Foto: F64

Latvijas vicečempione "VEF Rīga" VTB Vienotās līgas pirmā apļa noslēdzošajā mačā sestdien izbraukumā ar 81:74 (19:23, 26:21, 16:13, 20:17) uzvarēja šosezon neveiksmīgu sniegumu rādošo "Ņižņij Novgorod" komandu, ko trenē latvieši Artūrs Štālbergs un Edmunds Valeiko.

"VEF Rīga" sastāvā teicamu sniegumu demonstrēja komandas kapteinis Jānis Blūms, kurš, spēlējot lielu lomu tieši beidzamajā ceturtdaļā, guva 19 punktus, bet 16 punktus pievienoja Armands Šķēle. Tikmēr desmit punktus pievienoja Mārtiņš Meiers.

Savukārt "Ņižņij Novgorod" sastāvā rezultatīvākais ar 21 punktu bija Deandrē Keins.

"Ņižņij Novgorod" šo maču iesāka krietni veiksmīgāk, jo mājinieku basketbolistiem rīdzinieku neprecīzo metienu un kļūdu dēļ izdevās izvirzīties vadībā ar 15:5. Tālāk "VEF Rīga" savus pretiniekus gan nepalaida un pakāpeniski izdevās rezultāta starpību samazināt. Rīgas kluba basketbolisti pirmo reizi vadību šajā mačā pārņēma otrās ceturtdaļas otrajā minūtē, kad divus soda metienus realizēja Arnolds Helmanis (27:25), turklāt uzreiz pēc tam trīspunktnieku iemeta Latvijas čempionu kapteinis Jānis Blūms.

Pēc Gromova un Šķēles sekmīgajiem uzbrukumiem "VEF Rīga" izdevās izvirzīties vadībā jau ar 34:27. Lai arī līdz puslaika beigām priekšā bija rīdzinieki, divas minūtes līdz lielajam pārtraukumam "Ņižņij Novgorod" pietuvojās līdz minimumam (42:43). Tas piespieda Jāni Gailīti ņemt minūtes pārtraukumu, taču mājinieki guva vēl divus punktus un pārņēma vadību, bet pēc tam rīdzinieki to atguva un noslēdza pirmo puslaiku ar viena punkta pārsvaru - 45:44.

Otrā puslaika sākumā vadībā bija te vienam te otra komanda, bet stabilāku pārsvaru "VEF Rīga" ieguva trešā ceturkšņa vidū, turklāt diezgan mazrezultatīvā cīņā rīdzinieki atrāvās līdz 61:54. Septiņu punktu pārsvaru viesi no Latvijas galvaspilsētas ieguva arī trešās ceturtdaļas sākumā, taču tad komandas sniegumā iestājās kritums - basketbolisti nespēja realizēt metienus un arī aizsardzība vairs nebija tādā līmenī. Tas "Ņižņij Novgorod" klubam nepilnas piecas minūtes līdz pamatlaika beigām ļāva izvirzīties vadībā ar 69:65. Tomēr uzreiz pēc tam divus ļoti svarīgus tālmetienus realizēja Blūms, kas ļāva atgūt vadību.

Abu komandu duelis turpinājās spraigā cīņā, taču noslēdzošajās minūtēs pēc vairākām veiksmīgām darbībām "VEF Rīga" komandai izdevās iegūt nelielu pārsvaru. Sākoties pamatlaika pēdējai minūtei, Latvijas komanda atradās vadībā ar 77:74, turklāt tai bija iespēja veidot pēdējo uzbrukumu. Noteikumi tika pārkāpti pret Arnu Labucku, kurš iemeta abus "sodiņus".

Mājiniekiem savam uzbrukumam bija nedaudz vairāk par 14 sekundēm, bet iemest tālmetienu neizdevās. Turpinājumā pie diviem soda metieniem tika Blūms, kurš tos arī realizēja un noslēdza cīņu.

"VEF Rīga" uzvarējusi abās šogad aizvadītajās Vienotās līgas spēlēs, tomēr savā iepriekšējā mačā "OlyBet" Latvijas Basketbola līgas (LBL) ietvaros pirms nedēļas ar 73:81 piekāpās "Ventspils" basketbolistiem.

Ņižņijnovgorodas komanda zaudēja pirmajās četrās Vienotās līgas spēlēs, bet kopā šosezon guvusi tikai trīs uzvaras. Komanda sasniegusi otro posmu ULEB Eirokausā, bet tā ietvaros otrdien cieta ļoti smagu neveiksmi, ar 63:97 savā laukumā kapitulējot Lietuvas vienībai Viļņas "Lietuvos rytas". Pēc šī mača Štālbergs pauda, ka basketbolistiem nepieciešams izmainīt attieksmi un "tālāk tā nevar turpināties".

Štālbergs iepriekš šajā komandā bija Ainara Bagatska palīgs, bet pagājušajā starpsezonā kļuva par galveno treneri. Sezonas pirmo daļu Ņižņijnovgorodas vienībā pavadīja arī latviešu aizsargs Ingus Jakovičs, taču decembrī komandu viņš pameta un tagad pārstāv "Ventspils" rindas.

Ņižņijnovgorodas kluba sastāvā spēlē pieci viesspēlētāji, kuri ir starp savas komandas vadošajiem spēkiem. Galvenā loma ir amerikāņu aizsargam Deandrē Keinam, kurš ir galvenais komandas spēles veidotājs. Viņam palīdz tautietis Kenijs Bointons, kurš spēlē ļoti rezultatīvi. Tāpat vienībai sezonas gaitā izdevās piesaistīt horvātu spēka uzbrucēju/centru Tomislavu Zubčiču, kurš sezonu sāka citā Krievijas klubā "Avtodor", tādējādi jau vienreiz paspējot uzspēlēt pret "VEF Rīga".

Vēl starp "Ņižņij Novgorod" atslēgas spēlētājiem ir igaunis Sīms-Sanders Vene, kurš pirms vairākiem gadiem arī bijis "VEF Rīga" komandā, kļūstot par 2012. gada Latvijas čempionu. Šonedēļ tapa zināms, ka Ņižņijnovgorodā atgriežas 33 gadus vecais amerikāņu vieglais uzbrucējs Dižons Tompsons, bet no krievu spēlētājiem lielāko pienesumu gādājis saspēles vadītājs Ivans Strebkovs.

Štālbergs savā spēlētāja karjerā 2009./10. gada sezonu pavadīja kā "VEF Rīga" spēlētājs.

"VEF Rīga" ar septiņām uzvarām 12 spēlēs ieņem sesto vietu kopvērtējuma tabulā, kamēr "Ņižņij Novgorod" ar trim panākumiem atrodas desmitajā pozīcijā.

Tikmēr vienības līdere ar 12 panākumiem 13 mačos ir pagājušās sezonas Eiropas spēcīgākā vienība Maskavas CSKA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!