Foto: DELFI
Paliekot spēkā organizatoru plāniem VTB vienotās līgas turnīru sarīkot kā pilnvērtīgu čempionātu, "VEF Rīga" jau nākamajā sezonā nespēlēs ne Baltijas basketbola līgā (BBL), ne Latvijas basketbola līgā (LBL), pastāstīja kluba līdzdibinātājs Edgars Jaunups.

Par "VEF Rīgas" attīstības modeli Jaunups nosauca kluba galvenās komandas dalību tādā stabilā starptautiskā regulārā čempionātā kā VTB vienotā līga. Ja tāpat kā līdz šim VTB līga attīstīsies pēc plāna, nākamajā sezonā tajā spēlēs 14 komandu, kas nepiedalīsies nacionālajos čempionātos. Tādu spēcīgu klubu kā Maskavas CSKA, "Žalgiris", "Lietuvos rytas", "Asseco Prokom" un BC "Himki" piedalīšanās turnīram nodrošinās gan prestižu, gan skatītāju ieinteresētību, nešaubās Jaunups. Sagaidāms, ka regulārajā sezonā komandas cīņā par vietu izslēgšanas turnīrā izspēlēs divus apļus.

"Ja tā būs, tur [VTB līgā] spēlēs arī "VEF Rīga", līdz ar to atsakoties no dalības LBL un BBL," teica Jaunups. Nav pamata uzskatīt, ka VTB līgas plāni kādu iemeslu dēļ varētu tikt pārskatīti, jo līdz šim vairākus gadus viss ir noticis, kā iepriekš solīts, viņš piebilda.

Basketbolu Jaunups uzskata par Latvijā vienīgo sporta spēli, kur ar vietējiem resursiem būtu iespējams izveidot konkurētspējīgu komandu Eiropas topa līmenī. Sarunās ar Polijas kluba "Asseco Prokom" vadību Jaunups pārliecinājies, ka ar 3,5 miljonu eiro gada budžetu basketbola klubam ir iespējams gūt panākumus augstākajā līmenī, ja vien tiek veikts ļoti nopietns treniņdarbs un ir mērķtiecīga spēlētāju atlase. Turklāt Latvijas ekonomikai esot potenciāls, lai šāda līmeņa finanses vienam klubam nodrošinātu, ja ne pašlaik, tad pārskatāmā nākotnē.

VTB līgu Jaunups nosauca par eksistenciāli svarīgu Latvijas klubu basketbolam, jo citādi nav pamata uzrunāt augsta līmeņa pašmāju spēlētājus, ja komandai nav nopietna regulārā turnīra, kur spēlēt. Latvijas basketbolā kopumā dzīve neapstātos arī bez VTB līgas, līdzīgi kā hokejs Latvijā bija populārs arī pirms Rīgas "Dinamo" atjaunošanas, sprieda Jaunups.

No turnīra pirmās dienas ir skaidrs, ka VTB līga ir milzu iespēja Latvijas klubiem, un pēc "ASK Rīgas" krišanas "VEF Rīga" saskata sev vietu tajā, kluba prioritātes atklāja Jaunups. Viņš cildināja VTB līgu par demokrātisku lēmumu pieņemšanu, kā arī atgādināja, ka šogad beidzas triju gadu pārejas posms un nākamajā sezonā jābūt pilna mēroga regulārajam čempionātam.

Jaunups atzina, ka Rīgas "Dinamo" līdzšinējās gaitas Kontinentālajā hokeja līgā (KHL) ir atvieglojušas dzīvi arī basketbolā, jo pietiek sarunās ar sponsoriem salīdzināt VTB līgu ar KHL, lai turnīra būtība uzreiz kļūtu skaidra. "Dinamo" ir parādījis gan to, kā jāstrādā, gan arī pierādījis skatītāju intereses noturību par pārrobežu līgu, hokeja projektu uzteica Jaunups.

Jaunups rēķinās, ka Latvijas Basketbola savienība (LBS) un tās prezidents neliks šķēršļus dabiskai tendencei katram klubam izvēlēties savu nišu un turnīrus, kuros piedalīties, tostarp atsevišķa kluba dalībai spēcīgā reģionālā čempionātā. Viņaprāt, šāds process jāsekmē, jo pašreizējā klubu sacensību sistēma nespēj sevi attaisnot.

