Par atjaunotā Latvijas basketbola Užavas kausa ieguvējiem pirmdien kļuva "VEF Rīga" komanda, kas finālā ar rezultātu 74:62 (15:17, 23:23, 24:14, 12:8) pieveica mača saimniekus BK "Ventspils".

Latvijas basketbola kausa izcīņa iepriekš notika no 1948. līdz 1994. gadam. Atjaunojot turnīru, par tā ģenerālsponsoru kļuva "Užavas alus" darītava.

Par spēles finālspēles vērtīgāko spēlētāju atzina Aleksandru Madsenu, kurš guva 19 punktus, izcīnīja 10 atlēkušās bumbas un pārtvēra četras bumbas. 19 punktus uzvarētājiem guva arī Džeilens Railijs, bet Iļja Gromovs guva 12 punktus un izcīnīja septiņas atlēkušās bumbas. "Ventspils" labā ar 14 punktiem izcēlās Lerijs Tomass, kurš 12 no saviem punktiem guva pirmajā puslaikā. 11 punkti Linarda Jaunzema kontā, bet 10 punktus guva Guntis Sīpoliņš.

"VEF Rīga" spēles sākumā guva pirmos četrus punktus, bet "Ventspils" turpinājumā atbildēja ar savu septiņu punktu izrāvienu. Brīdi vēlāk Rodrigo Būmesters savāca atlēkušo bumbu un uzreiz trieca bumbu grozā no augšas, izceļoties ar vienu no spēles skaistākajām epizodēm (9:6). Pirmās ceturtdaļas turpinājumā ventspilnieki panāca piecu punktu pārsvaru, bet trīs punktus līdz ceturtdaļas beigām rīdzinieki atspēlēja.

Otrajā ceturtdaļā "Ventspils" pēc Lerija Tomasa talmetiena vispirms panāca deviņu punktu pārsvaru (28:19), bet pāris minūtes vēlāk mājinieki panāca lielāko pārsvaru pirmajā puslaikā 33:23. Tad Džeilens Railijs un Artis Ate nospēlēja rezultatīvi "VEF Rīga" vienībai, kas ļāva rezultātu izlīdzināt. Kristaps Ķilps un Guntis Sīpoliņš atguva vadību ventspilniekiem, bet puslaika noslēgumā līdz ar sirēnu caurgājienā precīzs bija VEF spēlētājs Kristers Zoriks. Puslaiks noslēdzās ar rezultātu 40:38 "Ventspils" labā.

Pirmā puslaika rezultatīvākie spēlētāji Railijs un Tomass otrā puslaika sākumā izcēlās ar precīziem metieniem, bet pēc Kristapa Medisa sarežģīta metiena "Ventspils" panāca trīs punktu pārsvaru (44:41). Ar četriem gūtiem punktiem pēc kārtas Aleksandrs Madsens deva vadību rīdziniekiem, bet pusātrā uzbrukumā Linards Jaunzems atguva vadību ventspilniekiem. Vadības maiņas turpinājās ar Iļjas Gromova bumbas triecienu grozā pāri Sīpoliņam un realizētu soda metienu, bet tam sekoja Anrija Miškas precīzs metiens pēc izcīnītas atlēkušās bumbas uzbrukumā (50:46). Aizraujošās trešās ceturtdaļas nākamajās epizodēs Gromovs "saimniekoja" zem "Ventspils" groza un guva punktus, gan satricinot grozu, gan būdams precīzs pēc izcīnītas atlēkušās bumbas. Savukārt ventspilniekiem uzbrukumā klājās grūtāk, tomēr Sīpoliņš un Ķilps trāpīja sarežģītus metienus. Tiesa, VEF tas neapturēja, un viņi panāca astoņu punktu pārsvaru (60:52). Rezultāta starpība pirms pēdējās ceturtdaļas nemainījās.

"VEF Rīga" ceturtās ceturtdaļas divās minūtēs savu pārsvaru palielināja līdz rezultātam 68:54, taču Jaunzems ar precīzu tālmetienu centās iekustināt ventspilnieku uzbrukumu. Tomēr rīdzinieki arī atlikušajās minūtēs spēlēja pārliecinoši abos laukuma galos. Rons Karijs otro reizi spēlē skaisti bloķēja metienu. Šī epizode apliecināja, cik rīdziniekiem aktīvi bija jāspēlē aizsardzībā, lai pieveiktu ventspilniekus. Sulīgu punktu intrigai par uzvarētāju pielika Madsens, kurš satricināja grozu pēc Railija piespēles.

Sacensībās piedalījās 22 komandas no trim Latvijas līgām. Ceļā uz finālu BK "Ventspils" astotdaļfinālā pārspēja "Ramirent" Nacionālās līgas komandu "Kandava/Anzāģe" (105:63 un 132:80), ceturtdaļfinālā divu spēļu summā pieveica BK "Liepāja" (65:71 un 87:72), bet pusfinālā pārspēja BK "Ogre" (85:78 un 85:86). "VEF Rīga" cīņā iesaistījās no pusfināla, divās spēlēs pārspējot "Latvijas Universitāti" (94:59 un 99:71).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!