu, kad līdz beigām bija palikušas četras sekundes. Tas izvērtās sekmīgs, jo tālmetienu realizēja Jakovičs, panākot 39:48.

Lai gan otrā puslaika sākumā "VEF Rīga" nonāca iedzinējos ar 13 punktu starpību (39:52), rīdzinieki cīnījās aizsardzībā, turklāt "atvērās" arī rīdzinieku leģionārs Robinsons, kurš nepilnas trīs minūtes līdz trešās ceturtdaļas beigām vadībā izvirzīja jau Latvijas klubu - 63:62. Lieliska viesiem padevās arī paša ceturkšņa izskaņa, kad četras sekundes pirms beigām divus punktus guva Jakovičs, kurš uzreiz pēc tam pārtvēra arī pretinieku piespēli, panākot 73:70.

Iesākot "VEF Rīga" turpināja arī ceturtajā ceturtdaļā, kad pēc lieliskas Robinsona precizitātes uzbrukumā izdevās veikt izrāvienu un panākt jau 84:72. "Avtodor" neizdevās lauzt cīņas gaitu, turklāt pēdējā sekundē tālmetienu ar sodu realizēja Artūrs strēlnieks, uzstādot cīņas galarezultātu.

Neilgi pirms spēles sākuma kļuva zināms, ka "VEF Rīga" pārtraukusi sadarbību ar amerikāņu saspēles vadītāju Kevinu Dilardu, kurš neizturēja pārbaudes laiku. Savukārt uz Saratovu nedevās rīdzinieku jaunieguvums cits amerikāņu saspēles vadītājs Džastins Kobss, kuram radās problēmas ar Krievijas vīzas nokārtošanu.

Līdz ar to "VEF Rīga" šajā duelī piedalījās tikai ar deviņiem basketbolistiem pieteikumā.

"VEF Rīga" komanda jauno Vienotās līgas sezonu sākusi ar trim uzvarām sešos mačos, kas pašlaik līgas kopvērtējumā dod desmito vietu, bet "Avtodor" ar vienu panākumu ir 15.vietā 16 vienību konkurencē.

Bez zaudējumiem cīnās Ainara Bagatska trenētā "Ņižņij Novgorod" komanda un vēl viena Krievijas vienība Kazaņas "Unics", kas aizvadījušas attiecīgi piecus un četrus mačus.

"Avtodor" tikai iepriekšējā mačā izcīnīja savu pirmo uzvaru šīs sezonas Vienotās līgas turnīrā, kad ar 100:81 savā laukumā pārspēja Baltkrievijas klubu Minskas "Cmoki". Pirms tam Krievijas klubs jauno sezonu bija uzsācis ar četriem zaudējumiem pēc kārtas.

Tikmēr rīdzinieki iepriekšējo maču aizvadīja trešdien, kad Eiropas kausa mačā ar 71:88 zaudēja Turcijas komandai Stambulas "Bešiktas Integral Forex", piedzīvojot trešo zaudējumu četrās sacensību cīņās.

Kā zināms, "VEF Rīga" komanda nolēmusi lielāku uzmanību tagad pievērst pašmāju basketbolistiem, turklāt galvenā trenera amatā lietuvieti Ramūnu Butautu nomainījis Latvijas speciālists Nikolajs Mazurs.

Septembrī rīdzinieki trešo reizi spēkojās ULEB Eirolīgas kvalifikācijas turnīrā, kur zaudēja jau pirmajā kārtā un pie vienīgās ceļazīmes uz prestižajām sacensībām netika, bet jauno "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) sezonu vienība uzsākusi ar diviem panākumiem tikpat cīņās.

Šosezon līgā piedalās 16 komandas, kurā katra aizvadīs divu apļu turnīru, kopumā regulārajā turnīrā nospēlējot 30 mačus, bet astoņas labākās vienības iekļūs izslēgšanas spēlēs.

Šosezon VTB līgā startē desmit klubi no Krievijas, kā arī pa vienai komandai no Kazahstānas, Somijas, Latvijas, Igaunijas, Čehijas un Baltkrievijas.

Jau vēstīts, ka iesākumā bija plānots, ka jaunajā VTB līgas sezonā piedalīsies 22 klubi, taču no starta nolēma atteikties piecas Lietuvas vienības, kā arī nu jau vairs neeksistējošā Krievijas komanda Sanktpēterburgas "Spartak", kā arī Polijas vienība Zgoželecas "PGE Turow". Tikmēr valstī nestabilās situācijas dēļ VTB līgā nespēlē arī Ukrainas vienības "Doņeck" un Mariupoles "Azovmaš".

Jaunajā sezonā "VEF Rīga" sev izvirzījusi uzdevumu atgriezties valsts čempionu tronī, Eiropas kausa izcīņas sacensībās pārvarēt pirmo posmu, bet Vienotās līgas sacensībās iekļūt labāko astoņniekā.

Pagājušās sezonas Latvijas čempionāta finālsērijā līdz četrām uzvarām "VEF Rīga" ar 1-4 piekāpās "Ventspils" basketbolistiem. Tāpat VTB līgas sacensībās komanda nekvalificējās izslēgšanas turnīram, bet Eiropas kausā nepārvarēja pirmo posmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!