"Mums ir pilnīgi bezjēdzīgi veidot komandu, kas vienā dienā spēlē ar "Žalgiri", bet nākamajā - ar "Turību"," paskaidroja Jaunups un piebilda, ka dažādu līmeņu komandām jāspēlē atšķirīgos turnīros. Piespiest dažādu līmeņu komandas cīnīties vienā turnīrā būtu absurdi dažādo uzdevumu un mērķu dēļ. "Ja visi konkurē visos līmeņos, rezultāti ir viduvēji," piemetināja "VEF Rīgas" līdzdibinātājs.

Jaunups pieļāva, ka būs arī tādi, kas iebildīs pret iespēju klubiem pašiem noteikt sev vajadzīgos turnīrus, piesaucot patriotismu un basketbola nākotni. Taču LBL kļūs saistošāks, ja tajā spēlēs vienlīdzīgas Latvijas komandas, kam interesanti sacensties, bet skatītājiem kā lokālpatriotiem būs iespēja atbalstīt savējos.

BBL, pēc Jaunupa uzskata, jau ir nākamais līmenis, kur piedalītos spēcīgāko reģionālo basketbola centru komandas ar pašmāju basketbolistiem, kam nav izdevies iekļūt augstākajā līmenī, plus atsevišķi viesspēlētāji. Turpretim Latvijas čempionātā cīnītos no vietējiem jaunajiem basketbolistiem komplektētas vidēja lieluma pilsētu komandas, uz katru spēli pulcējot vairākus simtus vietējo fanu. LBL spēlētu arī "VEF Rīgas" junioru komanda, kas šogad vairāk pilda meistarkomandas fārmkluba funkcijas.

Esošajai klubu sacensību sistēmai, kas orientēta tika uz to, lai komandas spēlētu pēc iespējas vairāk, no skatītāja viedokļa nav nākotnes, nešaubās Jaunups. Viņš nosauca par bezperspektīvu, absurdu un līdzjutējiem neinteresantu sistēmu, kur klubs spēlē trijos turnīros. Skatītājam nepieciešama viena tabula, kur sekot līdzi savai komandai, katrai uzvarai ir skaidra vērtība, plus vēl spēlē spēcīgi pretinieki, basketbola turnīra popularitātei nepieciešamos elementus uzskaitīja Jaunups.

Par nepieciešamu Jaunups uzskata KHL analoga turnīra norisi basketbolā. Līdzjutēju interese par basketbolu nepieaugšot, ja nemainīsies sacensību sistēma, kas pašlaik ir orientēta uz klubu pašu darbošanos, nevis skatītāju.

Lai izveidotu komandu dalībai Eiropā augstākajā līmenī, jāvienojas, ka ar vienu klubu sadarbojas visi sponsori, kas gatavi dot naudu augsta līmeņa profesionālam basketbolam, savu skatījumu izklāstīja Jaunups, piemetinot, ka ir noteikts budžeta slieksnis, zem kura rezultātu nebūs neatkarīgi no tā, cik skaļi kliegs treneris vai cik daudz viņš liks saviem spēlētājiem trenēties un skriet.

Jaunups uzsvēra, ka basketbola sabiedrībai jāapzinās nepieciešamība apvienot spēkus, jo līdzšinējā vairāku centru pretimstāvēšana ir mantojums no laika, kad basketbolam kā sporta veidam klubu līmenī konkurentu vispār nebija. Toties tagad skatītāji izvēloties kvalitāti un grib redzēt to, kas interesants pat tad, ja jāmaksā daudz vairāk.

Sarunās ar vairāku klubu pārstāvjiem Jaunups pārliecinājies, ka viņi izprot pašreizējo situāciju Latvijas basketbolā. Ja klubi atradīs savu nišu, katram būs savi atbalstītāji, jo daļai sponsoru pievilcīgāks ir vietēja līmeņa basketbols un talanti, interešu dalījumu iezīmēja Jaunups. Ne tik ilgtspējīgu potenciālu viņš saskata hokejā, kur Rīgas "Dinamo" balsta lielas ārvalstu investīcijas, un to izbeigšanās gadījumā projekta pastāvēšana vairs nebūs iespējama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!